NAJMOĆNIJI TELESKOP NA SVETU KREĆE U SVEMIR: Lansiranje koje se sprema decenijama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJMOĆNIJI TELESKOP NA SVETU KREĆE U SVEMIR: Lansiranje koje se sprema decenijama

Planirano je da Džejms Veb teleskop poleti 25. decembra, kako bi zamenio Habl koji se već neko vreme nalazi u kosmosu.

 Džejms Veb teleskop Izvor: NASA

NASA se sprema za veliki poduhvat, pa bi u Zemljinu orbitu uskoro trebalo da krene za sada najmoćniji teleskop na svetu.

Planirano je da Džejms Veb teleskop poleti 25. decembra, kako bi zamenio Habl koji se već neko vreme nalazi u kosmosu.

Možda će vas zanimati

U pitanju je uređaj koji će potpuno promeniti način na koji smo do sada posmatrali i proučavali svemir.

Prvo lansiranje je bilo zakazano za mart 2021. godine, ali je otkazano zbog problema s imenom – Džejms Veb je bio odgovoran za diskriminaciju zaposlenih u agenciji NASA pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, na šta se danas gleda s neodobravanjem.

Ime je ipak ostalo, a nova sprava vredi skoro 10 milijardi dolara. Zadatak joj je da posmatra naš solarni sistem i tumači misterije postanka univerzuma. Zahvaljujući tome što može da detektuje infracrveno zračenje od najudaljenijih zvezda i galaksija, Džejms Veb teleskop će moći da „vidi“ bolje od svojih prethodnika. U pitanju je zajednički projekat agencije NASA, Evropske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije i Space telescope instituta, koji će zahvaljujući infracrvenoj kameri i spektografu moći da pruži više informacija o ranim fazama univerzuma.

Na teleskopu se radilo skoro tri decenije, a sada je sve bliži platformi za lansiranje. Zahvaljujući novim tehnologijama, Džejms Veb bi mogao da nas „vrati kroz vreme“ i odgonetne nastanak nebeskih tela nakon Velikog praska.

Stručnjaci tvrde da novi teleskop može da prikupi mnogo više svetla nego Habl, što znači da će moći da prodre dublje u univerzum, a samim tim i dalje u prošlost. Dizajniran je da bude komplementaran svom prethodniku, a kako bi zajedno pružili jasniju sliku kosmosa. Nakon Webba dolazi još jedan naslednik – Wide Field Infrared Survey teleskop – koji će u svemir krenuti 2025. godine, i koji će biti zadužen za proučavanje tamne materije, egzoplaneta i postanka zvezda i planeta.

Džejms Veb teleskop lansiranje
Izvor: Smart Life/ @JWST

U novembru se pojavio video u kojem može da se vidi kako će Veb teleskop stići do planirane tačke u kosmosu. „Rasklapanje“ bi trebalo da bude pravi tehnološki trijumf, a ukoliko sve protekne po planu naučna misija će početi 160 dana posle lansiranja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sega X

Ovo je skroz super. Moci ce da se nadje mnogo novih planete(barem se nadam).