BORBA ONLINE DIVOVA: Amazon i Alibaba ukrštaju interese u Evropi nakon buma onlajn kupovine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORBA ONLINE DIVOVA: Amazon i Alibaba ukrštaju interese u Evropi nakon buma onlajn kupovine

Prednost ima Amazon, ali je Alibaba u Evropi na boljem položaj - tu će biti peto logističko čvorište kineske korporacije. Evo u čemu su sličnosti i razlike ovih kompanija i gde se njihovi interesi ukrštaju.

  Izvor: Promo.

Američki Amazon.com i kineska Alibaba izrasli su u dve najveće svetske kompanije za kupovinu preko interneta koje jedna drugoj nisu bili ozbiljni konkurenti, već su se držale svojih tržišta, ali - to je bilo nekad…

Dve velike sile na različitim stranama planete, suvereno vladaju svojim područjem i regijom, oprezne da ipak ne izazivaju previše svog oponenta, jer su svesne da bi direktno nadmetanje dovelo do dugotrajnih i ozbiljnih posledica.

Možda će vas zanimati:

Područje sukoba je internet trgovina, posebno procvetala u poslednjih godinu dana od kako je izbila pandemija koronavirusa, a online se kupuju stvari koje pre nismo ni razmišljali da bi imali priliku da naručujemo preko interneta i tako je za e-commerce ova godina postala prozor u budućnost.

Navike koje bi se menjale još dugo vremena, promenile su se praktično preko noći.

Zadržimo se na Evropi. Procenjuje se da je sedam od 10 korisnika interneta 12 meseci pre Eurostat-ovog istraživanja vršilo Internet kupovine. Pomenuto istraživanje bazira se na rezultatima Ankete o korišćenju ICT-a (informaciono-komunikacione tehnologije) za 2020. godinu u domaćinstvima i od strane pojedinaca.

Rezultati istraživanja za 2020. godinu baziraju se na odgovorima nešto manje od 110 hiljara domaćinstava u 27 zemalja članica EU sa najmanje jednom osobom starosti od 16 do 74 godine i 139.073 osobe u istom segmentu, starosti od 16 do 74 godine. E-kupovina neprestano raste, a najveći porast ima među mlađim korisnicima interneta.

Potrošači cene pogodnost mogućnosti kupovine bilo kad i bilo gde, pristupa široj paleti proizvoda, poređenja cena i deljenja mišljenja o robi sa drugim potrošačima.

 džef bezos amazon Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ Recode

Sveukupno, udeo e-kupaca među korisnicima interneta raste, a najveći udeo zabeležen je u dve starosne grupe 16-24 i 25-54 (svaki po 78%).

U ovom trenutku u dvoboju dva titana tek nešto manju prednost ima Amazon. Kompaniju je 1994. godine osnovao Džef Bezos i do danas je izrasla u kompaniju koja se po tržišnoj vrednosti nalazi među 10 najvrednijih kompanija sveta.

Možda će vas zanimati:

Ono što bi na prvi pogled moglo izgledati poput sličnosti, ipak se pokazuju kao razlike u strategijama ciljne grupe dva maloprodajna diva sa velikim uticajem na logistiku svake kompanije. Iako Amazon “baca oko“ na krajnje kupce, Alibaba sebe doživljava kao B2B platformu koja funkcioniše kao “interfejs“ između kupaca i prodavaca.

Strategija Amazon imperije podstiče kompaniju da ulaže u sopstvenu infrastrukturu i transportne strukture. To znači sopstvena skladišta, zalihe, dostavna vozila, odeljenje za avio prevoz robe i 1,2 miliona zaposlenih - sve kako bi ispunili obećanja poput isporuke sledeći dan.

S druge strane, u Alibaba štabu je fokus na izboru koji se nudi na njegovim digitalnim platformama. Cilj je omogućiti kompanijama pristup međunarodnim tržištima bez obzira na njihovu veličinu. Svakom uspešnom poslovnom transakcijom Alibaba zarađuje svoj udeo. Koliko dobro ovaj model funkcioniše može se videti na platformama kao što su AliExpress, Taobao i Tmall, koje danas obrađuju preko 80% svih internet kupovina u Kini, objasnio je cargo-partner Trendletter.

 džek ma alibaba poslovanje Izvor: Mondo / YouTube / Printscreen/ CNBC International TV

Čak i ako se 72 milijarde dolara prihoda Alibaba kompanije čini relativno skromnim u poređenju sa 280,5 milijardi, koje ostvaruje Amazon, budući potencijal rasta izgleda dobro. Uostalom, Džek Ma poslednjih je godina više puta naglasio globalne ambicije kompanije - posebno u SAD-u i Evropi.

Možda će vas zanimati:

Drugim rečima, borba između ova dva diva već je “na kartama“.

Najveći pokazatelj može biti evropsko logističko čvorište poznato kao Elektronska svetska trgovinska platforma (eWTP), koju Alibaba trenutno gradi u Liježu u Belgiji, s namerom da ubrza širenje kompanije u Evropu.

Ovo će biti peto logističko čvorište kineske korporacije nakon Hong Konga, Moskve, Dubaija i Kuala Lumpura, a čak će se dičiti i sopstvenom vezom teretnih vozova između Evrope i Kine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA