Koliko u Srbiji moramo da radimo za kvalitetan internet | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko u Srbiji moramo da radimo za kvalitetan internet

Autor Ilija Baošić

U najnovijem istraživanju digitalnog kvaliteta života imamo priliku da vidimo neke interesantne podatke vezane za našu zemlju.

 Digitalni kvalitet života u Srbiji, Surfshark istraživanje i rangiranje Izvor: Unsplash

Holandska kompanija Surfshark, najpoznatija po svojim VPN uslugama, sprovela je istraživanje o digitalnom kvalitetu života u 117 zemalja, među kojima je i Srbija.

U ovom istraživanju, četvrtom po redu, Surfshark je ocenjivao digitalni kvalitet života na osnovu pet stvari:

 • Povoljnost pristupa internetu
 • Kvalitet interneta
 • Kvalitet infrastrukture
 • Stanje sajber bezbednosti
 • Kvalitet e-usluga javne uprave

Prema istraživanju, Izrael je zemlja u kojoj je digitalni kvalitet života najbolji, a prate je Danska, Nemačka, Francuska i Švedska. Ovo je značajno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, kada je ova Izrael zauzimao četvrto mesto. Ipak, ne sumnjamo da vas najviše zanima kako se rangira Srbija.

Povoljnost pristupa internetu u Srbiji

Povoljnost pristupa internetu se meri na osnovu dva indikatora - cenom najjeftinijeg 1 GB mobilnog interneta, odnosno cenom najjeftinijeg kućnog internet paketa podeljenom sa prosečnom zaradom po satu.

Prema istraživanju, Srbija je u odnosu na prošlu godinu napredovala 15 pozicija i našla se na 41. mestu u svetu po povoljnosti pristupa internetu, a kako navodi Surfshark, prosečna osoba u Srbiji mora da radi 118 minuta kako bi priuštila najjeftiniji kućni internet paket.

Kvalitet interneta u Srbiji

Kvalitet interneta zavisi od brzine i stabilnosti internet konekcije - spor i nestabilan internet ometa svakodnevnu upotrebu i smanjuje radnu efikasnost, dok brze i stabilne veze omogućavaju bolju komunikaciju, kvalitetan sadržaj i ostalo.

Srbija se po kvalitetu interneta prošle godine nalazila na 64. mestu, dok je ove godine situacija bolja, pa zauzimamo 50. poziciju.

Kvalitet infrastrukture u Srbiji

Kvalitet infrastrukture se određuje na osnovu toga koliko je dobro razvijena i inkuzivna postojeća infrastruktura u zemlji.

Prema podacima do kojih je došao Surfshark, 73,40% naših građana koristi internet. Nažalost, nedostatak 5G interneta je uticao na poziciju Srbije, pa su nas pretekle četiri zemlje i sada se nalazimo na 63. mestu po kvalitetu infrastrukture. 

Stanje sajber bezbednosti u Srbiji

Stanje sajber bezbednosti se meri na osnovu toga koliko se bezbedno i zaštićeno ljudi osećaju u zemlji. E-bezbednost pokazuje spremnost zemje da se bori protiv sajber kriminala i njenu posvećenost zaštiti privatnosti na mreži.

Srbija je prošle godine zauzimala zavidno 17. mesto po ovom pitanju, ali se za godinu dana situacija u svetu promenila, pa se sada nalazimo 21. poziciju niže, odnosno na 38. mestu.

Kvalitet e-usluga javne uprave u Srbiji

Surfshark je kvalitet e-usluga posmatrao kroz to koliko su napredne i digitalizovane vladine službe neke zemlje.

Indeks onlajn usluga je ostao isti kao prošle godine, ali je sposobnost Srbije da iskoristi potencijal i efikasnost veštačke inteligencije opala, što nas je postavilo na 45. mesto u svetu.

Digitalni kvalitet života u Srbiji

Digitalni kvalitet života kompanija Surfshark meri tako što sabira ostvarene indekse svih prethodnih stavki.

U odnosu na prošlogodišnji izveštaj, građani Srbije moraju manje da rade kako bi priuštili pristup internetu, brzine mobilnog i broadband interneta su porasle, stabilnost kućnog interneta je opala, a blago je opao i broj korisnika interneta.

Srbija je prema digitalnom kvalitetu života prepustila dve pozicije, pa se sa indeksom od 0,5 ove godine nalazi na 48. mestu u svetu, odnosno na 31. mestu u Evropi. Ukoliko posmatramo samo države sa kojima se graničimo, situacija izgleda ovako:

 1. Mađarska - 27. mesto
 2. Bugarska - 30. mesto
 3. Hrvatska - 31. mesto
 4. Rumunija - 34. mesto
 5. Srbija - 48. mesto
 6. Severna Makedonija - 60. mesto
 7. Albanija - 64. mesto
 8. Crna Gora - 75. mesto
 9. Bosna i Hercegovina - 80. mesto
 Srbija DQL rangiranje Izvor: Surfshark

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA