NOVI KONCEPT JAVNE UPRAVE: Novi Sad partner na projektu WeLive Evropske unije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI KONCEPT JAVNE UPRAVE: Novi Sad partner na projektu WeLive Evropske unije

Cilј je razvijanje inovativnog i otvorenog tehnološkog okvira za uključivanje građana, javne uprave i lokalnih preduzeća i kompanija u inovacijski proces.

 Novi-Sad-pozorisni-trg Izvor: Smartlife

Grad Novi Sad jedan je od partnera na projektu WeLive - “Novi koncept javne uprave zasnovane na mobilnim gradskim servisima u čijoj izradi učestvuju građani“ / “A new concept of public administration based on citizen co-created mobile urban services“ koji je odobren u okviru programa Horizon2020 Evropske unije.

WeLive ima za cilj da premosti jaz između inovacija i usvajanja otvorenih javnih usluga i katalizuje javne usluge osnažujući građane i preduzeća da direktno učestvuju u dizajniranju, kreiranju, izboru i isporuci nekih javnih usluga u obliku mobilnih aplikacija.

Možda će vas zanimati

Takođe, ima za cilј razvijanje inovativnog i otvorenog tehnološkog okvira za uklјučivanje građana, javne uprave i lokalnih preduzeća i kompanija u inovacijski proces.

Konkretno, WeLive omogućava da:

  • Građani, kompanije i javna uprava izraze svoje potrebe i razrade nove ideje za usluge i aplikacije i da odaberu one najperspektivnije;
  • Kompanije razvijaju osnovne gradivne blokove koji proizlaze iz potreba iskazanih odabranim idejama i
  • Javna uprava i građani (krajnji korisnici) objavljuju otvorene podatke koji proizlaze iz potreba iskazanih odabranim idejama.

Krajnji cilj jeste umrežavanje građana i javne uprave u finansiranju kompanija koje treba da transformišu popularne ideje u aplikacije, koristeći gradivne blokove (otvoreni servis i otvorene podatke) dostupne na tržištu. U zavisnosti od stepena razvijenosti potrebnog tržišta, uslovljen je i stepen realizacije krajnjeg cilja.

Realizacijom projekta se ostvaruje unapređenje usluge lokalne administracije kroz razvoj informacionih tehnologija i mobilnih servisa koji omogućavaju građanima i privrednim subjektima da zahteve sa javnim sektorom rešavaju na efikasniji način.

Jedna od najvećih vrednosti projekta WeLive predstavlja otvaranje teme o otvorenim podacima na lokalnom nivou, koja otvara mnoge mogućnosti za stvaranje novih vrednosti, kao što je izrada mobilnih aplikacija, što je bila i osnovna ideja za organizaciju prvog hakatona Grada Novog Sada. Mobilne aplikacije su bile kreirane na osnovu ranije predloženih ideja građana, za koje je Grad organizovao takmičenje, a pobedničke ideje su bile: ''Street Art Novi Sad'', ''Grad Novi Sad mesečno baci 100000 evra u plastici'' i ''Javne česme i bunari na kojima je voda za piće bezbedna''.

Navedeni projekat je nastavak projekata SocIoTal, CLIPS i E-uprava. Pored Grada Novog Sada, JKP “Informatike“ i kompanije “DunavNET“ kao partnera iz Srbije, partneri na projektu su i lokalne samouprave i institucije iz Španije, Italije i Finske.

Ukupna vrednost donacije za Grad Novi Sad je 76.938,00 EUR i 76.688,00 EUR za JKP “Informatika“, a trajanje projekta je 36 meseci.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA