OVAKAV VIDEO SNIMAK NE MOŽETE DA NAPRAVITE SVE I DA HOĆETE: Fenomenalan je iako nema kučiće i mačiće | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKAV VIDEO SNIMAK NE MOŽETE DA NAPRAVITE SVE I DA HOĆETE: Fenomenalan je iako nema kučiće i mačiće

Spremite se za jedan od najnestvarnijih snimaka koji ćete ikada videti.

 Zemlja iz svemira Izvor: SmartLife / YouTube / European Space Agency, ESA

Ukoliko niste upoznati sa time-lapse tehnikom snimanja, u pitanju je ubrzana verzija normalnih snimaka, kojom se snimci dugi po nekoliko sati ubrzaju na nekoliko minuta. Priliku da napravi jedan od najboljih time-lapse snimaka u istoriji imao je Tomas Peske, francuski astronaut koji je proveo šest meseci na Internacionalnoj svemirskoj stanici (ISS).

Možda će vas zanimati

Pored svojih poslova kao što su redovne šetnje van ISS i naučni eksperimenti u uslovima mikrogravitacije, Tomas se zanimao pravljenjem snimaka i slika Zemlje sa Internacionalne svemirske stanice. On je tokom svog boravka uspeo da napravi snimke od kojih će vam zastati dah, i snimke koje niko od nas verovatno niko neće imati prilike da napravi u bliskoj budućnosti.

Zemlja sa ISS
Izvor: YouTube / European Space Agency, ESA

Aurore, munje, oluje, letelice, svemirske šetnje

Peske je uspeo da snimi svakakva dešavanja na Zemlji, od aurora, preko munja do šetnji u svemiru i letelica koje prolaze. Prema Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), koja je pomogla da se napravi ovaj time-lapse video snimak, kamera kojom je sve ovo snimljeno bila je podešena da napravi dve slike svake sekunde. Te slike su onda iskorišćene tako da se u svakoj sekundi prikaže njih 25. Pa je većina onoga što je snimljeno reprodukovano brzinom koja je oko 12 puta brža od prave brzine.

Jedna od misija

Peske je jedan od tri astronauta koji su u aprilu stigli na ISS tokom SpaceX Crew-2 misije. NASA trenutno razmišlja o datumima kada će se posada vratiti na Zemlju, a u toku je priprema za Crew-3 misiju na ISS, koja je trebala da poleti danas, 3. novembra, ali je pomerena na subotu, 6. novembar zbog manjih medicinskih problema jednog od astronauta. Plan je da se ISS izbaci iz upotrebe u narednih nekoliko godina (do 2024.), a do tada se planira još nekoliko misija na njoj.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aries

Ovo je naše fantastično obitavalište...i tako smo mali...i nebitni.