POSTANITE DEO ISTORIJSKE MISIJE: Pratite Džejms Veb teleskop uživo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSTANITE DEO ISTORIJSKE MISIJE: Pratite Džejms Veb teleskop uživo

Iako je lansiranje proteklo uspešno, pred Džejms Veb teleskopom je dalek i rizičan put – potrajaće mesec dana, sve dok ne stigne na tačku koja je preko 1,5 miliona kilometara daleko od Zemlje.

 Džejms Veb teleskop Izvor: NASA

Najsloženiji i najmoćniji teleskop u istoriji lansiran je 25. decembra, a zainteresovani njegov put kroz svemir mogu da prate uživo.

Uspešno lansiranje Džejms Veb teleskopa je tek prva faza kompleksne misije, pa ga sada očekuje put od preko 1,5 miliona kilometara do Lagranžove tačke (naziv za pet tačaka u orbitalnoj konfiguraciji gde malo telo na koje deluje samo gravitacija može da bude nepokretno u odnosu na dva veća tela – na primer veštački satelit u odnosu na Zemlju i Mesec).

Možda će vas zanimati

Na putu do tamo teleskop bi trebalo da rasklopi toplotni štit i ogledalo, u složenom nizu precizno koordinisanih pokreta, a kako bi u narednih desetak godina mogao da snima duboki svemir.

Pre nego što pošalje prve rezultate, Džejms Veb teleskop će se tokom trideset dana putovanja do odredišta baviti rasklapanjem pomenutih delova, a NASA je omogućila da se ovaj proces prati uživo preko posebne web stranice.

Tako će zainteresovani u realnom vremenu moći da vide koliko je teleskop udaljen od Zemlje (trenutno preko 380 hiljada kilometara), koliko mu je puta preostalo do Lagranžove tačke (trenutno preko milion kilometara), te kojom se brzinom kreće (trenutno oko 1,3 kilometara u sekundi). Nakon otvaranja toplotnog štita biće dostupni i podaci o temperaturama sa spoljne i sa unutrašnje strane.

Džejms Veb teleskop lansiranje
Izvor: Smart Life/ @JWST

Iako je lansiranje proteklo uspešno, pred Džejms Veb teleskopom je dalek i rizičan put. Potrajaće mesec dana, sve dok ne stigne na tačku koja je preko 1,5 miliona kilometara daleko od Zemlje. Ukoliko sve protekne po planu, biće ovo najvažnija alatka od svih koje je čovečanstvo do sada smislilo i poslalo u svemir.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sava

More Holywood cgi nonsense, ha ha… :)

Bojan

Kad vidim nezasticene kablove i zlatnu foliju ostanem bez teksta. :-)

Bole

Jel to ko uživo sletanje na mesec....kakav porez na bu.ale....