Amerikanci odobrili upotrebu prvog malog modularnog nuklearnog reaktora | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci odobrili upotrebu prvog malog modularnog nuklearnog reaktora

Autor Ilija Baošić

NuScale dizajn malog modularnog reaktora je odobren za upotrebu u SAD, a prvi primerak će biti operativan 2030. godine.

 The Carbon Free Power Project (CFPP) 1-34 screenshot.jpg Izvor: YouTube / UAMPS SmartEnergy / Screenshot

Američka nuklearna regulatorna komisija (NRC) je objavila da će izdati sertifikat za novi dizajn reaktora, što ga čini tek sedmi koji je odobren za upotrebu u SAD. Ipak, ovaj reaktor je na neki način i prvi, jer je dizajn kompanije NuScale zapravo mali modularni reaktor koji se može konstruisati u centralnom postrojenju, a zatim premestiti na lokaciju gde će raditi. Ovaj potez se očekivao nakon što je dizajn dobio odobrenje tokom konačne procene bezbednosti 2020. godine.

Mali modularni reaktori su promovisani jer izbegavaju mnoge probleme zbog kojih su velike nuklearne elektrane bile izuzetno skupe za izgradnju. Dovoljno su mali da se mogu sastaviti u fabrici, a zatim poslati na lokaciju na kojoj će raditi, eliminišući mnoge izazove prilagođene konstrukcije na licu mesta. Pored toga, oni su struktuirani na način da omogućavaju pasivnu bezbednost, gde nisu potrebne nikakve radnje operatera da bi se reaktor isključio ako dođe do problema.

Možda će vas zanimati

Mnogi mali modularni reaktori uključuju drugačije tehnologije od tradicionalnih reaktora, kao što je upotreba rastopljenih soli uranijuma kao gorivo. NuScale ima mnogo tradicionalniji dizajn, sa gorivom, kontrolnim šipkama i energijom koja se prenosi kroz ključalu vodu. Njene bezbednosne karakteristike bez operatera uključuju postavljanje celog reaktora u veliki bazen sa vodom, kontrolne šipke koje se ubacuju u reaktor u slučaju nestanka struje i hlađenje iz spoljnog izvora vode.

NRC će i dalje morati da se bavi lokacijama na kojima je raspoređen bilo koji od ovih reaktora. Trenutno je u toku jedna takva lokacija - projekat pod nazivom "Projekat bez ugljenika", koji će se nalaziti u Nacionalnoj laboratoriji Ajdaho. Iako je ovaj projekat nailazio na mnoge finansijske probleme, očekuje je se da će reaktor biti operativan 2030. godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

LoLa

Portabl nuklearne bombe. Arapi nikad srećniji.

Novox

@LoLa Nuklearni reaktor nikada ne moze eksplodirati kao atomska bomba. Ono sto moze da se desi je da dodje do porasta pritiska pare i klasicne eksplozije sto dalje moze dovesti do zapaljivanja grafitnih stangli i kontaminacije vazduha, kao sto je bilo u Cernobilju.