KAKO DECA TROŠE VREME NA INTERNETU: Klinci "vise" na aplikacijama za odrasle, ne koriste dečije alternative | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DECA TROŠE VREME NA INTERNETU: Klinci "vise" na aplikacijama za odrasle, ne koriste dečije alternative

YouTube i dalje najpopularniji među dečijim interesovanjima i hobijima na Internetu.

 Deca osmeh Izvor: Smart Life/ Pexels/ samer daboul

Internet je postao neizostavni deo naše svakodnevice, kako za odrasle, tako i za decu što mnogi od roditelja sve češće zaboravljaju.

Radi preduzimanja koraka za zaštitu dece od neprikladnog onlajn sadržaja dostupne su aplikacije za roditeljski nadzor koje omogućavaju roditeljima da se upoznaju sa interesovanjima i hobijima svoje dece, što im pomaže da izgrade bliže odnose sa mališanima.

Možda će vas zanimati

Kako bi pomogli pri istraživanju koja su najpopularnija interesovanja na Internetu kod dece, korisnici aplikacije Kaspersky Safe Kids, u periodu od januara do marta 2022. godine, dobrovoljno su podelili podatke koji su u vezi sa dečijim upitima za pretragu, najpopularnijim Android aplikacijama i igrama i najposećenijim web sajtovima.

Ovi podaci pružaju nam uvid u to kako mališani provode slobodno vreme na Internetu, ali i omogućavaju bolje razumevanje njihovih interesovanja.

Top 5 najpopularnijih aplikacija među decom:

 1. YouTube, lider među aplikacijama koje deca koriste već nekoliko godina (31,6 odsto). Zanimljivo je što je YouTube Kids, posebna aplikacija za decu, vrlo nisko rangirana sa samo 2,1 odsto.
 2. TikTok, zahvaljujući posebnom algoritmu, naglo je dosegao u sam vrh aplikacija uz koje deca provode svoje slobodno vreme (19 odsto)
 3. WhatsApp (18 odsto)
 4. Roblox (7,5 odsto) - njegov najbliži konkurent Brawl Stars izgubio je na popularnosti i uzima udeo od samo 4,8 odsto i
 5. Chrome (7,3 odsto).

Interesovanja dece na internetu

Internet pruža mnoštvo mogućnosti, te je pravi izazov usmeriti dete da što kreativnije, kvalitetnije ili bezbedno koristi vreme provedeno na Internetu, a da potencijalne rizike svede na minimum.

Prekomerno korišćenje i zavisnost od Interneta, kao i izloženost različitim sadržajima utiču na socijalnu inteligenciju dece i formiranje njihove ličnosti.

"Internet je platforma za učenje, sticanje iskustava koje svi mi u životu van interneta ne bismo mogli da steknemo, način druženja, komuniciranja, igranja. Deca svoje prve korake u digitalnom svetu prave kada i prve prave korake. Iako Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se na uzrastu ispod 18 meseci ne izlažu uređajima koji su povezani na internet, mali je broj roditelja koji svojoj deci uskraćuje mogućnost gledanja crtanih filmova, dečjih pesmica i animacija već na uzrastu od osam ili devet meseci. Deca odrastaju sa digitalnim tehnologijama i digitalni svet je za njih realan svet, a svi događaji prelaze iz jednog u drugi, boje njihovu percepciju, ponašanje, stavove.

Deca na intrenetu danas uče, druže se, sklapaju poznanstva, igraju se i komuniciraju. Takođe, takmiče se sa ekipom ko ima više "prijatelja" na društvenoj mreži, kontaktiraju sa osobama koje ne poznaju lično (u "stvarnom životu"), misle da znaju pravilno da zaštite svoje profile i podatke na njima iako nam iskustvo pokazuje drugačije. Deca ostavljaju svoje lične podatke i podatke o svojoj porodici, dele ih sa drugima bez ideje da ih neko može zloupotrebiti, stavljaju svoje i fotografije prijatelja na društvene mreže. Vrlo često deca prozivaju druge ljude na društvenim mrežama, ne vodeći računa o osećanjima i reakcijama koje takvi sadržaji mogu izazvati. I naravno, deca uvek misle da su male šanse da baš oni budu neko ko trpi nasilje na društvenim mrežama.

Sa druge strane, roditelji još uvek nisu dovoljno uključeni i ne prate aktivnosti svoje dece na internetu. Čak i veoma malo dete brzo nauči da prstićem bira sadržaje na raznim platformama, a u tim biranjima se često dogodi da kliknu na veoma neprijatne i nepristojne sadržaje koji obiluju nasiljem i pornografijom. Važno je pratiti šta dete gleda, kakvi sadržaji dolaze do njega i adekvatno reagovati (zaštititi ga) u takvim situacijama. Postoji mnogo mogućnosti da roditelji blokiraju neprimerene sadržaje, važno je da budu informisani i da urade sve što mogu da preveniraju neprijatne situacije", ističe Ana Mirković, psihološkinja sa Instituta za digitalne komunikacije.

Statistika pokazuje da se interesovanja dece mogu svrstati u šest kategorija, a to su: Anime, blogeri, DIY - uradi sam, obrazovanje, kompjuterske i mobilne igre i MEME-ovi.

Anime

Među japanskim crtanim filmovima, decu najviše zanimaju Naruto i My Hero Academia.

Prva serija prikazuje život nestašnog tinejdžerskog nindže Naruta Uzumakija, koji sanja da postigne univerzalno priznanje i postane "Hokage" - glavešina sela i najjači nindža. Vremenom je crtani postao izuzetno popularan među tinejdžerima i na kraju je snimljeno 220 epizoda. Njegov nastavak - Naruto: Shippuuden, govori o odraslim protagonistima. Serijal je završen posle 500. epizode.

Druga animirana serija, My Hero Academia, prati Izukua Midorija, dečaka rođenog bez super moći u svetu u kojem su super moći postale uobičajene, ali koji još sanja da postane heroj.

Blogeri

Blogeri su postali uzori mnoge dece koja većinu vremena provode u virtuelnom svetu. Deca najčešće pokušavaju da ih oponašaju, ali u nekim slučajevima upravo su blogeri spona i motivacija kod dece da uče o svetu i pronađu prijatelje.

Svi blogeri imaju naloge na društvenim mrežama, tako da ih deca prate i na Instagram, TikTok, Snapchat i drugim kanalima.

DIY - Uradi sam

Popularna kategorija videa u kojima autori prikazuju kako napraviti proizvod ili uraditi nešto korak po korak. To može biti bilo šta, od kućice za ptice do sklapanja računara ili baštenskog nameštaja. Ovi video snimci su postali veoma popularni.

5-Minute Craft - kanal sa velikim brojem pretplatnika (76,3 miliona) i predstavlja kompilaciju video snimaka koji objašnjavaju kako korisnici mogu da kreiraju skoro sve svojim rukama - od popravljanja slavine u kuhinji do ušivanja odeće za lutke ili načina da se zabavljaju uz nauku.

Obrazovanje

Savremene društvene mreže i platforme sadrže širok spektar obrazovnih sadržaja.

Zbog toga je važno upoznati teme koje zanimaju vašu decu, kako biste ih bolje upoznali i pronašli način da im pomognete da se dalje razvijaju u okviru svojih interesovanja.

Kompjuterske i igre za telefone

Igre imaju veliki značaj uzimajući u obzir koliko deca u provode vremena u virtuelnom svetu i potpuno se prepuštaju životu karaktera.

Video igre pomažu razvoj brojnih veština kod mališana, ali se isto tako mogu odraziti negativno na ponašanje u realnom svetu. Neke od najrangiranijih igara su Minecraft, Roblox i Brawl Stars ili YouTube kanal MrBeast.

MEME (Mimovi)

Animirani mimovi su najpopularniji među decom. To su obično kratke animacije karaktera koji pleše ili peva uz muziku sa namernom da odgovara reakciji na određene situacije kako bi ih drugi delili dalje na mrežama.

Neki primeri se mogu naći ovde. Još jedan primer je i Beluga mačka, poznata širom planete.

Znate li kako vaša deca provode vreme na internetu? Glasajte i u našoj anketi!

Anketa

Da li treba špijunirati decu na Internetu?

 • Obavezno

  59.09% (13)

 • Nikako

  18.18% (4)

 • Samo ako nešto sumnjate

  22.73% (5)

Da li treba špijunirati decu na Internetu?

Rezultati

Deca videla Game Boy
Izvor: Youtube

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA