IOS 47 PUTA BEZBEDNIJI NEGO ANDROID: Apple ne želi da zameni AppStore drugim prodavnicama aplikacija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IOS 47 PUTA BEZBEDNIJI NEGO ANDROID: Apple ne želi da zameni AppStore drugim prodavnicama aplikacija

Kompanija Apple na sve načine pokušava da se odbrani od “otvaranja“ sistema za instalaciju aplikacija mimo AppStore prodavnice.

 Apple premijera 14. septembra Izvor: SmartLife / Apple

U novom dokumentu, koji je Apple nazvao "Analiza pretnji instalacija aplikacija iz drugih izvora", a koji je deo izveštaja "Izgradnja pouzdanog ekosistema za milione aplikacija" kompanija otvoreno govori o tome koje pretnje vrebaju instalacijom aplikacija izvan Apple AppStore prodavnice.

Na iOS i iPadOS platformi instalacija aplikacija moguća je samo preko AppStore prodavnice i, za razliku od Android sistema, instalacija iz bilo kojih drugih izvora nije moguća.

Možda će vas zanimati

Apple je zabrinut zbog novog akta Evropske komisije, Digital Markets Act, koji bi mogao da natera kompaniju da “otvori“ iOS i iPadOS sisteme za instalaciju aplikacija iz drugih izvora.

"iPhone je veoma ličan uređaj na kojem korisnici čuvaju neke od svojih najosetljivijih i privatnih podataka. To znači da je održavanje bezbednosti i privatnosti u iOS ekosistemu od kritične važnosti za korisnike. Međutim, neki zahtevaju da Apple podrži distribuciju aplikacija izvan AppStore-a, putem direktnog preuzimanja ili prodavnica aplikacija nezavisnih proizvođača, procesom koji se naziva i sideloading“, objavila je kompanija u ovom izveštaju.

Tehnološki gigant dodaje da bi "Podrška učitavanju aplikacija putem direktnog preuzimanja i prodavnica aplikacija nezavisnih proizvođača narušila privatnost i bezbednosnu zaštitu po kojima je iPhone postao prepoznatljiv, ali i izložiti korisnike ozbiljnim bezbednosnim rizicima". Apple, takođe napominje da su zlonameran softver i pretnje po bezbednost i privatnost “pretežno prisutni na platformama koje dopuštaju instalaciju", što zvuči kao pucanj u Android, preneli su popularni američki mediji.

Apple kasnije čak otvoreno i bez uvijana spominje i svog glavnog konkurenta po imenu kad navodi da su u poslednje četiri godine Android uređaji imali čak 15 do 47 puta veći broj infekcija zlonamernim softverom nego iPhone. Osim toga, kompanija navodi da pojedine antivirus firme registruju čak do šest miliona napada na Android uređaje mesečno.

Apple objašnjava Evropskoj komisiji, ali i svima nama da "Zlonameran softver za mobilne uređaje šteti potrošačima, kompanijama, programerima i oglašivačima. Napadi na korisnike koriste različite taktike i tehnike. Uobičajene vrste mobilnog zlonamernog softvera koji pogađaju potrošače su reklamni softver, ransomware, špijunski softver, kao i bankarski i drugi trojanci za krađu kredencijala, koji se maskiraju kao legitimne aplikacije".

Na kraju, Apple zaključuje da bi, ako je primoran da dozvoli instalaciju sa strane i mimo AppStore-a, sajber kriminalcima bilo lakše da ciljaju korisnike - jer bi više aplikacija postalo opasno pošto mnoge prodavnice aplikacija tzv. trećih strana nemaju uspostavljene procedure provere.

"Da je podržano instaliranje aplikacija iz prodavnica nezavisnih proizvođača, zlonamerne aplikacije bi jednostavno migrirale u prodavnice trećih strana i nastavile da inficiraju potrošačke uređaje", poentirala je kompanija.

Kompanija Apple tvrdi i da bi otvaranjem sistema za instalaciju sadržaja iz neproverenih izvora bila izgubljena opcija App Tracking Transparency, koja omogućava korisnicima da vide koje dozvole aplikacije od sistema traže i šta žele da prate od podataka.

Šta vi mislite o ovoj temi?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

semafor

A i ne mogu da naplate harač od 30% prilikom prodaje svake aplikacije! Uživajte u "ekosistemu"...

Tommy Gavin

Iz stvarnog života je poznato da je kriminalcima dozvoljeno da se brane na sudu svim legalnim sredstvima koje su na raspolaganju i poštenom svijetu, iako znamo da se kriminalci služe radnjama koje nisu legalne. Demokratija, to ti je. Monopolizam je zabranjen svima, pa i Apple-u. Mogu urediti opciju da sam kupac dopusti ili ne dopusti aplikacije trećih strana, ali će morati dozvoliti mogućnost korištenja. Ovo je samo bitka oko para. Zabole njih za privatnost i sigurnost korisnika. Da nije tako ne bi američkim agencijama za bezbjednost otvarali iCloud naloge po nalogu suda...

Beogradska seljačina

Zato drže YT od 2012. na 720p, da ne uđe virus i ljuti haker lovac na pare. Optimizujem im sestričinu hermafroditsku.