Šta je biometrija, kako se koristi i koliko je bezbedna | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je biometrija, kako se koristi i koliko je bezbedna

Autor Ilija Baošić Izvor Promo

Svetsko prvenstvo u Kataru biće prvo na kojem će se plaćati inovativnim Visa skeniranjem lica.

 Visa beskontaktno plaćanje 1.jpg Izvor: VISA

Svetsko prvenstvo u Kataru ulazi u svoj najzanimljiviji deo, a Visa, kao zvaničan partner FIFA organizacije, već 15 godina svojim inovacijama trudi se da ga unapredi i učini još boljim.

Ovog puta, osim što je instalirala više od 5.300 terminala za beskontaktno plaćanje na mestima odigravanja utakmica i širom Katara, Visa je omogućila plaćanje čak i skeniranjem lica.

U tri velike kafeterije posetioci Svetskog prvenstva mogu da plate porudžbine skeniranjem lica i bez potrebe da vade Visa karticu ili mobilni novčanik. Na ovaj način kompanija povezuje inovacije sa navijačima i omogućava im da ono što vole dobiju brže i lakše.

Da bi plaćanje skeniranjem lica funkcionisalo korisnici moraju prvo da se registruju i povežu račun sa svojim licem. Nakon toga odmah su spremni za plaćanje koje se ostvaruje posebnim biometrijskim kamerama. Na ovaj način proces plaćanja se ubrzava i olakšava, jer korisniku više ništa nije potrebno da ima kod sebe da bi nešto pazario.

Šta je biometrija i čemu služi

Biometrija je sa nama već dugo. Ipak, sa zahtevom potrošača za jednostavnijim, bezbednijim i praktičnijim načinima plaćanja postaje sve popularnija. Visa istraživanje iz avgusta 2020. u Srbiji otkrilo je da više od polovine potrošača smatra da je biometrijsko plaćanje brže i jednostavnije od upotrebe lozinki. Istina je, zapravo, da se biometrija može koristiti kao dodatni sloj zaštite, uz PIN ili lozinku.

Ovaj način autentifikacije se danas najčešće vezuje za mobilne telefone i mobilne mogućnosti plaćanja. Biometrijske provere plaćanja uključuju skeniranje lica ili otiska prsta, kroz skener na telefonu ili na ekranu smartfona. Vrlo je komforna, a samim tim i poželjna opcija za većinu korisnika.

Kompanije širom sveta odavno su počele da koriste tehnologiju skeniranja otiska prsta i prepoznavanja lica. O njihovoj učestalosti govori i podatak da se godišnje preuzima oko 770 miliona aplikacija biometrijske autentifikacije. Sistemi poslednje generacije mogu da pruže identifikaciju trodimenzionalnog modela lica, prepoznavanje rasporeda vena, analizu DNK strukture, detekciju mirisa i specifičnih hemijskih svojstava kože za svakog čoveka tokom plaćanja.

Bezbedno plaćanje

Ljudi veruju biometriji, jer smatraju da je pouzdanija i bezbednija od tradicionalnih metoda zaštite i autorizacije. Kartice u okviru mobilnih načina plaćanja su šifrovane i “skrivene“ iza zaključanog ekrana telefona ili nekog drugog uređaja. Kad registrujete svoju karticu za plaćanja na mobilnom telefonu, vaši osetljivi podaci se zamenjuju virtuelnim brojem računa, sigurno uskladištenim u Cloud ekosistemu.

Lični podaci kao i podaci o transakciji ne prosleđuju se drugim licima, čak ni telekomunikacioni provajder ne zna podatke o vašoj kartici. Sigurnosna tehnologija tokenizacije, koju koristi Visa, tako zamenjuje poverljive informacije poput 16-cifrenog broja računa, jedinstvenim digitalnim identifikatorom koji se naziva token. Kada bi neko presreo token, on ne bi mogao da se iskoristi na drugom mestu, servisu ili uređaju, jer predstavlja jedinstveni niz cifara koji nastaje pri svakoj transakciji.

Dodatno, na mnogim uređajima biometrija - vaš Face ID ili Touch ID, recimo - pruža dodatan nivo sigurnosti mobilnim plaćanjima. U slučaju da dođe do krađe telefona, biometrijski podaci su neodvojivi od korisnika, a to znači da niko osim vas ne može autorizovati transakciju.

Biometrija će u budućnosti kako kod nas, tako i u svetu biti sve popularnija, a inovacije prikazane u Kataru pokazuju nam u kom pravcu bi ovaj način plaćanja mogao da krene. Plaćanje kafe ili bilo čega drugog skeniranjem lica nije samo inovativan trik, nego samo jedan od primera toga kako ćemo plaćati u budućnosti.

O drugim Visa tehnologijama primenjenim na Svetskom prvenstvu čitaćete i dalje na stranicama MONDO portala tokom decembra, a među njima su virtuelne personalizovane animirane prepaid kartice i Masters of Movement aktivacija koja posetiocima Katara omogućava da dobiju jedinstvene NFT umetničke figure.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

И.В

Биологија и технологија: Дан и ноћ, црно и бело, светлост и тама ... Бог и шеширџија. Некима су од кљуцања, свраке попиле мозак а такви владају светом. Зато иду катаклизме и катастрофе, ратови и остале пошасти. звер из Апокалипсе, и сви који су се поклонили ђаволу-звери и одрекли се нису, гореће у паклу. Пожуда за славом, богаћењем, лако удобним и страсно лагодним то јест паћеничким животом. Тако шеширџија баје и свима замућује умове и спрема се да завлада светом уз крајњи печат звери. Смрт биометрији, ово је борба за опстанак свег рођеног, опстанак човечанства. Све за Христа, Христа ни за шта. ИС ХС НИКА.

Teorija relativiteta

Jednoga dana, a taj dan nije daleko "bezbedni" biometrijski način plaćanja može da vas dovede u situaciju da vam kompletan novac koji posedujete bude blokiran zbog jedne objave na društvenim mrežama. A ovaj "nebezbedan" sistem plaćanja gotovinom i sadašnjim elektronskim oblicima transakcije mogu da vas koštaju jednog džeparenja ili "čišćenja" jednog računa na kome ste odvojili manju sumu samo za onlajn kupovinu.

Kuzma

Moj telefon juče prepoznao mog sina kao mene i otključao se na funkciju prepoznavanja lica.