Kako izgledaju nevidljivi solarni paneli | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izgledaju nevidljivi solarni paneli

Solarni paneli, iako veoma korisni, ne moraju da narušavaju izgled objekata, a najbolji primer toga nam dolazi iz Italije.

 Nevidljivi solarni paneli u obliku crepa, kamena i drveta Izvor: Dyaqua

Iako su solarni paneli ključni u proizvodnji sopstvene električne energije, veoma su upečatljivog izgleda, pa njihova instalacija nepogrešivo daje do znanja posmatraču da isti postoje na krovu ili u dvorištu. Ipak, to ne mora da bude slučaj, a najbolji primer toga su "nevidljivi" solarni paneli koje je gotovo nemoguće razlikovati od tradicionalnih crepova.

Ne, nije u pitaju Solar Roof, stakleni crepovi koje proizvodi kompanija Ilona Maska - u pitanju je Invisible Solar, tehnologija fotonaponskih crepova koja može da poprimi izgled opeke, betona, kamena i drveta. Ovo inovativno rešenje je već primenjeno u Arheološkom parku u Pompeji, rešavajući problem arhitektonskih ograničenja.

Brojni turisti koji su iz celog sveta došli da se dive ruševinama koje je ostavila erupcija Vezuva 79. godine n.e. su možda videli ovce koje je arheološki park nedavno uveo da pasu travu, ali sigurno niko nije primetio da na Kući Cerere postoje solarni paneli.

"Izgledaju potpuno isto kao crepovi od pečene gline koje su koristili Rimljani, a proizvode struju koja nam je potrebna da osvetlimo freske", kaže Gabrijel Zutriđel, direktor Arheološkog parka u Pompeji. "Pompeja je drevni grad koji je na nekim mestima u potpunosti očuvan. Pošto nam je bio potreban opsežan sistem rasvete, mogli smo ili da nastavimo da trošimo energiju, ostavljajući stubove i kablove okolo da narušavaju izgled, ili da odlučimo da ga poštujemo i uštedimo milione evra".

Ovi "nevidljivi" solarni paneli potiču iz Kamisana Vićentina, malog italijanskog grada koji se nalazi na pola puta između Padove i Vićence. Napravila ih je i patentirala porodična firma Dyaqua.

"To su moj otac, moja majka, moj brat i ja", kaže Elizabeta Kvagliato. "S obzirom da se fotonaponska proizvodnja povećava, širimo se i sada imamo dva zaposlena". Na ideju o "nevidljivim" solarnim panelima je došao njen otac, Đovani Batista, koji je "hteo da reši problem rasvete na javnim površinama, koja kvari pogled kada se svetla ugase".

Ovi fotonaponski crepovi su napravljeni od polimernog jedinjenja koje omogućava sunčevim zracima da se probiju. Solarne ćelije se zatim ručno integrišu i prekrivaju slojem polimernog jedinjenja. "Možemo da im damo izgled kameta, drveta, betona i cigle. Kao rezultat, takvo rešenje se može postaviti ne samo na krovove, već i na zidove i podove", kaže Elizabeta.

 Nevidljivi solarni paneli u obliku crepa, kamena i drveta Izvor: YouTube / Dyaqua

Naravno, kako površina koja prekriva solarne ćelije nije providna, pad efikasnosti u proizvodnji električne energije je očekivan, ali tvrdi se da su Invisible Solar crepovi efikasnije rešenje od farbanja tradicionalnih solarnih panela. Kako je teško steći utisak o propuštanju svetlosti na osnovu proizvoda koji upija svetlost, pogledajte kako izgleda "obrnuti" proizvod - LED sijalice napravljene od istog materijala:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boriša

Ima firma u Nišu koja odavno proizvodi fotonaponske crepove, samo što su providni. 5w po crepu. Ništa novo.

RsS

@Boriša Kako nije novo ako crep izgleda kao crep a ne providno?

Djo

Realno samo za rasvetu i unutrašnju rasvetu pa ok, manje struje iz mreže se troši,