AMD ponovo vredniji od kompanije Intel | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMD ponovo vredniji od kompanije Intel

Autor Ilija Baošić

Nakon katastrofalnog finansijskog izveštaja kompanije Intel, AMD je ponovo postao vrednija kompanija u smislu tržišne kapitalizacije.

 AMD ponovo vredniji od Intel Izvor: AMD

AMD je još jednom nadmašio svog rivala u proizvodnji procesora (uskoro i grafičkih kartica), Intel, u smislu tržišne kapitalizacije. Kompanije su zamenile mesta nakon što je Intel otkrio veoma težak kvartal u kom je izgubio pola milijarde dolara. U međuvremenu, AMD će danas prijaviti svoju zaradu u drugom kvartalu, kada se očekuje da će potvrditi snažan rast tokom prethodna tri meseca.

Ovo nije prvi put da je AMD pretekao Intel kada je u pitanju tržišna kapitalizacija. To se takođe dogodilo u februaru, nakon što je crveni tim preuzeo sve deonice kompanije Xilinx u vrednosti od 49 milijardi dolara, uvećavši svoju tržišnu kapitalizaciju na 197,75 milijardi dolara i nadmašivši 197,24 milijarde kompanije Intel za 51 milion dolara.

Možda će vas zanimati

AMD je uspeo da ostane u vođstvu samo nekoliko nedelja pre nego što je Intel ponovo postao vrednija kompanija. Ipak, to se promenilo nakon katastrofalnog tromesečnog izveštaja plavog tima u kojem je najavljen pad prihoda od 22% u odnosu na prethodnu godinu od 15,3 milijarde dolara i neto gubitak od 454 miliona dolara, što predstavlja pad od 109% u odnosu na isti period prethodne godine. Intel je za razočaravajuće brojke okrivio iste faktore na koje upućuju sve posrnule tehnološke kompanije - ekonomiju koja se nalazi na ivici recesije, opadajuću potražnju nakon izolacije usled pandemije i konzervativnu potrošnju potrošača.

Akcije kompanije Intel su pale za skoro 5 dolara, na 36 dolara, kao rezultat finansijskog izveštaja, pa je njegova tržišna kapitalizacija smanjena na 148,47 milijardi dolara u vreme pisanja.

Iako AMD još uvek nije objavio svoje rezultate, očekuje se da će kompanija pobediti trend propasti, pokazujući snažan rast. Analitičari predviđaju prihod od 6,5 milijardi dolara, što je povećanje od 70% u odnosu na isti period prethodne godine. I dok su njihove akcije značajno pale u odnosu na početak godine – nešto što praktično svaka kompanija doživljava – cena je porasla za 28,7% u poslednjih mesec dana, čime je tržišna kapitalizacija kompanije AMD dostigla 153,09 milijardi dolara, što je skoro 5 milijardi dolara više od kompanije Intel.

Intel, ipak, ostaje dominantan na tržištu procesora. Najnovije Steam istraživanje pokazuje da se njihovi procesori nalaze u 68,47% mašina učesnika, ali AMD je godinama smanjivao taj udeo zahvaljujući dolasku Zen arhitekture 2017. godine. Sa Zen 4 i Raptor Lake procesorima koji će biti lansirani kasnije ove godine, biće zanimljivo gledati predstojeću bitku između ovih tehnoloških titana.

18176

 

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA