POVEZANI LJUDSKI MOZAK I KOMPJUTER BEŽIČNIM PUTEM: Naučnici žele da pomognu ljudima sa paralizom da žive bolje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POVEZANI LJUDSKI MOZAK I KOMPJUTER BEŽIČNIM PUTEM: Naučnici žele da pomognu ljudima sa paralizom da žive bolje

Veliki proboj u povezivanju mozga i kompjutera omogućiće upravljanje mašinama pomoću misli.

  Izvor: Printscreen/YouTube

Naučnici su na pragu velikog otkrića, koje bi pomoglo ljudima obolelim od različitih oblika paralize da unaprede svoj kvalitet života.

Tako su prve bežične komande kompjuteru uspešno demonstrirane na Univerzitetu Brown u Sjedinjenim Američkim Državama početkom aprila.

Možda će vas zanimati:

Novi sistem veze ljudskog mozga i kompjutera je u stanju da prenosi moždane signale u tzv. “rezoluciji od jednog neurona i u punoj širokopojasnoj vernosti“, kažu istraživači sa pomenutog Univerziteta.

Kliničko ispitivanje tehnologije nazvane BrainGate uključivalo je mali predajnik koji se povezuje sa motornim korteksom mozga ispitanika-dobrovoljca. Učesnici studije, uglavnom osobe sa paralizom nekog stadijuma, koristili su ovaj novi sistem za kontrolu mislima tablet računara, objavljeno je u časopisu IEEE Transactions on Biomedical Engineering.

U poređenju sa testiranjima iste tehnologije, ali putem veze ljudskog mozga i računara kablovima, novi sistem upravljanja mislima tj. bežično je postigao gotovo iste brzine kucanja, kao i korišćenja kursora za kretanje po ekranu i kliktanje po interfejsu.

Zahvaljujući sličnim tehničkim standardima bežičnog i povezivanja mozga ljudi i računara kablom moguće je slati i dekodirati signale na isti način, što omogućava korišćenje ove tehnologije mnogo širem broju pacijenata i snižava joj cenu. Naravno, bežično prenošenje signala znači veću slobodu pacijentima, ali i lakše korišćenje i održavanje sistema.

Neuralne interfejs tehnologije se razvijaju izuzetnom brzinom, delom zahvaljujući i tome što su ih “pogurali“ Ilon Mask sa svojom tehnologijom čipovanja mozga zarad različitih stvari, ali i Facebook istraživanjima i razvoju ove tehnologije.

Ipak, za razliku od Ilona Maska i Facebook-a, Univerzitet Brown je istraživanje sproveo na ljudima dobrovoljcima i to kod njihovih kuća, a ne u laboratoriji. Dva muškarca stara 35 i 63 godine uspešno su testirala novi sistem bežičnog povezivanja mozga i kompjutera u trajanju do 24 sata. Obojica su paralizovana usled fizičke povrede kičmene moždine tokom života.

Takođe, za razliku od pomenutih načina povezivanja direktora Tesla kompanije i društvene mreže, Brown univerzitet je već sproveo preciznu i standardizovanu kliničku studiju tehnologije BrainGate, koja je omogućila lekarima i naučnicima da prate aktivnosti mozga na dosad nikad korišćen način, koji je pokazao mnogo više podataka, koji su nauci od neprocenjive važnosti za dalja istraživanja rada mozga i lečenja različitih oblika paralize.

Ovo će nam pomoći da osmislimo algoritme za dekodiranje koji obezbeđuju bolje, intuitivno i pouzdano obnavljanje komunikacije i mobilnosti za osobe sa paralizom“, zaključili su na ovom američkom Univerzitetu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA