Šta treba da znate o solarnim panelima - nije svejedno koji ćete odabrati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta treba da znate o solarnim panelima - nije svejedno koji ćete odabrati

Autor Ilija Baošić

Da li ste znali da postoje različite vrste solarnih panela. Evo šta morate znati pre kupovine.

 Do 2025 godine upotreba solarne energije uvećanje do 18 puta Izvor: Eaton

Iako su solarni paneli intrigantna tehnologija koja pretvara sunčeve zrake u električnu energiju, oni koji nisu dublje zalazili u materiju će teško razaznati između različitih vrsta panela. Međutim, izgled može da vara, pa ako i vi želite da na svom krovu pravite sopstvenu struju, postoje neke stvari o solarnim panelima na koje morate obratiti pažnju pre kupovine.

Solarni paneli su u prošlosti bili značajno drugačiji nego što je to slučaj danas. Ne samo da su narušavali izgled krovova, već su i proizvodili znatno manje energije. Srećom, razvoj tehnologije doveo je do napretka u dizajnu, ali i do unapređenja efikasnosti.

Najbolji dokaz toga jeste da je od 2021. godine više od polovine montiranih panela u SAD imalo prosečnu efikasnost veću od 20%, dok je taj broj iznosio samo 0,6% pre jedne decenije.

Iako može biti konfuzno, znati koje vrste solarnih panela postoje i koji odabrati je veoma važno prilikom kupovine. Zato vam donosimo sve što treba da znate.

Koje vrste solarnih panela postoje

Postoje tri glavne vrste solarnih panela:

 • Monokristalni solarni paneli
 • Polikristalni solarni paneli
 • Tankoslojni solarni paneli

Cene solarnih panela zavise od vrste, izgleda, efikasnosti, kompozitnih materijala i dizajna, a svaka vrsta solarnih panela ima svoje prednosti i mane.

"Pre nego što se odlučite na određeni solarni panel, morate razmotriti faktore kao što su površina krova, estetika, temperaturna otpornost, trajanje garancije, budžet, ali i vreme povrata uloženog novca", kaže Rohit Kalianpur, izvršni direktor kompanije Optivolt koja se bavi solarnim tehnologijama. "Skuplji sistem koji generiše više energije, ili je pouzdaniji na druže staze, bi mogao biti bolja investicija koja bi se isplatila ranije nego jeftinije opcije".

Monokristalni solarni paneli

Monokristalni solarni paneli su napravljeni od jedinstvenog silicijumskog kristala, koji je presečen u tanke vafere. Možete ih prepoznati po kvadratima koji imaju odrezane uglove. Ove vrste panela su najefikasnije (između 17 i 22 odsto), ali i najskuplje. Ukoliko vam je estetika bitna, ovi paneli su potpuno crne boje i lako ih možete uklopiti u svaki ambijent.

Temperaturni koeficijent monokristalnih panela je umeren, a obično imaju vek trajanja do 25 godina. "Monokristalni solarni paneli nude bolji povraćaj investicije tokom svog životnog veka jer generišu više energije, što dovodi do većih ušteda na računu za struju u poređenju sa početnim troškovima", kaže Kalianpur. "Pored toga, raznovrsnost monokristalnih panela osigurava da postoji rešenje za svaku potrebu".

Polikristalni solarni paneli

Polikristalni solarni paneli su popularno rešenje za one koji barataju ograničenim budžetom. Imaju umerenu stopu efikasnosti, koja se kreće od 15 do 17 odsto. Za razliku od skupljih panela, polikristalni imaju plavu nijansu, što ih čini manje elegantnim rešenjem.

Iako je temperaturni koeficijent ovih panela lošiji, oni i dalje mogu da funkcionišu do 25 godina. Kao rezultat toga, polikristalni paneli su odlični za vlasnike kuća koji ne žele da izdvoje previše novca, ali da istovremeno usvoje održiviji način života bez prevelikog odricanja u pogledu performansi.

Tankoslojni solarni paneli

Tankoslojni solarni paneli, sa stopom efikasnosti od 10 do 13 odsto, su najmanje efikasni paneli na tržištu. Imaju kraći životni vek - 10 do 20 godine - nisu jeftini i retko se koriste u stambene svrhe.

Ipak, uprkos niskoj efikasnosti i kraćem životnom veku, imaju najbolji temperaturni koeficijent i najprivlačniju estetiku, sa tankim, potpuno crnim izgledom, koji neki vlasnici kuća smatraju privlačnim.

Upoređivanje tipova solarnih panela

Ako želite da izaberete ispravnu opciju koja odgovara vašim potrebama, od suštinskog je značaja razumeti kako se razlikuju tipovi različiti tipovi solarnih panela koje možete pronaći na tržištu. Razumevanje ključnih karakteristika svake vrste panela može vam pomoći da donesete informisanu odluku prilikom ulaganja.

 Tipovi solarnih panela Izvor: Smartlife

Faktori koje treba uzeti u obzir pri izboru panela

Kada birate solarni panel, uzmite u obzir sve faktore koji utiču na cenu i korisnost vaše solarne instalacije. U nekim slučajevima, ulaganje u skuplji, izdržljiviji i pouzdaniji sistem je bolje, jer ćete uživati u više energije i brže će se isplatiti.

S druge strane, ako su troškovi najveći problem, najbolje je izabrati opciju koja možda neće imati najbolje specifikacije, ali će obaviti posao. Uzmite što više ponuda od firmi koje se bave prodajom solarnih panela i izvagajte koja je najbolja za vas pre nego što donesete konačnu odluku.

Takođe, uzmite u obzir i druge faktore:

 • Efikasnost: Stopa energetske efikasnosti solarnog panela
 • Krovna površina: Dostupan prostor za instalaciju solarnih panela
 • Estetska privlačnost: Izgled solarnih panela na vašem krovu ili placu
 • Temperaturni koeficijent: Kako solarni panel funkcioniše u različitim temperaturnim uslovima
 • Trajanje garancije koju nudi proizvođač
 • Budžet: Ukupni troškovi sistema, uključujući instalaciju i održavanje
 • Očekivanja povrata investicije: Balans između početnih troškova i dugoročne otplate
 • Izlaz energije: Količina energije koju proizvodi sistem
 • Vek trajanja panela
 • Pouzdanost sistema: Pouzdanost sistema solarnih panela u radu tokom njegovog životnog veka

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Postoji li zakon da obicno lice(obican gradjanin) postavi solarne panele na kucu? Ja mislim da ne postoji jos uvek. Zakon je donesen ali samo za pravno lice(firme). Tako da ako ja postavim solarne panele na svoju kucu, da li krsim zakon?

Ovi paneli

Treba konsultovati Dance, oni su vodeći što se tiče solarnih panela i vetroparkova, uprkos tome što su tako mala zemlja, traženi su u celom svetu