JAVNA RASVETA SIJA POMOĆU SOLARNE ENERGIJE: Smanjenje potrošnje fosilnih goriva u Novom Sadu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JAVNA RASVETA SIJA POMOĆU SOLARNE ENERGIJE: Smanjenje potrošnje fosilnih goriva u Novom Sadu

Program prelaska javne rasvete u delovima grada na solarnu energiju obuhvata i razvoj katastra javne rasvete u Novom Sadu.

 novi-sad-ukrasi-novogodis-nja-dekoracija Izvor: Smartlife

Projekat R-SOL-E je realizovan u partnerstvu Grada Belišća kao vodećeg partnera, Grada Novog Sada tj. Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i Opštine Gorjani.

Razvijanjem prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske i poboljšanjem postojećih kanala komunikacija i informisanja, postiže se promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije za smanjenje potrošnje energije u javnim zgradama i infrastrukturi.

Možda će vas zanimati

Specifični ciljevi projekta su: smanjenje potrošnje energije u javnim zgradama i javnoj rasveti u Belišću, Novom Sadu i Opštini Gorjani i izrada akcionih planova održive energije za Belišće, Novi Sad i Gorjani, a konkretni rezultati realizacije projekta su:

  • Instaliranje solarnih elektrana snage 130 kv na javnim zgradama u Belišću i Gorjanima koje će proizvesti više od 150.000 kWh struje iz obnovljivih izvora.
  • Instalacija javnog osvetljenja u Novom Sadu (100 energetski efikasnih sijalica snabdevenih energijom iz solarnih elektrana) koja će promovisati obnovljive izvore energije i smanjiti korišćenje energije proizvedene iz fosilnih goriva. Energetski efikasno javno osvetljenje na teritoriji Grada Novog Sada i prigradskih naselja biće instalirano na mestima na kojima zbog udaljenosti distributivne NN mreže nije moguća izrada priključaka.
  • Izrada SEAP dokumenta (Akcioni plan za održivu energiju) u Novom Sadu i Opštini Gorjani, koji će omogućiti buduće aktivnosti u pogledu projekata i mera energetske efikasnosti.
  • Ažuriranje SEAP dokumenta u Belišću prema prethodnim iskustvima i aktivnostima.
  • Razvoj katastra javne rasvete u Novom Sadu.
  • Promotivne aktivnosti u vezi sa obnovljivim izvorima koji će uključivati stavke za promociju svesti o energetskoj efikasnosti.
  • Akcije vidlјivosti: širenje rezultata projekta, aktivnosti vidlјivosti i promocije u cilјu promovisanja dobrosusedskih odnosa između lokalnih zajednica i naglašavanje vrednosti EU.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA