Industrija čipova cveta uprkos krizi, Tajvan vodi, Amerika i Kina hvataju priključak | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Industrija čipova cveta uprkos krizi, Tajvan vodi, Amerika i Kina hvataju priključak

Autor Marko Čavić

Na problem snabdevanja čipovima prvo je uticala korona, a onda i rat u Ukrajini.

 TSMC poluprovodnici i čipsetovi proizvodnja 10.jpg Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Od početka pandemije nestašice čipova uveliko su uticale na sektore automobilske industrije, informacionih tehnologija i potrošačke elektronike, delom zbog poremećaja u proizvodnim procesima, ali delom i zbog problema sa lancima nabavke usred povećane potražnje.

Rat u Ukrajini koji je u toku, ali i sve jača globalna inflacija takođe pridonose relativno slabim kvartalnim rezultatima proizvođača čipova kao što su AMD, Qualcomm i Intel.

Možda će vas zanimati

Poslednji pomenuti proizvođač je postavio novi negativan rekord: s neto gubitkom od 454 miliona dolara, Intel je skliznuo u crveno u drugom tromesečju (april-jun) 2022. prvi put od kraja 2017. godine.

Ovaj razvoj bio je rezultat "iznenadnog i brzog pada ekonomske aktivnosti", prema zvaničnoj izjavi izvršnog direktora Pata Gelsingera, ali je takođe odražavao Intel-ove "probleme s realizacijom".

Pretpostavlja se da izvršni direktor misli na sopstvenu Intel proizvodnju većine komponenti unutar kompanije, a ne potpuno prepuštanje proizvodnje specijalizovanim livnicama, kao što to čine mnogi konkurenti. Pojam se odnosi na proizvodne kompanije koje uglavnom proizvode poluprovodnike i čipove za takozvane "fabless kompanije" kao što su Apple, nVidia ili već spomenuti Qualcomm i AMD.

 Godisnji-prihodi-proizvodjaca-poluprovodnikau-milijardama-USD-Statista.jpg Izvor: Statista

Kompanije kao što su TSMC, Samsung Electronics ili UMC imale su korist od povećane potražnje i istovremenog nedostatka ponude u dve godine pandemije, zbog čega su, prenosi Statista, među ostalim faktorima mogle da povećaju prodaju povoljnim razvojem cena po njih i visokom uposlenošću proizvodnih kapaciteta.

Prema analitičarima TrendForce kompanije tajvanski proizvođač TSMC, poznat po proizvodnji čipova za iPhone i poluprovodnika za Intel, ostao je lider na tržištu. Apple je bio odgovoran za oko 25 posto ukupnog prihoda TSMC-a od oko 57 milijardi dolara u 2021. godini. Sveukupno, pet proizvođača s najvećom prodajom ima tržišni udeo od oko 90 posto.

Globalfoundries iz SAD-a je jedini proizvođač čipova koji nema sedište u regiji Istočne Azije među prvih osam na listi i trenutno je na 4. poziciji po ostvarenim prihodima u 2020. i 2021. godini. U prvom tromesečju 2022. tržišni udeo ove kompanije je iznosio oko šest posto. Kako bi proširio tržišnu poziciju američkih proizvođača čipova Kongres je tokom godine doneo Zakon o CHIPS-u za SAD, koji je namenjen industriji s dodatnim finansijskim i svim drugim podsticajnim sredstvima za proizvodnju i istraživanje.

Kineski SMIC, koji je nedavno uspeo da proizvede modernije čipove samostalnom tehnologijom, bez američkih patentnih i bilo kojih drugih prava trenutno je na petoj poziciji i zauzima peto mesto po prihodima na ovoj listi.

Pogledajte kako teče proizvodnja čipova u TSMC fabrikama:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA