NE GLEDAJTE FILM TOMA NA INTERNETU! Opasnosti su realne, a naivne korisnike bi to moglo skupo da košta! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE GLEDAJTE FILM TOMA NA INTERNETU! Opasnosti su realne, a naivne korisnike bi to moglo skupo da košta!

Domaći film "Toma" obara rekorde gledanosti, a sajber prevaranti pokušavaju da iskoriste njegovu ogromnu popularnost i zarade.

 Milan-Maric-Tamara-Dragicevic Fil Toma 1 Izvor: Aleksandar Letić

Film "Toma" videlo je više od 500.000 ljudi u Srbiji, širom regiona i na EU teritorijama gde je film već prikazan.

Iako ima oprečnih mišljenja o tome da li je film i koliko zasnovan na činjenicama, jedno je sigurno - publika je oduševljena romansiranom pričom o Tomi Zdravkoviću.

Možda će vas zanimati

Kako to uvek biva, veliki uspeh privlači i različite zlonamernike, koji pokušavaju da iskoriste taj uspeh i prevare lakoverne korisnike, kako bi stekli nekakvu ličnu korist.

Kad su internet prevare u pitanju nema razlike u tome da li se radi o filmu "Toma" ili "Crna udovica" - hakeri će pokušati da iskoriste svaki popularan naslov!

Ovih dana film "Toma" dospeo je na internet i jedna osoba je uhapšena u vezi s tim zbog čega joj je zabranjen pristup internetu nakon saslušanja. Ovo NN lice nije otkrilo sve detalje, pa se još uvek istražuje kako je "Toma" procureo na internet i to u odličnom, Full HD video kvalitetu.

Ono što je važno jeste da vas upozorimo da film "Toma" nigde nije zvanično dostupan za onlajn gledanje i da svako ko vam nudi takav vid gledanja filma - na internetu, za preuzimanje ili u bilo kakvoj vezi s internetom - a zauzvrat traži bilo kakve podatke, najverovatnije pokušava da vas prevari.

Kako funkcionišu filmske prevare

Najpopularniji vid prevare jeste preuzimanje filma direktno na računar putem torent fajla i njegovo pokretanje u bilo kom formatu koji nije video, a koji može da sadrži virus ili neki drugi softver za napad na računar korisnika.

Mnogi prevaranti maskiraju filmove u .EXE, .MSI ili druge vrste izvršnih fajlova, koje nespretni i neoprezni korisnici pokrenu pre bilo kakve provere i naprave nepopravljivu štetu i računaru i sebi.

Kako bi dobili jasniju sliku o tome kako sajber kriminalci pokušavaju da unovče zainteresovanost ljubitelja filma, stručnjaci bezbednosnih i antivirus kompanija su analizirali dosad maliciozne fajlove prerušene u različite nove filmove i fišing veb-sajtove povezane sa hit filmovima, kakav je i "Toma".

Do sada otkrivene pretnje u okviru filmskih fajlova, koji su bili maskirani virusi, nisu bile ograničene samo na Adware (maliciozni softver za nasumično prikazivanje reklama), već su bile prilično svestrane i opasne. Uključivale su Trojance, hakerske programe, koji sajber kriminalcima omogućavaju backdoor pristup vašim osetljivim podacima (pristupaju svim vašim podacima na uređaju bez vašeg zanja i odobrenja), i Trojance-PSW - kradljivce koji prikupljaju login podatke, pa čak i ransomware napade.

Kad se pojavi neki hit film brzo se pojave i brojni tzv. fišing veb-sajtovi postavljeni za krađu bankovnih podataka gledalaca. Korisnici bi posetili veb-sajt u nadi da će pogledati dugo očekivani film i nakon što su pogledali prvih nekoliko minuta filma, bili bi zamoljeni da se registruju kako bi nastavili da ga gledaju. Tokom registracije, od žrtava se uglavnom traži da unesu podatke o svojoj kreditnoj kartici i ostale lične podatke. Naravno, nakon završetka registracije, korisnik ne može da nastavi gledanje filma. Novac se uzima sa kartice, a podaci o plaćanju završavaju u rukama prevaranta i mogu da budu iskorišćeni za različite tipove daljih prevara.

Nikada nemojte plaćati bilo kom sajtu za pojedinačno gledanje filma, posebno ne na sumnjivim sajtovima koji nemaju veze direktno sa filmom - ne plasira ih kompanija koja stoji iza njih ili neki drugi entitet zadužen za distribuciju filma. U ovom slučaju su to produkcijske kuće "MinaCord" i "CobraFilm".

Umesto da se izlažete riziku da vas uhapse zbog ilegalnog posedovanja filma "Toma" i uživanja tuđih autorskih prava na ilegalan način, otiđite u bioskop i pogledajte film ili sačekajte da se pojavi legalna digitalna verzija tj. DVD, pa ga pogledajte kod kuće.

Film "Toma" prati izuzetna bezbednosna kampanja i svi koji budu učestvovali u ilegalnom “rasturanju“ i gledanju filma mogli bi da budu pravno sankcionisani, a zaprećene su i kazne zatvora od tri do pet godina, između ostalog.

Kako je u Srbiji ilegalno deljen film "Toma"

Neki korisnici dobili su preko društvenih mreža Cloud link koji je imao određeni vremenski rok trajanja. Recimo, do 10. 10. 2021. godine u našem slučaju. Tokom tog vremena na uređaju na koji im je link stigao korisnici su bili u mogućnosti da pogledaju film ili da ga preuzmu sa Cloud servera i distribuiraju dalje, pa i pogledaju na drugom uređaju.

Korišćene su uobičajene platforme za deljenje linka, kakve su društvene mreže koje i inače svi koristimo, a korišćen je javni Cloud prostor, koji nije morao da se plati (otuda vremenski ograničen link).

Ovo je bezbednija varijanta, jer je korisnik mogao da proveri klikom na mobilnom telefonu ili tabletu da li je sadržaj zaista video ili nije, ali je kopija vrlo brzo završila i na onlajn mestima, na kojima su moguće zloupotrebe kakve smo opisali u prvom delu teksta.

Hoće li me uhapsiti ako sam gledao "Tomu" onlajn

Pokušaji ilegalne zarade uz pomoć piratskih verzija uspešnih domaćih filmova vrlo su česti u našoj zemlji, kaže za MONDO Mirko Mrkić, advokat i predavač medijskog i IT prava na Fakultetu za medije i komunikacije.

Ipak, po zakonu, korisnici ovih usluga koji samo gledaju pomenuti sadržaj, u zakonu nisu spomenuti.

"Za one koji ne dele snimak, već ga samo otvore ili proslede jednom broju telefona, zakonska kazna ne postoji. Nemoguće je utvrditi da li je neko namerno ili slučajno otvorio link koji mu je neko poslao, kao i da li je znao šta se na njemu nalazi. Onaj ko to uradi, uvek može da tvrdi da je to uradio nehotice, da nije znao šta se nalazi u njemu, kao i da ga je slučajno poslao neku adresu", kaže Mirko Mrkić.

Više o ovome pročitajte na MONDO portalu.

Nadamo se da niste postali žrtva prevare i da ste u filmu "Toma" i pored svega uživali na jedini pravi način - u bioskopu sa prijateljima i osobama s kojima ste mogli da podelite sve ono dobro što film nudi…

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ma kakav film...

Čekam seriju. Biće više scena.

Mala ja

Zasto gledati Tomu kada uskoro stizu mnogi Marvelovi filmovi koji ce moci besplatno da se skinu?!

tiSiSineBolid

@Mala ja ti si sine bolid