NOVA GODINA KAO STVORENA ZA SVEMIR: Tri atraktivne misije na početku 2022. | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA GODINA KAO STVORENA ZA SVEMIR: Tri atraktivne misije na početku 2022.

Ako je verovati najavama, zanimljiva događanja u kosmosu nastaviće se i 2022. godine – već se u prva tri meseca najavljuju tri velike misije.

 CrewDragon poletanje Izvor: SmartLife / YouTube / CNET Highlights / Printscreen

Prošla godina je donela velike pomake ka svemiru, zaključno sa lansiranjem moćnog Džejms Veb teleskopa.

Pored toga su pokrenute i usluge komercijalnog svemirskog turizma, milijarderi su leteli ka Zemljinoj orbiti, SpaceX je poslao civile u kosmos, a Internacionalna svemirska stanica je ugostila nekoliko turista, ali i filmsku ekipu iz Rusije.

Možda će vas zanimati

Ako je verovati najavama, zanimljiva događanja u kosmosu nastaviće se i 2022. godine – već se u prva tri meseca najavljuju tri velike misije.

Prva među misijama je ona u okviru koje će najveća raketa na svetu konačno poleteti put svemira – SpaceX poslednjih godinu dana vrlo intenzivno testira Starship, a prema trenutnim planovima, sledeća faza testiranja bi trebalo da bude orbitalni let ove rakete od Teksasa do Havaja.

Da se podsetimo – Starship je raketa nove generacije koja može da se koristi više puta. SpaceX planira da je upotrebljava za prevoz putnika u orbitu, prema Mesecu, ali i Marsu, s većim teretima nego do sada, ali i za transport satelite druge generacije za konstelaciju Starlink. Planirano je da se raketa koristi i u sklopu misije Artemis za povratak ljudi na Mesec.

Druga važna misija za ovu godinu je upravo u vezi s misijom Artemis, jer NASA planira da na proleće testira svemirsku raketu SLS, te brod Orion. U prvoj misiji bi Orion trebalo da se transportuje na Mesec, da ostane u njegovoj orbiti šest dana i da se potom vrati na Zemlju.

Kosmičke misije u 2022.
Izvor: Smart Life/ @SciShow Space

Treća misija je još jedan turistički let agencije NASA, ovoga puta u saradnji s kompanijom Axiom Space. Ponela je ime AX-1, a poleteće uz pomoć rakete Falcon 9, ka Internacionalnoj svemirskoj stanici. Putovaće troje svemirskih turista i jedan astronaut, a let će turiste navodno koštati po 55 miliona dolara.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA