NEMA DOKAZA DA JE 5G ŠTETAN ZA LJUDE, pokazala nova istraživanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA DOKAZA DA JE 5G ŠTETAN ZA LJUDE, pokazala nova istraživanja

Nova istraživanja sprovedena u Australiji pokazuju da ne postoje dokazi da je 5G na bilo koji način štetan za ljude

  Izvor: SmartLife / YouTube / Marques Brownlee

Briga o štetnosti 5G mreže je prenaduvana kod većine korisnika i nema nikakvu naučnu osnovu, pokazala su dva velika istraživanja koja su objavili naučnici u Australiji. Zaključak oba istraživanja je da ne postoje jasni dokazi da tip energije radio frekvencije koju koriste 5G mreže na bilo koji način ugrožava ljudsko zdravlje.

5G predstavlja mrežu nove generacije, koja omogućava znatno veće brzine i manje kašnjenje u odnosu na aktuelnu 4G mrežu. Iako većina telefona predstavljenih danas dolaze sa mogućnostima povezivanja na 5G mrežu, njena široka primena zahteva ozbiljnu transformaciju infrastrukture koju nećemo videti još nekoliko godina.

 5G infrastruktura
5G infrastruktura
Izvor: SmartLife / Unsplash / Macau Photo Agency

Teorije o štetnosti 5G mreža su aktuelne koliko i one o vakcinama i ravnoj Zemlji, ali kao i za druge teorije, ne postoje jasni dokazi da nova generacija mreža na bilo koji način šteti ljudskom zdravlju. Sa druge strane, postoji nekoliko studija u kojima su naučnici pokušavali da otkriju štetnost različitih nivoa energije koju stvaraju radio frekvencije, uključujući i onu koju emituju 5G mreže. Naravno, bez jasnih dokaza.

Ne postoje jasni dokazi da tip energije radio frekvencije koju koriste 5G mreže na bilo koji način ugrožava ljudsko zdravlje

Za razliku od ovih, dva pomenuta istraživanja u Australiji, jedno Australijske agencije za zaštitu od radijacije i nuklearnu bezbednost (ARPANSA) i drugo Svajburn Univerziteta tehnologije su fokusirana isključivo na 5G mrežu. Pored eksperimenata sa životinjama, jedna studija je uključila i epidemiološku studiju radara, koji koristi isti tip radio frekvencije koju 5G planira da koristi. Njihovi zaključci, koji se baziraju na podacima sa preko 100 studija su pozitivni:

"Kao zaključak, na osnovu pregledanih svih studija, nisu pronađeni nikakvi suštinski dokazi da su radio talasi niskog nivoa, kao oni koje koristi 5G mreža, na bilo koji način štetni za ljudsko zdravlje," izjavio je Ken Karipidis, iz ARPANSA u zvaničnoj izjavi agencije.

Možda će vas zanimati:

Drugo istraživanje je bilo fokusirano na RF energiju u opsegu milimetarskog talasa (MMW), koju će koristiti 5G. Rezultati ovog istraživanja takođe su pokazali da izloženost MMW talasima ne utiče na zdravlje ljudi.

Oba istraživanja potkrepljuju dosadašnje tvrdnje da telefoni danas i u bliskoj budućnosti emituju radio talase koji su i dalje ispod bezbedne granice za ljude koju je propisala Internacionalna komisija za zaštitu od nejonizujućeg zračenja (ICNIRP).

Rezultati istraživanja koja tvrde suprotno od ovoga, da su pronašli biološke efekte izlaganja radio talasima uglavnom nisu mogli da se ponove u drugim studijama, pa je zaključeno da nisu relevantna, i da je njihov kvalitet ispod potrebnog.

Naravno, ova istraživanja nisu finalne reči kada je u pitanju bezbednost 5G mreža i zračenja telefona, ali jesu korak unapred koji na bazi nauke dokazuje realni uticaj radio talasa na zdravlje ljudi.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stefan

To što oni nisu uspeli da dokažu, ne znači da su isprobali sve scenarije, npr. Dugoročnu izloženost ili nelaboratorijsko testiranje, gde ima interferencije, refrakcije, difrakcije, refleksije, disperzije. Jel znate kako je nastala mikrotalasna pećnica? Istražite. PS. 3G je pravio problem pčelama, 4G još ozbiljnije, probajte, samo spustite mobilni na košnicu. A 5G će ih pobiti, a onda odosmo i mi. I gde je sad istraživanje kako 5G utiče na pčele!?!?

MAUZER

NE NEMA ,SAMO ŠTO PČELE UNIŠTAVA A, ONE SU Ž I V O T NA ZEMALJKSKOJ KUGLI .

Star

Svako zracenje je opasno ,covek sam sebi sece drvo na kome sedi .