ASTEROID NEREUS PROLAZI PORED ZEMLJE: Sistemima odbrane protiv straha | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ASTEROID NEREUS PROLAZI PORED ZEMLJE: Sistemima odbrane protiv straha

Agencija NASA je 24. novembra po prvi put u istoriji lansirala misiju čiji je cilj da zaustavlja agresivna nebeska tela.

 Nereus.jpg Izvor: Smart Life/NASA

Asteroid Nereus 4660 je veličiine prosečnog fudbalskog stadiona, a neki ga upoređuju i s Ajfelovim tornjem.

Kreće se ka Zemlji, a očekuje se da u njenu orbitu uđe 11. decembra, što nije neobična pojava – ovaj asteroid redovno prilazi našoj planeti.

Možda će vas zanimati

Putuje brzinom od skoro 24 hiljade kilometara na sat, a NASA u ovom događaju vidi priliku da promisli svoje siteme odbrane.

Naime, agencija je 24. novembra po prvi put u istoriji lansirala misiju čiji je cilj da zaustavi agresivna nebeska tela. Čini je letelica koje je veličine prosečnog automata za kafu, što znači da joj dimenzije ne dozvoljavaju da se “sukobi” s Nereusom, čiji je prečnik oko 330 metara. Umesto toga baviće se jednim starim satelitom, a kako bi se procenilo da li može da ga skrene s putanje.

Radi se o misiji DART (Double Asteroid Redirection Test), čiji je cilj da planetu zaštiti od nekih budućih opasnosti iz svemira, možda od neke sledeće posete Nereus asteroida. Eksperti ističu da to ne znači da je asteroid danas pretnja, te se napominje da je u pitanju vežba i da nema razloga za paniku.

Astronom Vladimir Đošović je u jutarnjem programu Probudi se objasnio da se radi o zanimljivom asteroidu koji ponovo ulazi u Zemljinu orbitu. Dodao je da to ne znači da predstavlja pretnju, budući da će proći na deset udaljenosti Zemlja-Mesec, što nije baš toliko blizu.

Njegova veličina jeste zabrinjavajuća, budući da ima pozamašan prečnik, ali udaljenost na kojoj se nalazi ne predstavlja opasnost. Asteroid bi mogao da bude pretnja da je bliži Zemlji, pa je zbog toga svrstan u kategoriju „potencijalno opasnih asteroida“, jer bi u nekoj budućnosti mogao više da nam se približi. Procenjuje se da bi 2060. godine mogao da prođe na četiri rastojanja Zemlja-Mesec, što opet nije toliko kritično.

NASA
Izvor: Smart Life/NASA

Svi asteroidi koji imaju prečnike veće od 140 metara se svrstavaju u one koji su potencijalno opasni za našu planetu. Pored opasnosti, asteroidi donose i nešto drugo - informacije koje bi mogle da pomognu u odgonetanju postanka planetarnog sistema. Ovakvi događaji su dakle dragoceni za nauku, ali i ideje o sistemima odbrane.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Nema tu nikakve opasnosti. Koliko je toga proslo pored zemlje, a da nismo ni znali; nismo ni imali tehnologiju da vidimo. Ja to ne bi dirao, priroda ce to da resi, ako bude potrebe, kao sto je i do sada resavala. Ko "NAŠA" daje pravo, da čačka mečku? To mene zanima.