Šta nam je sve dala NASA (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta nam je sve dala NASA (FOTO, VIDEO)

Kafa i voda, koje pijemo, hrana, koju jedu naša deca, stvari, koje nose svi od nas, usisivači, fenovi, kamere i mobilni telefoni su takvi kakvi jesu zahvaljujući američkoj Agenciji. Otkrije šta je sve omogućila NASA svima nama!

  Izvor: Promo / NASA-Discovery

MONDO je proveo nekoliko dana sa NASA i Discovery predstavnicima u Londonu, gde je, povodom proslave 60 godina postojanja američke Agencije, organizovano druženje sa medijima i specijalna projekcija dokumentarnog filma o prvih šest decenija američke Agencije.

NASA je, možda to i ne znate, mnogo više od istraživanja svemira - NASA je prevashodno koncentrisala svoje kapacitete na istraživanje planete na kojoj živimo i to je veoma važna stvar, o kojoj ćemo tokom oktobra pričati mnogo više u našim pričama iz Londona.

Za sada želimo da vam predstavimo neke svakodnevne uređaje i stvari, koje su rezultat NASA istraživanja i koje su nastale i konstruisanje zahvaljujući američkoj Agenciji, čime nam je svakodnevica lakša i prijatnija.

Sjajne stvari, kojima NASA pokreće i za našu svakodnevicu objedinjene su u okviru istraživačkog projekta i virtuelne galerije NASA Home & City, gde ćete pronaći mnoge zanimljivosti o običnim stvarima, koje su nastale slučajno ili s namerom iz neobičnih i velikih istraživačkih poduhvata.

Ovih 14 stvari smo mi izdvojili za vas, ali vas ohrabrujemo i da samostalno posetite onlajn NASA centar i saznate šta je sve još NASA uradila za sve nas.

Fleksibilni aerogel

Aerogel je izmišljen još tokom 1930. godine, ali je godinama nakon toga bio neupotrebljiv zbog svoje krtoće i lakog pucanja. Tako je bilo sve dok NASA inženjeri nisu unapredili postojeću tehnologiju nizom izmena, koje su aerogelu dali izdržljivost i istovremenu savitljivost, pa se fleksibilni aerogel danas koristi za proizvodnju zimskih jakni, ski-odela, obuće za ekstremne sportove i planinarenje i kretanje po snegu. Aerogel istovremeno omogućava da predmeti izrađeni od ovog materijala ne propuštaju vlagu i da zadržavaju toplotu i omoguće slobodno kretanje.

Materijali koji regulišu toplotu

Novi tip materijala i odeće, koji je razvijen u saradnji industrije trikotaže i NASA tima prvo za svemirska odela sad se koristi u bebi ćebadima i drugim proizvodima i odeći, koji regulišu temperaturu između okoline i tela. Na ovaj način omogućava se zadržavanje toplote kad je to potrebno ili njeno odvođenje, kad je telu pretoplo.

Baterije za slušne aparate

Novi tip baterija zasnovanih na cink tehnologiji, koja je u okviru NASA sistema razvijana decenijama, omogućava danas baterijama za slušne aparate da traju duže, pune se kraće i ostvare duži radni vek i nakon velikog broja punjenja.

Tečni metal

Današnji teniski reket nikad ne bi bio tako moćan i izdržljiv, da za njega nije upotrebljena NASA tehnologija tzv. “metallic glass“, koja omogućava da novi tip metala bude istovremeno izuzetno lagan i izdržljiviji od klasičnih metala. Novi “tečni metal“ je dvostruko snažniji u odnosu na svoju težinu i otporan je ne samo na koroziju i poroznost, nego i na temperaturne oscilacije. Ova tehnologija se koristi, pored sportske opreme i u futrolama za telefone, mobilnoj elektronici, satovima, premazima za industriju i u mnogim drugim primerima.

LED sijalice

NASA inženjeri i naučnici razvili su različite tipove LED rasvete, koja se koristila za uzgajanje biljaka u svemiru. Ove sijalice su pored ovoga imali zadatak i da omoguće bolji san astronautima, a bile su energetski efikasnije od običnih sijalica. Danas je LED tehnologija dostupna svima i deo je svih naših domova makar kroz sijalice u lampama i lusterima.

Memorijska pena

Reklame za dušeke, koje su nas preplavile u poslednje vreme ne bi danas postojale, da NASA nije razvijala tehnologiju memorijske pene za sedišta svojih svemirskih vozila, zbog povećane bezbednosti i veće udobnosti. NASA je ovu tehnologiju nazvala “čvrsta pena“, a danas je, osim u dušecima koristimo za obuću, prostirke, jastuke i medicinskim pomagalima.

Fen, četka, pegla za kosu

Današnji fen, četka za kosu i pegla za kosu su poboljšani zahvaljujući nekoliko ključnih NASA pronalazaka, kao što je, recimo metalno-keramička pločica, koja brzo može da se ugreje i bezbedna je pri kontaktu sa kosom.

Lekovi za sprečavanje osteoporoze

Tokom boravka na Internacionalnoj Svemirskoj Stanici (ISS) NASA naučnici su pronašli i razvili lek namenjen borbi protiv nestanka koštane mase u organizmu, koji je kasnije unapređen u lekove protiv osteoporoze. Zahvaljujući ovim lekovima broj fraktura kuka smanjen je za oko 40 odsto, dok su neki drugi tretirani delovi tela dali još bolje rezultate i smanjenje oboljenja ili frakture i do 60 procenata.

Naočare za sunce

Današnje naočare za sunce otporne su na ogrebotine, imaju veći stepen prozirnog zatamnjenja stakala i napredne UV filtere zahvaljujući istraživanjima i patentima NASA-e, koja je to kasnije omogućila za korišćenje u civilne svrhe.

Digitalni fotoaparati i kamere telefona

Jedna od najrasprostranjenijih NASA tehnologija, koja je pronašla upotrebu u svakodnevnom životu je CMOS senzor, koji su inženjeri Agencije razvili za brže i kvalitetnije istraživanje svemirskih tela iz neposredne blizine. CMOS senzor se koristi u mobilnim telefonima otkad su oni dobili kamere, a lično je i sa digitalnim fotoaparatima.

Prečistači vode

NASA istraživači rade sa privatnim kompanijama na razvoju tehnologije i uređaja, koji je koriste, za čistiju i kvalitetniju pijaću vodu. Tri prototipa, koja je NASA razvila kao podršku svojim astronautima u svemiru, brzo su prilagođena za svakodnevnu upotrebu i danas su u upotrebi širom planete, posebno u ruralnim i mestima na kojima je pijaća voda slabo dostupna.

Aparati za kafu

Tehnologija precizne temperature i pritiska za pripremu napitaka, koji je razvio NASA inženjer, ekspresno je našla primenu u industriji pripreme kafe, u profesionalnoj i kućnoj upotrebi. NASA inženjer, koji je razvio ovu tehnologiju popularizovao ju je, nakon što je napustio Agenciju i sa svojim novim startap timom približio je običnim ljudima.

Usisivači i usisivači za sto

Vakuum tehnologija unapređena je u NASA laboratorijama i njen razvoj doveo je do proizvodnje kvalitetnijih usisivača bez kesa i sa različitim filterima. Takođe, da nije bilo NASA istraživanja danas ne bismo imali mobilne-stone usisivače, koji se koriste i u ugostiteljskoj industriji i sve više u kućnoj upotrebi.

Unapređena bebi formula

Današnji klinci od najranijih dana jedu bolje zahvaljujući NASA naučnicima, koji su razvili posebnu vrstu hrane za svoje astronaute. Proizvodnja Omega-3 masnih kiselina, koji se nalaze u ljudskom telu, bila je prekretnica u proizvodnji dečije hrane od najranijeg doba i danas se koristi u gotovo svim bebi formulama širom sveta, nezavisno od proizvođača.

Above and Beyond: NASA’S Journey to Tomorrow
Izvor: Discovery

Gledajte NASA: Putovanje u svet budućnosti na srpskom!

Ovo je samo delić velike NASA slagalice, koju ćemo složiti na MONDO portalu ovih dana. Agencija je ispričala svoju neverovatnu šest decenija dugu priču rediteljki Rori Kenedi, rođaki američkog predsednika Kenedija, koja ju je pretočila u neverovatan dokumentarni film. NASA-in put biće ispričan na Discovery kanalu, a u Srbiji će biti emitovan 14. oktobra, u 21 sat.

NASA: Putovanje u svet budućnosti“ je neverovatna priča, koja će vas zadiviti i zabrinuti u isto vreme, a o kojoj ćemo uskoro pisati opširnije na MONDO portalu.

Pratite nas i čuvajte planetu!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA