PIN KODOVI I PLATNE KARTICE IDU U PROŠLOST: Novi sistem provere stanja i podizanja novca na bankomatima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIN KODOVI I PLATNE KARTICE IDU U PROŠLOST: Novi sistem provere stanja i podizanja novca na bankomatima

Zamislite da dođete na bankomat i samo ga pogledate, a on vas informiše o svemu što vam je potrebno ili vam isporuči novac…

  Izvor: Profimedia

Stručnjaci smatraju da ovakva tehnologija i dalje sa sobom nosi određene bezbednosne izazove na čijoj eliminaciji se mora i dalje raditi, ali da su u ovoj situaciji, kad se virus korone može preneti i preko ruku, i više nego korisne, jer pomažu u izbegavanju rizičnih kontakata.

Zbog trenutne situacije, ali i planskih izmena poslovanja i uvođenja novih tehnologija, singapurska banka OCBC uvela je u upotrebu biometrijsku tehnologiju prepoznavanja lica za usluge na bankomatima, eliminišući potrebu za nošenjem platnih kartica.

Možda će vas zanimati:

Banka tvrdi da je prva u jugoistočnoj Aziji primenila facijalnu biometriju (3D detaljno skeniranje lica) za uslugu upita stanja na računu na osam bankomata na području

Singapura. OCBC namerava da ovu tehnologiju postepeno proširi i na uslugu podizanja gotovine na svojim automatima, ali kad bude utvrdila koliko je ovaj način funkcionisanja bankomata bezbedan.

Ovaj potez banke je usledio nakon što je u julu 2019. uvela tehnologiju QR koda za podizanje gotovine na istim bankomatima. Iz OCBC-a navode da su upit o stanju računa i podizanje gotovine najčešće korišćene usluge na bankomatima i da čine gotovo osam od 10 transakcija koje klijenti izvrše.

Skenirano lice klijenta se proverava i verifikuje u nacionalnoj biometrijskoj bazi podataka Singapura, koja sadrži fotografije i identitete četiri miliona stanovnika ovog grada-države.

Verifikacija lica sadrži bezbednosnu funkciju za sprečavanje prevara, koja uključuje i tehnologiju za detekciju živog organizma, čime se blokira eventualna zloupotreba fotografija, video zapisa ili maski tokom postupka verifikacije.

Šta vi mislite o ovom unapređenju na bankomatima?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 26

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Znaci kad te neko iskrivi na ulici nemaš pravo da podigneš novac za lečenje :)

Milan Kosanovic

Samo kes! Nema kartica kod mene. Odem jednom mesecno u banku NA SALTER, podignem platu i to je to. Koliko imam, toliko trosim. Nikom duzan, nemam kredit. Samo kes!

Joca

@Milan Kosanovic Vidi se da nemaš ni ženu ni dete. Sam si sebi dovoljan.