NASA TESTIRA PLANETARNI SISTEM ODBRANE: Skreće putanju asteroida što dalje od Zemlje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA TESTIRA PLANETARNI SISTEM ODBRANE: Skreće putanju asteroida što dalje od Zemlje

Plan NASA je da lansira letelicu na SpaceX Falcon 9 raketi, koja bi onda udarila direktno u asteroid i tako testirala sposobnost promene nebeskih tela.

 Letelica udara u asteroid Izvor: SmartLife / NASA / Johns Hopkins APL

Ako ste gledali naučno-fantastične filmove kao što je Armagedon, jasno vam je da scenario po kojem neko veliko nebesko telo može da udari u Zemlju nije nemoguće. Čak i asteroidi koje smatramo manjim mogu da nanesu ogromnu štetu našoj planeti.

Planetarni sistem odbrane

NASA već neko vreme radi na planetarnom sistemu odbrane koji bi omogućio da se putanja nebeskih tela skrene ukoliko ona predstavljaju pretnju po našu planetu. Iako se sistem razvija dugi niz godina, ovo je prvi put da se testira, pa je izabran asteroid koji nije blizu Zemlje, da bi se proverile njegove sposobnosti.

Možda će vas zanimati

Misija je nazvana DART (Double Asteroid Redirection Test) i zakazana je za danas, 23. 11. 2021. kada SpaceX Falcon 9 raketa treba da poleti zajedno sa DART letelicom na leđima. Sama DART letelica je veličine manjeg automobila i plan je da se zakuca u mnogo veću metu pod određenim uglom, koji bi omogućio njeno skretanje van trenutne orbite.

Zajednička misija

Plan misije podržava Johns Hopkins laboratorija za primenjenu fiziku, dok je za posmatranje zadužena Italijanska svemirska agencija. Ovo će biti prva demonstracija tehnike “kinetičkog udara”, koja treba da promeni kretnju asteroida u svemiru.

U misiji koja košta oko 330 miliona dolara DART letelica će se “zakucati” u dupli asteroid blizu Zemlje poznat kao Didymos i Didimorphos, od kojih ovaj drugi orbitira oko prvog i prečnika je oko 160 metara. DART letelica treba da udari u Didimorphos brzinom od oko 6,6 kilometara po sekundi (oko 24.000 km/h) i tako skrati njegovu orbitu oko Didymos asteroida.

 DART letelica na putu ka asteroidu
DART letelica na putu ka asteroidu
Izvor: SmartLife / NASA / Johns Hopkins APL

Skretanje je pametnije od razbijanja

Ova tehnika udaranja asteroida je nešto što se preferira u odnosu njihovog raznošenja u manje komade, kao u SF filmovima, jer bi fragmenti te eksplozije mogli da budu podjednako kobni za Zemlju kao i veći asteroidi. U jednoj studiji koju je objavio John Hopkins univerzitet upozorava se da objekte koji su dovoljno veliki da predstavljaju pretnju ne treba raznositi jer postoji velika šansa da bi se ti delovi ponovo spojili usled sile gravitacije i ponovo postali opasni po Zemlju.

Možda će vas zanimati

Prema istraživanjima naučnika nema asteroida većih od 140 metara u prečniku koji imaju veliku šansu da udare u Zemlju u narednom veku, ali uz napomenu da se predviđa da je samo oko 40% ovih asteroida poznato naučnicima, kao i da mnogo manji asteroidi mogu da nanesu veoma veliku štetu ako udare u Zemlju.

Detekcija asteroida je problem

Problem koji naučnici imaju sa asteroidima je njihovo detektovanje, jer su faktori koji utiču na posmatranje asteroida u našem solarnom sistemu smer njihovog kretanja i faza Meseca. Mali potencijalni asteroidi se detektuju samo nekoliko sati pre udarca, ali je problem što većina asteroida potiče od objekata koje nismo dosad primetili i posmatrali.

Mala nebeska tela - veliki problem

2013. godine meteor je eksplodirao u atmosferi blizu Čeljabinska u Rusiji i udario u Zemlju u obliku velike plamene lopte, lomeći prozore na kućama i izazivajući indirektne povrede za preko hiljadu stanovnika te oblasti. Taj asteroid je imao prečnik od oko 20 metara, a nismo mogli da ga primetimo pre nego što je ušao u našu atmosferu, jer se približavao Zemlji iz pravca Sunca.

 Asteroid ilustracija
Asteroid ilustracija
Izvor: SmartLife / NASA / Johns Hopkins APL

Čeljabinski objekat je sa svojih 20 metara prečnika samo podsetnik da i mali asteroidi treba da budu razlog za brigu, i da je krajnje vreme da se testira planetarni sistem odbrane Zemlje, kako bi se testirala njegova efikasnost.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zi

Bravo, tako se stiti nasa Zemlja! Neko sigurno salje te Asteroide, namjerno i ciljano, smeta mu brzi napredak Zemljana, a sta ces zavist i zloba ne poznaje granice! Pozdrav svim Zemljanima!

Zi

Bravo, konacno neki korak da se spasi Zemlja od najgoreg neprijatelja... Neko sigurno namjerno i ciljano salje te Asteroide, smeta mu brzi napredak Zemljana, a sta ces, zavist i zloba ne poznaje granice... Pozdrav za sve Zemljane!

Stevan

Konacno nesto pametno u odnosu na trazenje planeta pogodnih za zivot udaljenih hiljade svetlosnih godina.