PRAVIMO KISEONIK NA MARSU: Sprema se teren za misije sa ljudima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVIMO KISEONIK NA MARSU: Sprema se teren za misije sa ljudima

Jedan od najvećih problema ljudske misije na Marsu je obezbeđivanje kiseonika za ljude, biljke i rakete. Pre tri dana, uređaj nazvan MOXIE na Perseverance roveru je izvukao 5 grama kiseonika iz Marsove atmosfere.

  Izvor: SmartLife / NASA / JPL-Caltech

Dok je Ingenuity helikopter privukao pažnju svetske javnosti, Perseverance rover je napravio jedan od najbitnijih koraka kada su misije na Marsu u pitanju. Kiseonik je elektrolitičkim putem izvučen iz atmosfere Marsa koja se sastoji od 96% ugljen-dioksida (CO2), generišući kiseonik (O2) i ugljen-monoksid (CO).

Moguće je praviti kiseonik na Marsu

Iako proizvedena količina kiseonika nije velika, ona je dokaz da je moguće praviti kiseonik na Marsu, umesto dopremati ga sa Zemlje. Sve ljudske misije na Marsu su u direktnoj vezi sa kiseonikom, kako za život tako i za proizvodnju goriva za put nazad. Misije u kojima bi se dopremao kiseonik sa planete na planetu su takođe moguće, ali su potrebno vreme i troškovi ogromni. Primera radi, NASA navodi da je za godinu dana života četvoročlane posade na Marsu potrebno oko jedna tona kiseonika, dok su potrebe za proizvodnju goriva mnogo puta veće.

Proizvodnja kiseonika na Marsu će nam uštedeti mnogo vremena, novca i znatno uprostiti celokupne misije

Za sada se misije na Marsu planiraju zajedno sa velikim količinama kiseonika koje bi se slale zajedno sa posadom, kako za život, tako i za povratak nazad. Upravo tu i leži značaj uspešnog eksperimenta koje je izveo MOXIE modul. 

Možda će vas zanimati

 Za sada proces izvlačenja kiseonika zahteva zagrevanje na temperaturu preko 800 stepeni Celzijusove skale, ali je MOXIE napravljen tako da može da izdrži visoke temperature. Ovako uspešni eksperimenti na Marsu nam omogućavaju da nastavimo istraživanje na Zemlji, kako bi se svi potrebni procesi usavršili. Za sada MOXIE mora da se zagreje, zašta je potrebno oko dva sata, ali kada je operativan, ovaj modul može da generiše i do 10 grama kiseonika na sat, što je dovoljno za deset minuta disanja.

Uspešni eksperimenti na Marsu nam omogućavaju da nastavimo istraživanje na Zemlji

Ono što je obećavajuće su rezultati prvog probnog testa koji je bio 100% uspešan, omogućavajući nastavak na unapređivanju sistema na Zemlji. Interesantno je da su rezultati postignuti u simuliranom okruženju na Zemlji bili isti onima na Marsu.

Možda će vas zanimati

Pored svega toga, MOXIE je modul koji je pre svoje misije prošao ozbiljnu torturu: cikluse zagrevanja i hlađenja, ispaljivanje van Zemlje, ostavljanje u vakuumu svemira, eksplozije raznih uređaja u okolini i na kraju rad u surovim uslovima Crvene planete. Ono što je impresivno je da su ti testovi sprovedeni pre dve godine, koliko je trebalo roveru da stigne do Marsa, i da je nakon svog tog vremena, MOXIE savršeno obavio svoj nimalo lak zadatak.

Nakon prvog uspešnog testa, plan je da MOXIE napravi još devet različitih testova u naredne dve godine po našem, odnosno jednoj godini po marsovskom vremenu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Od co2 koji i može da se udiše prave superotrovni ugljen monoksid! Kakva genijalna ideja, ne samo da smo sjebali zemljinu atnosferu nego pravimo pionirske korake u sjebavanju atnosfere na susednim planetama!