ŠTA SU DEFI I ZAŠTO SU BITNE ZA KRIPTOVALUTE: Sve što treba da znate o decentralizovanim finansijama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SU DEFI I ZAŠTO SU BITNE ZA KRIPTOVALUTE: Sve što treba da znate o decentralizovanim finansijama

Ukratko DeFi je izraz koji obuhvata finansijske alate koje umesto banaka koriste (decentralizovanu) blokčejn tehnologiju.

 Bitcoin u ruci ispred monitora sa grafikonom cena Izvor: SmartLife / Unsplash / Art Rachen

Kriptovalute predstavljaju finansijski instrument plaćanja koji vam omogućava da pošaljete novac bilo gde na svetu, bez posrednika, što je bila osnovni postulat kojim su kriptovalute pokrenule digitalnu revoluciju. Predvođene Bitcoin kriptovalutom popularnost je rasla iz godine u godinu, ali to već svi znate.

Decentralizovane finansije

Ono što možda ne znate je da su Decentralizovane finansije (DeFi) evolutivni korak koji za cilj ima da omogući veću pristupačnost kriptovaluta. Stoga ne čudi što se DeFi upravo smatra kao rešenje za smanjivanje otpora za priključivanje svetu kriptovaluta za sve koji imaju problema sa svojim bankovnim računima.

Kako rade DeFi aplikacije

DeFi aplikacije predstavljaju finansijske proizvode koji rade na javnoj blokčejn mreži kao što je Ethereum. Njihova veoma bitna karakteristika je što ne zahtevaju dozvole, odnosno ne koriste treća lica kao posrednike poput banaka i brokera, već se sve obavlja automatski u okviru protokola preko pametnih ugovora.

Možda će vas zanimati

Pametni ugovori predstavljaju protokole dizajnirane tako da sigurno sprovedu određeni ugovor ili set instrukcija, gde su zarad bezbednosti pravila ugovora implementirana u kod same transakcijeDecentralizovane menjačnice predstavljaju idealan primer DeFi servisa.

Kako je nastao DeFi

Iako nema jednog čoveka koji je zaslužan za DeFi, one su se prvo pojavile na Ethereum blokčejnu koji je izmislio Vitalik Buterin. Pored Ethereum mreže, DeFi su se proširile i na druge mreže koje koriste pamete ugovore za automatizaciju transakcija, kao što su Solana, Binance Smart Chain i Avalanche.

Ključne karakteristike

Zbog svoje otvorene prirode moguće je koristiti aplikaciju tako što ćete kreirati novčanik bez potrebe da prikažete bilo koje informacije o identitetu poput imena i adrese, što je teoretski jednostavnije nego otvaranje računa. Posebno ukoliko želite da zaštitite svoju privatnost.

 Blockchain transakcije na računaru
Blockchain transakcije na računaru
Izvor: SmartLife / Unsplash / Chris Liverani

Za razliku od banke, sredstva se korišćenjem DeFi instrumenata prebacuju momentalno preko blokčejna, dok u bankama morate čekati da se obave transakcije, što ume da potraje. Takođe, za razliku od banaka koje vam često mogu lepo naplatiti svoje usluge, u zavisnosti od blokčejn mreže koju koristite transakcije su često znatno jeftinije.

Za šta se sve DeFi može koristiti?

Postoji tri osnovna tipa DeFi aplikacija: za pozajmljivanje, trgovanje i derivati.

Prvi tip aplikacije vam omogućava da vaše kriptovalute pozajmite protokolu kao što su Aave ili Compound, za šta dobijate naknadu u vidu kamate i/ili nagrada. Isto tako, ovi protokoli vam omogućavaju da od njih pozajmite digitalne kriptovalute, što je posebno korisno kada trgujete kriptovalutama.

Mnoge DeFi aplikacije koriste tuđa sredstva kako bi ostvarili profit. Oni skupe sredstva i formiraju takozvani "pool", da bi dobili nagrade. Novi Ethereum 2.0 protokol je idealan primer. Pojedini korisnici će prikupiti određenu količinu Ethereum novčića da bi osnovali pool i učestvovali u Ethereum mreži koja nagrađuje svoje učesnike prema količini uloženih novčića. Kako je minimum 32 Ethera, većina korisnika će ili morati da se udruži u pool, ili da to prepusti nekome, ko će im za to plaćati kamatu.

Možda će vas zanimati

Centralizovane menjačnice kao što su Coinbase i Binance raspolažu vašim sredstvima tokom transakcija i trgovine. Decentralizovane menjačnice izbacuju posrednika, tako da se ljudi menjaju direktno jedni sa drugima. Pojedine menjačnice kao što su Uniswap i PancakeSwap omogućavaju korisnicima da objave nove novčiće kojima žele da trguju.

Kako radi DeFi
Izvor: YouTube / Whiteboard Crypto

Nedostatak trećih lica u procesu trgovine povećava rizik, ali dozvoljava korisnicima da rano mogu da trguju novim kriptovalutama pre nego što one postanu dostupne širokim masama.

Derivati predstavljaju kompleksniju primenu trgovine, kada ne želite da budete ograničeni samo na trgovinu određenim novčićima i tokenima. Određene derivani - platforme omogućavaju malo više, poput trgovina u kojima ulažu više sredstava nego što imaju ili kreiraju sintetička sredstva koja oponašaju tradicionalne deonice.

Kako napraviti DeFi proizvod

DeFi aplikaciju može da napravi svako ko zna da napiše pametni ugovor. Potrebno je da preuzmete framework za pravljenje pametnih ugovora i da kreirate token koji dozvoljava protokolu da koristi blokčejn mrežu. Na Ethereum mreži to je ERC20 token, na Solana SPL, i BEP20s na Binance Smart Chain-u.

 Bitcoin grafikon
Bitcoin grafikon
Izvor: SmartLife / Pexels / Ivan Babydov

Postoji nekoliko različitih alata kao što su Truffle i Ganache za Ethereum koji služe za testiranje i implementaciju pametnih ugovora.

Kako koristiti DeFi proizvode

DeFi proizvode može da koristi bilo ko tako što će otići na sajt aplikacije i povezati se preko DeFi kripto-novčanika kao što su Metamask, Eidoo, Coinbase ili novčanici poput onog koji je Brave implementirao u browser. Većina DeFi aplikacija ne zahteva od korisnika da daju bilo kakve informacije o sebi, ali zbog toga što su aplikacije napravljene na blokčejnu, morate koristiti novčiće tog blokčejna za plaćanje transakcija – ETH za Ethereum ili SOL za Solana blokčejn itd...

Šta će biti u budućnosti

Jako interesantan podatak je da je u novembru 2020. godine preko 20 milijardi digitalnih sredstava bilo zaključano u različitim DeFi proizvodima, najvećim delom u Ethereumu, da bi u narednih godinu dana taj broj porastao na 250 milijardi. Od toga 19 milijardi samo od Binance Smart Chain-a.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, ovo deluje kao početak velikog DeFi talasa koji bi mogao da iskoristi sve prednosti otvorenih i decentralizovanih finansijskih sistema kako bi porastao do bilionskih vrednosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA