PRIVATNE SVEMIRSKE STANICE: Uslov za put do Marsa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIVATNE SVEMIRSKE STANICE: Uslov za put do Marsa

Eksperti ističu da su proširenja Internacionalne svemirske stanice neophodna, jer će bez njih mnogi planovi biti odloženi.

 CrewDragon poletanje Izvor: SmartLife / YouTube / CNET Highlights / Printscreen

Put do Marsa će, kako se trenutno čini, biti popločan revolucionarnim idejama.

Najnovija je u vezi s privatnim svemirskim stanicama, koje će biti važni terminali na putovanju do Crvene planete.

Možda će vas zanimati

NASA planira da astronaute pošalje na Mesec do kraja ove decenije, a na mars do 2040. godine.

Da bi napredovala u tim planovima, agencija koristi Internacionalnu svemirsku stanicu, gde posmatra ponašanje astronauta, te prati kako im se menja zdravstveno stanje i ponašanje u okviru misija koje traju po godinu dana.

Cilj je da se razume uticaj produženog boravka u svemiru, budući da je jasno da izmenjeni uslovi utiču i na telo i na um astronauta.

Problem je u tome što je Internacionalna stanica već napunila 23 godine, što znači da neće potrajati još dugo. Očekuje se da će s radom prestati oko 2030. godine, tako da NASA neće imati dovoljno vremena za sva neophodna istraživanja. To ne znači da agencija sedi skrštenih ruku – naime, već se radi na privatnim svemirskim stanicama koje će preuzeti ulogu svoje starije rođake.

Privatne svemirske stanice
Izvor: Smart Life/YouTube@ Found And Explained

Prva privatna stanica bi u kosmosu trebalo da se nađe do 2028. godine, a očekuje se da ima moderniji dizajn i bolju funkcionalnost. Tako bi prostorije za posadu mogle da budu udobnije nego na Internacionalnoj stanici.

Eksperti ističu da su proširenja Internacionalne svemirske stanice neophodna, jer će bez njih mnogi planovi biti odloženi. Privatne stanice bi u nekom trenutku trebalo da postanu nezavisne, potpuno nove lokacije za istraživanja ljudskog stanja i ponašanja u kosmosu.

Američka kompanija Axiom Space već radi na sopstvenoj stanici, a prvi letovi se očekuju već 2022. godine. Moduli za novu stanicu bi trebalo da stignu u septembru 2024. godine, a u početku će biti povezani s Internacionalnom stanicom.

Nove svemirske stanice će biti važne za komercijalizaciju niže Zemljine orbite, ali i za put ka Marsu – avanturu o kojoj se dugo mašta.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA