"Veštačka inteligencija će do kraja sledeće godine nadmašiti inteligenciju ljudi, a za pet mogućnosti celog čovečanstva" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Veštačka inteligencija će do kraja sledeće godine nadmašiti inteligenciju ljudi, a za pet mogućnosti celog čovečanstva"

Autor Miloš B. Jovanović

Razvoj veštačke inteligencije najviše ograničava sadašnji kapacitet električne mreže, što takođe predstavlja bitan ograničavajući faktor njenog razvoja, kao i nedostatak adekvatnog hardvera, ističe Ilon Mask

 Ilon Mask _ Foto YouTube New York Times Events.jpg Izvor: YouTube / New York Times Events

Pod uslovom da bude dovoljno električne energije i dovoljno odgovarajućeg hardvera, veštačka inteligencija (AI) će već do kraja sledeće godine nadmašiti inteligenciju ljudi.

A sposobnost veštačke inteligencije će premašiti mogućnosti čitavog čovečanstva – i to već u roku od narednih pet godina, smatra biznismen Ilon Mask.

Brži razvoj veštačke inteligencije bio je usporen nedostatkom neophodnih čipova, rekao je Mask u podkastu posvećenom investicijama – "U dobrom društvu", voditelja Nikolaja Tangena, direktora Norges Bank Investment Management, investicionog fonda norveške centralne banke.

Zanimljivo je pomenuti da taj investicioni fond upravlja ulaganjima norveškog državnog penzionog fonda, najvećeg i najbogatijeg pojedinačnog državnog fonda na svetu, koji je u jednom trenutku bio vlasnik oko jedan odsto Maskove kompanije Tesla.

Nedostatak čipova se posebno odnosi na poluprovodnike kompanije Nvidia, koji se smatraju ključnim hardverskim komponentama za treniranje veštačke inteligencije i njen kasniji rad.

Ilon Mask:
Izvor: YouTube / Norges Bank Investment Management

Razvoj veštačke inteligencije ograničava i sadašnji kapacitet električne mreže, što takođe predstavlja bitan ograničavajući faktor njenog razvoja, ističe Mask.

Većina ograničenja razvoja AI- ja su, u poslednje vreme, sve slabija, pa da bi najozbiljnija prepreka za brži napredak veštačke inteligencije mogao da bude upravo nedostatak struje, smatra izvršni direktor kompanije Tesla i vlasnik platforme X, koji je i jedan od suosnivača poznate organizacije za istraživanje veštačke inteligencije OpenAI, sa čijim se ostalim osnivačima razišao 2018. godine.

Kompletan intervju Nikolaja Tangena sa Ilonom Maskom možete poslušati iznad u tekstu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:34
JUGOSLAVIJA PRVA POKRENULA GRADNJU TEHNOLOGIJA U ORGANIZAM! Ilon Mask ugradio čip u ljudski mozak: Ovo je stanje testiranog čoveka
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Sve će da urade da radni dan ne bude kraći od 8h. Vizionari bre.

lolo

Sto neko rece, ne treba meni AI da slika, pise poeziju i koriguje moje tekstove, ili da budem efektivniji na poslu ako cu opet da radim min. 8 sati dnevno. AI mi treba da cisti kucu, ide u nabavku i preuzme ostale fizicke poslove, da imam ja vremena da slikam ili sta god hocu sa tim dodatnim slobodnim vremenom.

PRINCIPijalan

Gikovi bez prijatelja, devojaka i bilo kakve spcijalne interakcije, ce nam unistiti zivote sa njihovim igrama i AI.