GREŠKOM PREBACILI KORISNICIMA 90 MILIONA DOLARA: Sad ih mole da vrate novac | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GREŠKOM PREBACILI KORISNICIMA 90 MILIONA DOLARA: Sad ih mole da vrate novac

Nakon greške u protokolu Compound platforme, određeni broj korisnika je greškom dobio oko 90 miliona dolara na svoje račune.

 Izvor: SmartLife / Usplash / Executium

Finansijske institucije koje se bave novcem, kao što su banke, menjačnice i druge dobro su poznate po tome da svaki potez mora da bude nekoliko puta proveren, kako ne bi dolazilo do problema i grešaka, koje, kada je novac u pitanju, mogu da budu posebno problematične. Naravno, greške se dešavaju, a podjednako je bitno kako se novonastali problemi rešavaju, kako se ne bi narušio ugled kompanije kod koje vi držite svoj novac.

Compound je decentralizovana finansijska platforma koja omogućava kopanje tokena i nagrađuje investitore u određenom protestu. Osnova Compound poslovanja je pozajmljivanje kriptovaluta, koje omogućava investitorima i onima koji pozajmljuju novac da svoje transakcije obavljaju bez posredstva banaka. S obzirom na manjak regulacija u ovoj sferi, ove platforme su uvek sa sobom nosile određenu dozu rizika, jer u slučaju da se desi nešto nepredviđeno, praktično ne biste imali kome da se žalite. E, pa desilo se.

Možda će vas zanimati

Greška je nastala krajem septembra u protokolu same mreže, kada je na račune pojedinih korisnika leglo 89 miliona dolara. Bag u sistemu je poslao tokene na pogrešne adrese, a kako je 89 miliona dolara ozbiljno velika suma novca i iznosi 5% njihovog tržišnog kapitala, kompanija je objavila na Twitter mreži da hoće svoj novac nazad. Jedan korisnik je pokazao svoj račun i rekao da mu je odjednom “leglo” čak 20 miliona dolara u COMP tokenima.

Vratite nam novac ili...

CEO Compound-a, Robert Lešner obavestio je javnost šta se dogodilo i poslao račun na koji novac treba da bude vraćen nazad, uz napomenu da oni koji dobrovoljno vrate novac mogu da zadrže 10%. Nažalost, u istom tvitu Lešner je zapretio da ukoliko to ne urade, da će taj novac biti prijavljen poreskoj službi, kao i da će podaci korisnika koji ne vrate novac biti javno objavljeni.

Možda se Lešner nadao da će neke korisnike dirnuti, a druge zaplašiti, ali nije kao da su u pitanju hakeri koji vraćaju ukradeni novac, već ljudi koji su ga greškom dobili.

Prozivke i pretnje ne prolaze dobro

Očekivano, ovakve pretnje, posebno javne nikada ne nailaze na dobar odziv, pa je Lešner nekoliko dana bio predmet ismevanja na Twitter mreži, posebno zbog “doxxing-a”, odnosno objavljivanja poverljivih podataka o korisnicima, što je u kripto svetu neoprostiva kategorija. Lešner se kasnije kao izvinio za svoj nastup, pravdajući se da je bio tvrdoglav i samo želeo da se novac vrati u ruke pravih vlasnika.

Bez zakonske obaveze

Prema finansijskim ekspertima, Lešner može da traži novac nazad, ali ne postoji nikakva zakonska obaveza kod korisnika da to zaista urade. Sa druge strane, nakon Lešnerovog polu-izvinjenja, pristojna količina korisnika je odlučila da će ipak da vrati novac nazad, a sam Lešner se svakome pojedinačno zahvaljuje na Twitter mreži.

O ugledu i budućem poslovanju Compound platforme tek će biti reči kada se prašina malo slegne. Problem je u tome što kad se ovakve stvari dese, a dešavaju se, vera u kriptovalute, pa i kompanije koje rade sa njima drastično opada. S druge strane, neke priče imaju srećan kraj, kao ona sa korisnikom koji je zaboravio PIN za novčanik za Doge novčićima vrednim 3 miliona dolara. Kao i sve veće prihvatanje kriptovaluta od strane poznatih ličnosti.

Anketa

Šta biste uradili da se probudite sa 90 miliona dolara na računu?

 • Otrčali do prvog bankomata

  36.04% (164)

 • Odselili se na Jamajku

  31.43% (143)

 • Pratili vesti da vidite šta se dešava

  17.8% (81)

 • Kontaktirali banku

  10.33% (47)

 • Pozvali policiju da prijavite "problem"

  4.4% (20)

Šta biste uradili da se probudite sa 90 miliona dolara na računu?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Sto neko ne pogreši pa meni ne uplati tolko para bilo bi super veatijo bi mu 80 posto .

Zglobni Skoč

Jednom da me Bog "pogleda" a ja da odbijem, pa nema te sile.Otiš'o bih negde i ne bi me više niko našao.

Nikola

Preselio bih se na Boru Boru.