Simulacija udara asteroida POKAZALA KATASTROFALNE POSLEDICE | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simulacija udara asteroida POKAZALA KATASTROFALNE POSLEDICE

Na nedavno održanoj internacionalnoj simuaciji asteroida koji udara u Zemlju, stvari ne izgledaju baš dobro za stanovnike između Minhena i Praga. Pre dve godine simulacija je uništila Njujork, dok je ovoga puta najore prošla tromeđa Austrije, Nemačke i Češke.

  Izvor: SmartLife / NASA

Simulacija koju je predvodila NASA ima za cilj da pripremi naučnike, planere i donosioce odluka da se spreme za potencijalno opasan scenario. Vežba je počela prošlog ponedeljka, i završina se u petak, na 7. virtuelnoj IAA konferenciji planetarne odbrane.

Spremni za nepredvidljivo

Vežba i trening za različite situacije su bitan deo spremnosti za nepredvidljive situacije, što je posebno bitno za odbranu planete. Spajajući na jedno mesto eksperte iz raznih oblasti koji nemaju priliku da rade jedni s drugima značajno se pomaže identifikovanju bitnih problema koji bi možda promakli manjoj grupi ili pojedincima.

Na konferenciji je učestvovao astronom Endi Rivkin koji je zadužen za NASA misiju pod nazivom Duplo preusmeravanje asteroida. Ova mislija će se odigrati krajem 2022. godine i ima za cilj da se letelica sudari sa asteroidom koji ima potencijala da se susretne sa Zemljom na svojoj putanji. DART je naziv letelice koja treba da skrene Didymoon asteroid i promeni mu putanju.

Ovogodišnja simulacija bi trebala da nas spremi za situaciju u kojoj se asteroid pojavljuje "iz vedra neba". U našem slučaju, asteroid je otkriven šest meseci pre potencijalnog sudara sa Zemljinom orbitom. Šanse za udar su inicijalno bile 1:2500, da bi se prvog dana simulacije povećale na 1:100 i 100% nakon drugog dana simulacije, sa Centralnom Evropom kao mestom udara.

Vreme kao ključni faktor

DART letelice koje imaju za cilj da promene putanju nebeskih tela zahtevaju dosta vremena za pripreme i dosta proračuna kako bi se sve izvelo kako treba, što u ovom slučaju nije bilo moguće. Čak i da je DART odmah lansiran, ne bi bilo šanse da se putanja dovoljno promeni, da bi u simulaciji izbegao Zamlju.

Možda će vas zanimati

Simulacija je takođe odlično pokazala koliko je vremena potrebno za precizno određivanje pretnje, scenarija i posledica udara. Od inicijalne pretpostavke da asteroid ima 35 m širine i 700 m dužine, već drugog dana se došlo do značajno preciznijih podataka koji su definisali asteroid na oko 140 m u prečniku, što je značajno smanjili scenarije udara i pomoglo da se tačno odrede zone koje treba evakuisati.

Nakon samo četiri dana simulacija bilo je dovoljno odrediti vreme udara sa preciznošću od jedne sekunde. Dan pre simuliranog udara asteroid je "viđen" sa prečnikom od 105 metara, što je manje od predviđenog, ali dovoljno veliko da nanese ozbiljnu štetu velikoj oblasti.

Tromeđa kao mesto udara u simulaciji

Mesto udara simulacije je bila ruralna oblast između Nemačke, Češke i Austrije, sa pogođenom oblasti od preko 150 km u svim pravcima u odnosu na mesto udara. Prag je jedini veliki grad koji se nalazi na ivici opasne zone, dok je Minhen u ovoj simulaciji ostao bez posledica.

Možda će vas zanimati

Predstavnici DART misija su veoma bitni na ovim simulacijama jer mogu da prate spremanje i testiranje potrebne tehnologije, sa prilikom da se u ceo proces uključi javnost. Takođe, ova simulacija je jedan odličan primer koji je ukazao na to koliko je bitno da se asteroidi uoče na vreme kako bi nekoliko različitih opcija za skretanje nebeskih tela bilo na stolu, i kako ne bi bilo kasno za bilo kakve akcije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar

Ode Plzenj, ode pivo. Će da vas izbegne ako primite bocu, keve mi Nevenke.