DIGITALNA UMETNOST SE ISPLATI: Kolaž prodat za neverovatnih 69 miliona dolara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIGITALNA UMETNOST SE ISPLATI: Kolaž prodat za neverovatnih 69 miliona dolara

Blockchain tehnologija ulazi na tržište umetnina

  Izvor: SmartLife / Beeple

Iako do pre šest meseci nije uspeo da proda nijedan svoj rad za više od 100 dolara, grafički dizajner Majk Vinkelman, poznatiji kao Beeple, iz Južne Karoline, prodao je NFT verziju svog kolaža na aukciji za neverovatnih 69 miliona dolara. Kolaž pod nazivom Svakodnevnica: Prvih 5000 dana (Everydays: The First 5000 Days) sastoji se od svih njegovih radova u poslednjih 13 godina.

Sa ovom prodajom Beeple je svrstan u tri najvrednija živa umetnika današnjice. Njegovo uzdizanje počelo je u oktobru prošle godine kada je Vinkelman prodao svoju prvu seriju NFT-ova za 66.666,66 dolara po komadu, da bi u decembru prodao novu seriju za 3,5 miliona dolara. Prošlog meseca, trend se nastavio, pa je jedan od njegovih radova pod nazivom CROSSROAD, plaćen 66.666,66 dolara sada preprodat za 6,6 miliona dolara.

Ono što je zaista podstaklo prodaju radova ovog umetnika je NFT. U pitanju je token koji zahvaljujući blockchain tehnologiji omogućava kupovinu i prodaju vlasništva nad digitalnim stvarima. Jedna od prednosti NFT-a je što omogućava da umetnik digitalno potpiše svoj rad, i da taj potpis ostane trajno zabeležen u blockchain lancu. NFT kao takav dozvoljava sadržaj koji nije samo slika, već može biti i GIF, video snimak, oprema iz video igre i slično. Bitno je da NFT omogućava praćenje vlasništva nad digitalnom svojinom kroz blockchain, bilo da se radi o jedinstvenim stvarima ili kopijama poput karata za menjanje.

Interesantno je da je su „Deal with it“ meme naočare trenutno na aukciji na Fondaciji NFT platforme i da je trenutna cena 15 ETH ili oko 26.676 dolara.

 Deal with it meme naočare
Deal with it meme naočare
Izvor: SmartLife / ryder ripps

Jedan od razloga ogromne popularnosti Vinkelmana je što on svaki dan objavljuje po jedan svoj rad, kao i što ima rastuću armiju od preko 2,5 miliona pratilaca na društvenim mrežama. Spajanje svih tih radova iz poslednjih 13 godina u jedan je svakako razlog za popularnost koji nije mogao da prođe nezapažen. Ovo je posebno interesantno jer kolaž sadrži i rane skice i Vinkelmanove radove, koji su evoluirali godinama u umetnost po kojoj je on danas prepoznat.

Možda će vas zanimati:

Dodajte i NFT kao token nove generacije koji omogućava neizbrisiv digitalni potpis i trajni dokaz vlasništva, u vreme kada kripto-valute postaju sve popularnije, i jasno je zbog čega su ovi digitalni umetnici na ceni.

Treba napomenuti i da pobednik aukcije ne dobija baš previše za svoj uložen novac: digitalni fajl i načelna prava da izloži sliku, ali je Binkelman rekao da će rado sarađivati sa kupcem, kako bi našli najbolji način da fizički prikažu kolaž, bilo da je u pitanju TV ili projekcija na fasadu neke ogromne zgrade.

Ni sam Vinkelman nije znao da će aukcija dostići ove cifre, a bacite pogled na video koji prati njegove reakcije pred sam kraj aukcije

Vinkelman reaguje na 69 miliona dolara za svoj digitalni rad
Izvor: SmartLife / Youtube / Christie's

Sa druge strane, hajp koji se podigao oko ovih aukcija doveo je do toga da su dela upitne umetničke vrednosti prodavana po vrlo visokim cenama. Neki umetnici su zabrinuti oko uticaja koji blockchain ima na prodaju umetnina i kako će on uticati na dosadašnje kanale prodaje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA