PRAVE LUNARNI ELEKTRIČNI ROVER: Partnerstvo General Motors i Lockheed Martin će dovesti astronaute do južnog pola Meseca | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVE LUNARNI ELEKTRIČNI ROVER: Partnerstvo General Motors i Lockheed Martin će dovesti astronaute do južnog pola Meseca

General Motors i Lockheed Martin su već sarađivali sa Nacionalnom vazduhoplovnom i svemirskom administracijom.

  Izvor: SMARTLife / Lockheed Martin-General Motors

Kompanije Lockheed Martin i General Motors će udružiti snage kako bi napravili električno vozilo koje će NASA koristiti na predstojećoj misiji na Mesecu.

U pitanju je program Artemis, koji ima za cilj da osposobi astronautima prisutnost na površinu prirodnog Zemljinog satelita, ali i da se ista dodatno razvije. 

Možda će vas zanimati:

Ta misija je zakazana za 2024. godinu, to će biti ujedno prvi povratak ljudske vrste na Mesec, a po prvi put će biti uključena u misiju i prva astronautkinja. Za ovu misiju je NASA pripremila 28 milijardi dolara, do tamo će ih "prebaciti" letelica Orion, dok će za nju biti zakačena raketa SLS. Inače, Artemis (to jest Artemida) je u grčkoj mitologiji sestra bliznakinja Apolonu, a tako se zvala prva misija (Apolo) pre 50 godina.

"Sledeća generacija koncept rovera će dramatično proširiti domet istraživanja astronauta koji će u tim trenucima vršiti visoko prioritetna naučna istraživanja na Mesecu koja će ultimativno uticati na to da ljudi bolje razumeju svoje mesto u Sunčevom sistemu" - rekao je izvršni potpredsednik Lockheed Martin kompanije, Rik Ambrozi.

NASA traži da sledeće takvo vozilo poseduje i koristi najsavremeniju dostupnu tehnologiju, kao što je sistem električnih vozila, autonomna vožnja i mnogo toga drugog, a sve kako bi bila spremna za sve opasnosti tamošnjeg terena. General Motors je dobro upoznat sa takvim vozilima, mnogi ne znaju da su upravo oni napravili tri rovera koji su se koristili tokom Apolo misija na Mesecu. Prethodni roveri NASA-e su mogli do se kreću 2,8 metara po satu, ali su prešli svega 8 kilometara od mesta sletenja.

Džon Jang se provozao na Mesecu
Izvor: Denis Shiryaev

Lockheed Martin ističe da će sledeća generacija lunarno terenskih vozila biti napravljena "da pređe znatno veće udaljenosti kako bi podržali prve izlete ka južnom polu gde je hladnije i mračnije, sa sve neravnijim terenom", prenosi CNBC. Treba istaći da NASA još uvek nikom nije dala ovaj zadatak, ali Lockheed i GM žele da budu sigurni da će ih uzeti u obzir.

Ova saradnja ima i dosta smisla kada se pogleda istorija, Lockheed je pomogao NASA-i da napravi dosta letelica tokom svih ovih godina, uključujući i Orion, dok je GM napravio prvi električni bagi koji su austronauti vozili na Mesecu tokom misija Apollo 15, Apollo 16 i Apollo 17.

General Motors i Lockheed lunarni električni bagi
Izvor: General Motors

Šta vi mislite o ovoj saradnji? 

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi