Mask tužio: OpenAI napustio veštačku inteligenciju za dobrobit čovečanstva, Microsoft ih "obasipa" milijardama dolara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mask tužio: OpenAI napustio veštačku inteligenciju za dobrobit čovečanstva, Microsoft ih "obasipa" milijardama dolara

Mask u tužbi tvrdi da se sa dvojicom suosnivača OpenAI-ja prvobitno složio da njihov rad bude usmeren na koncept tzv. opšte veštačke inteligencije, koji bi "koristio čovečanstvu" a ne profitu

 Ilon Mask _ Foto YouTube New York Times Events.jpg Izvor: YouTube / New York Times Events

Autori najpopularnijeg generativnog jezičkog modela veštačke inteligecnije – ChatGPT našli su se na meti tužbe milijardera Ilona Maska, koji tvrdi da su se (tuženi) startap kompanija OpenAI i njen izvršni direktor Sem Altman okrenuli profitu i napustili svoju prvobitnu misiju razvoja veštačke inteligencije za dobrobit čovečanstva.

Mask tereti OpenAI za navodno kršenje ugovora, tvredeći da su Altman i ostali suosnivači sa njim prvobitno 2015. osnovali neprofitnu kompaniju usmerenu na AI proizvode otvorenog koda, dok je taj startap danas profitno orjentisan, delimično i zbog finansiranja od strane Microsoft-a koje se meri milijardama dolara.

"Mask je kreten, ali stalo mu je do čovečanstva"

Kako ove Maskove optužbe nisu nove, izvršni direktor OpenAI-ja je o njima ranije već govorio. On je prošle godine, u jednom podkastu, o tvrdnji da se OpenAI pretvorio u profitabilnu kompaniju zatvorenog koda "koju efektivno kontroliše Microsoft", rekao da "većina toga nije istina" i da "Mask to zna".

Iako ga je tada nazvao kretenom, Sem Altman je rekao da smatra da je Masku stalo toga kako će, uz veštačku inteligenciju, izgledati budućnost čovečanstva.

U tužbi podnetoj Vrhovnim sudom Kalifornije, Mask tvrdi da su se on, Altman i Greg Brokman, još jedan od suosnivača OpenAI-ja, prvobitno složili da njihov rad bude usmeren na koncept tzv. opšte veštačke inteligencije (engl. Artificial general intelligence – AGI).

To podrazumeva da mašine zasnovane na veštačkoj inteligenciji mogu da obavljaju različite (inteligentne) operacije, ali na način koji bi "koristio čovečanstvu".

Kada je u martu 2023. lansirao svoj najmoćniji jezički model GPT-4 "kao suštinski Microsof-tov proizvod", OpenAI je poništio sopstveni Sporazum o osnivanju, tvrdi Mask u tužbi u kojoj od tog startapa traži da svoju tehnologiju i rezultate istraživanja učini dostupnim javnosti.

On, takođe, želi da onemogući OpenAI da raspolaže svojom imovinom, u koju spada i GPT-4, u korist profita Microsoft korporacije ili bilo kog drugog fizičkog ili pravnog lica.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:50
"VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE AUTOMATIZOVALA NEKA, ALI I OTVORILA NOVA RADNA MESTA" Detaljna analiza stručnjaka: Korist AI u biznisu
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Koji američki udbaš nas više voli...