PLATFORMA TVOJGRAD: Mesto na kome odlučujete o budućnosti Novog Sada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLATFORMA TVOJGRAD: Mesto na kome odlučujete o budućnosti Novog Sada

Novi Sad je prvi grad u regionu koji omogućava ovako nešto svojim građanima.

 Novi-Sad-TvojGrad-platforma Izvor: SmartLife / Tvoj Grad

Pokretanjem participativne internet platforme TvojGrad, Novi Sad je postao prvi grad u regionu koji je svojim građanima omogućio da u digitalnom okruženju odlučuju o pitanjima od javnog značaja.

Na taj način Novi Sad se pridružio evropskim gradovima poput Brisela, Pariza, Londona i Kopenhagena, koji na isti način funkcionišu već neko vreme.

Možda će vas zanimati

Prema podacima sajta, već u prvih 10 dana od pokretanja platforme, više od 1.200 Novosađana iz različitih delova grada i prigradskih naselja, odlučilo je da se priključi i doprinose svojim glasovima i idejama koje oblikuju budućnost Novog Sada.

Svi korisnici koji kreiraju nalog, imaju mogućnost da glasaju za više od 40 predloga višegodišnjih kapitalnih projekata koje predlažu gradske uprave, gradska javna preduzeća i drugi korisnici javnih sredstava, a njihovi glasovi će direktno uticati na konačnu odluku o onima čija će realizacija biti predviđena budžetom Grada Novog Sada za 2022. godinu.

Osim glasanja za projekte, građani mogu da predlože i ideje za koje smatraju da imaju pozitivan uticaj na njihov kvart, naselje i grad.

Svaki od predloga će biti razmatran, a oni koji steknu podršku i za koje budu postojali uslovi za realizaciju, mogu biti predviđeni za budžetsko finansiranje od strane Grada.

Na osnovu dosadašnjeg glasanja i objavljenih ideja, može se zaključiti da Novosađani prepoznaju potrebu za unapređenjem saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, pri čemu se izdvajaju projekti koji se tiču rekonstrukcije i izgradnje pešačkih i biciklističkih staza. Ne zaostaju ni predlozi za izgradnju igrališta i sportskih terena, kao i projekti čija realizacija doprinosi zaštiti životne sredine, razvoju kulture i turističke ponude grada, unapređenju komunalnih delatnosti i uslova za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Pokretanjem platforme TvojGrad u Novom Sadu je uspešno započeta nova praksa, koja po uzoru na moderne evropske i svetske lokalne samouprave, donosi jedinstvenu priliku za podsticanje aktivnog učešća u zajedničkom donošenju odluka koje će biti usklađene sa stvarnim potrebama lokalne zajednice i njenih građana.

Твој Град Нови Сад VIDEO
Izvor: ТвојГрад

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA