PREVARA OD 400 MILIONA DOLARA: Obratite pažnju kada instalirate nekoliko vrsta aplikacija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREVARA OD 400 MILIONA DOLARA: Obratite pažnju kada instalirate nekoliko vrsta aplikacija

Google i Apple će samo u posebnim slučajevima vratiti novac korisnicima.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Jedan od najvažnijih segmenata pametnih telefona su aplikacije, a upravo uz pomoć njih korisnik dobija potpuno iskustvo.

Više puta smo pisali o tome koje to aplikacije najviše preuzimaju podatake od korisnika, te smo vas i upozoravali na one opasne aplikacije iza kojih se kriju malveri, virusi i druge štetočine.

Možda će vas zanimati:

Iako dve najpopularnije prodavnice aplikacija imaju kontrolu, to jest proces provere kroz koje te aplikacije prolaze, nebrojano puta se desilo da su ti sistemi podbacili. Google Play Store i App Store ne mogu da se pohvale podacima kompanije Avast koja je poznata po svom antivirusu.

Više od 200 aplikacija koje se nalaze u ovim prodavnicama, što znači da su prošli te sigurnosne provere, su prevarile ogroman broj korisnika te su im naplatile pretplate, a do sada su od korisnika zaradile više od 400 miliona dolara! Ove fleeceware aplikacije koriste slabosti popularnih prodavnica, čak i kada biste iste obrisale, pretplata se ne bi zaustavila! 

Šta je fleeceware?

Ne možemo da kažemo da su ove aplikacije tradicionalni malveri ili virusi koji će naštetiti vašem telefonu ili ukrasti podatke. Ono što možemo reći je da spadaju u prevaru i da se vode kao malveri, te da su se takve aplikacije od 2020. godine našle na više od 600 miliona uređaja i to samo iz Play Store prodavnice, preneo je pre godinu dana ZDnet.

"Njihov cilj je da namame korisnike da upotrebe besplatnu verziju aplikacije kako bi istu testirali, posle čega im dodatno naplate preko pretplate koja može da ide do 3.432 dolara godišnje" - istakao je Jakub Vavra u blogu kompanije Avast. On upozorova da obratite pažnju na aplikacije kao što su QR kodovi, PDF čitači, muzička instrumenta, čitač dlana, uređivači fotografija, filteri za kamere, aplikacije koje gataju...

Možda će vas zanimati:

One mogu da imaju veoma visoke ocene na zvaničnim prodavnicama (App Store i Play Store), pošto programeri koji stoje iza istih lako mogu da kupe pozitivne recenzije. To je opšta praksa za sve vrste malvera. U prošlosti smo često isticali da je potrebno da čitate i negativne komentare pre nego što instalirate neku aplikaciju, te da uradite i svoje "istraživanje" o studiju/programerima koji stoje iza tog softvera.

Takve aplikacije uglavnom koriste to što korisnik ne zna kako da isključi pretplatu nakon što izbrišu aplikaciju. Iako one zaista nude to što reklamiraju, nemojte se upecati na njihov mamac jer ako ste povezali svoj telefon sa kreditnom karticom mogu da vam naplaćuju troškove od četiri do 66 dolara nedeljno!

Brisanje aplikacije vam neće pomoći

Iako Google Play Store i App Store obaveštavaju korisnike koji žele da izbrišu sporne aplikacije da će se ugasiti pretplata, istraživanje Avast-a otkriva da fleeceware aplikacije nastavljaju da donose profit. Ova prevara je sa razlogom usmerena ka deci, pošto su veće šanse da neće obraćati pažnju na upozorenja i na to šta klikću, a kako naplata stiže tek kasnije, kasno će se shvatiti da sporne aplikacije uzimaju novac.

Možda će vas zanimati:

Ukoliko imate mališane, onda vam predlažemo da popričate sa njima o ovoj temi, pošto su se slične situacije neretko dešavale. Vi možete da tražite od Google-a i Apple-a povraćaj novca posle određenog vremena, ali će vam reći da oni nisu odgovorni, te ako se odluče na tako nešto onda to mora biti baš specifična situacija gde se dete nakupovalo u aplikacijama. Tada preostaju opcije da kontaktirate programere aplikacija ili da zatražite povraćaj sredstava od banke.

Kako ugasiti pretplatu - Android

Zvanična stranica za podršku kompanije Google ističe da brisanje aplikacije neće ukinuti pretplatu! Pratite sledeće korake kako bi otkazali pretplatu:

- Posetite play.google.com
- Obratite pažnju da ste prijavljeni na ispravan Google Account
- Sa leve strane ima opcija My subscriptions
Izaberite pretplatu koju želite da ukinete
- Kliknite na Manage, pa potom Cancel Subscription
- Kada se pojavi prozor koji iskače (pop-up) kliknite Yes

Google napominje da ako ste preplaćeni na neku aplikaciju koja je potom izbrisana sa Google Play Store prodavnice, vaši budući troškovi preplate će biti otkazani. Vaše pretplate pre toga Google neće refundirati!

Kako ugasiti pretplatu - iPhone

- Otvorite podešavanje telefona
- Ukucajte svoje ime
- Kliknite na Subscriptions
- Kliknite na pretplatu koju hoćete da otkažete
- Kliknite na Cancel Subscription

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slobodanka

Kako mislite da mi stari preko 70.g. možemo sve ovo da shvatimo i odradio kad nismo završili školu za ove nove tehnologije