Srbija u TOP 50 zemalja sveta po brzini broadband interneta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u TOP 50 zemalja sveta po brzini broadband interneta

Autor Marko Čavić

U Srbiji se surfuje drastično većom brzinom od svetskog proseka koji je 34,79 Mb/s.

  Izvor: cable.co.uk

Na Islandu se surfuje prosečnom brzinom interneta od 216,56 Mb/s, pa je na temelju više od 200 miliona testova povezivanja sprovedenih širom sveta Island krunisan kao evropski, dok je svetski šampion širokopojasnog pristupu internetu u 2022. godini Makao sa 262,76 Mb/s.

Ovo pokazuje godišnje istraživanje portala cable.co.uk sprovedeno u periodu od 1. jula 2021. do 30. 2022, dok je obrada podataka trajala sve do 6. septembra, kad je omogućen javni uvid u merenja i rezultate.

Iza Islanda su Luksemburg, Lihtenštajn, Andora i Francuska i ove države zaokružuju najboljih ili je možda bolje reći najbržih pet, s prosečnom brzinom preuzimanja između 120 i 220 megabita u sekundi. Svetsku listu zaključuju Avganistan i Gvineja Bisao sa brzinom manjom od 1 Mb/s, kao i Jemen i Turkmenistan u kojima je brzina ispod 0,8 Mb/s.

Veličina zemlje svakako utiče i na brzinu interneta. Na primer, zemlje poput Luksemburga ili Lihtenštajna imaju određenu prednost, jer moraju da pruže isti nivo internet usluge na manjem području u odnosu na veće zemlje kao što su Nemačka ili Italija, što je u njihovom slučaju tehnički kompleksnije i svakako skuplja investicija.

Francuska je imala dobre rezultate tokom 2021. i 2022. čak i ako istraživanje ne uzima u obzir regionalne razlike. Isključujući zemlje s manje od milion stanovnika, francuska mreža fiksnog interneta je treća u svetu, iza Tajvana i Japana.

Region na začelju Evrope

Na donjem kraju liste su Bosna i Hercegovina i Albanija kao zemlje s najsporijom internet brzinom, što se jasno vidi i na karti u našoj galeriji - prosečne brzine preuzimanja mogu pasti i ispod 20 megabita u sekundi. U BiH su brzine 8,16 Mb/s u proseku, što je na nivou 2017. godine kad je globalno merenje kable.co.uk kompanije u pitanju.

Hrvatska i Slovenija spadaju među zemlje s prosečnim brzinama download-a od 20 do 49 Mb/s dok Srbija zauzima bolje mesto s brzinama od 50 do 99 megabita u sekundi, pokazuje mapa.

U Hrvatskoj su brzine 20,74 Mb/s, a u Sloveniji 38,15 Mb/s. Srbija ima prosečne download brzine od 51,84 Mb/s, što je za 250 posto veća brzina nego što je imaju hrvatski građani.

 Brzina broadband interneta u Srbiji 2022 Izvor: cable.co.uk

Šta smo saznali za Srbiju

U istraživanju vezanom za Srbiju učestvovalo je oko 396.000 jedinstvenih IP adresa i prikupljeno je preko 2.610.000 jedinstvenih test podataka. U našoj zemlji prosečno za preuzimanje 4K filma veličine 5 GB je potrebno 13 minuta i 10 sekundi, što je dosta bolji rezultat od istraživanja iz 2021. godine. Globalno, Srbija zauzima 47. mesto, od 220 zemalja na svetu, po brzini internet download-a broadband konekcije i u odnosu na prošlu godinu smo napredovali za 13 pozicija, kad smo bili 62. zemlja na svetu od 224 obuhvaćnih istraživanjem.

Moramo napomenuti i to da je ovog puta cable.co.uk uzeo Srbiju bez Kosova i Metohije što poslednji put nije bio slučaj.

U odnosu na region kojem Srbija pripada, Istočna Evropa, naša zemlja je iznad prosečnih brzina okruženja uglavnom, dok je globalno u zlatnoj sredini, uz Norvešku, Švedsku, Dansku, Veliku Britaniju, Čile, Brazil, Nemačku, Poljsku, Portugaliju, Novi Zeland, Tajland i još nekoliko zemalja.

Šta vi kažete na ove rezultate?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 22

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Na Alasci u nekim delovima ko dial-up. Kod nas je super. Jedino postoji los odnos pojedinih provajdera prema korisnicima ali to je vec nesto drugo. Sto se tice brzine nije isto brzina mreze i brzina kojom pristupate nekom sajtu jer to zavisi i od njegovog servera.

m1lfman

Tih 320 se najbolje vidi kada preuzimate nesto, a ucitavanje sajtova je nesto drugo.

Nije sve kao u izlogu

Jeste meni kada merim pokazuje da je protok 320 mb/s ali stranicu otvara kao i kad mi je pokazivao 4mb/s. Cak je ranije bio dosta stabilniji, i nema neke razlike da li je wifi ili preko kabla. 🤔