Grad u kojem će solarni paneli biti obavezni od 2025. godine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grad u kojem će solarni paneli biti obavezni od 2025. godine

Autori Igor Žeželj Autori Ilija Baošić

Lokalna skupština donela odluku o obaveznim solarnim panelima na krovovima novih kuća u Tokiju.

 Koje vrste solarnih panela postoje, koja je razlika, koji odabrati Izvor: Unsplash

Mnogi novi domovi izgrađeni u Tokiju imaće obavezu da na svom krovu imaju solarne panele počevši od aprila 2025. godine, izvestio je Kyodo News. Lokalna skupština usvojila je nove propise kojima se od velikih građevinskih kompanija zahteva da opremaju objekte manje od 2.000 kvadrata solarnim panelima ili drugim obnovljivim izvorima energije. Ova mera je prva te vrste u Japanu i ima za cilj da prepolovi gradske emisije ugljenika.

Vlast procenjuje da se cena od 980.000 jena (oko 6.700 evra) za instalaciju panela od 4 kW može nadoknaditi za oko šest godina na osnovu uštede na računima i subvencija od 100.000 jena (oko 690 evra) po kilovatu.

Ova mera se odnosi samo na oko 50 izvođača koji snabdevaju tržište sa preko 20.000 kvatrata, pa nije najjasnije koliki procenat novih domova će biti obuhvaćen novim pravilima. Ipak, navodi se da će ova obaveza biti vrlo efektivna, jer se procenjuje da će polovina postojećih objekata, od kojih su 70% kuće, biti zamenjena novim građevinama do 2050. godine.

Nova gradilišta su se u Tokiju od 2012. do 2021. godine u proseku otvarala 800.000 do 900.000 puta godišnje, a samo nekoliko velikih izvođača, koje nazivaju Super Zenecon, dominira građevinskim sektorom, navodi Statista.

Japan je 5. najveći proizvođač ugljeničnih emisija na svetu, ali je obećao da će postati ugljenično neutralan do 2050. godine i nije jedina zemlja koja uvodi obavezne solarne panele. Francuski zakonodavci su nedavno odobrili zakon koji zahteva od parkinga sa minimalno 80 mesta da se pokriju solarnim panelima. Francuska vlada je rekla da bi plan mogao da generiše do 11 gigavata - ekvivalent 10 nuklearnih reaktora.

Pogledajte kako izgleda rafinerija koja koncentriše solarnu energiju ogledalima:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA