NOVI SAD POSTAJE PAMETAN GRAD: Srpska Atina ugleda se na Beč i Barselonu u svojoj Smart City strategiji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI SAD POSTAJE PAMETAN GRAD: Srpska Atina ugleda se na Beč i Barselonu u svojoj Smart City strategiji

Glavni grad Vojvodine svojom strategijom razvoja transformiše se u pametan grad za sve svoje građane nizom već primenjenih rešenja.

 Novi Sad.jpeg Izvor: SmartLife / Tvoj Grad

Dinamični uslovi života i poslovanja strateško planiranje čine neophodnim za upravljanje lokalnim razvojem.

U cilju konstantnog unapređivanja kvaliteta života građana Novog Sada i uslova za poslovanje, proaktivna uprava Grada preduzela je aktivnosti za kreiranje novog sveobuhvatnog strateškog dokumenta, koji će dati smernice za razvoj Pametnog Grada Novog Sada u budućnosti, prema Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada.

Možda će vas zanimati

Zaključkom Gradonačelnika Grada Novog Sada započeta je izrada Nacrta strategije "Pametan Grad Grada Novi Sad-Smart City".

Koristeći metod održivog planiranja, fokus ove Strategije je na integralnom pristupu, tj. na uspostavljanju sklada između zaštite životne sredine, ekonomskog i socijalnog razvoja, uz poštovanje konačnosti raspoloživih resursa i njihovog očuvanja za buduće generacije.

Bazirajući se na navedenom pristupu, akcenat je stavljen na jasno povezivanje planiranih aktivnosti sa programskim budžetom Grada Novog Sada, ali uz određeni stepen fleksibilnosti koji podrazumeva mogućnost finansiranja iz donatorskih sredstava, kao i promene Strategije, s obzirom na to da je u pitanju proces na koji utiče veliki broj faktora, zbog čega su neophodna prilagođavanja za dostizanje planiranih ciljeva.

Strategija održivog razvoja Grada Novog Sada predstavlja krovni planski dokument kojim su definisani pravci razvoja Grada, i ona objedinjuje različite procese, imajući u vidu različite potrebe u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukture i komunalnih delatnosti, prostornog i urbanističkog planiranja, zaštite životne sredine, društvenog razvoja i smanjenja siromaštva.

U svojoj transformaciji u smart city Novi Sad se ugleda na modele Beča i Barselone.

O razvoju Novog Sada kao pametnog grada i promenama kojim je obuhvaćena i ova Strategija govorio je Zdravko Jelušić, član gradskog veća za komunalne poslove.

Pogledajte

02:17
Novi Sad Strategija razvoja pametnog grada
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA