ČUVAM TE: Platforma za zaštitu dece od zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUVAM TE: Platforma za zaštitu dece od zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije

Prva nacionalna platforma za sva pitanja zaštite i prevencije različitih tipova nasilja koje uključuje decu.

 cuvam te.jpg Izvor: Čuvam te

Platforma Čuvam te za cilj ima da građane, a pre svega decu, edukuje o nasilju, te ih nauči kako da se čuvaju i kako da o problemima obaveste nadležne organe.

U Beogradu je 1. decembra potpisan protokol koji bi putem softverskog rešenja Čuvam te trebalo da poveže vitalne institucije, a kako bi udruženim snagama stale na put nasilju koje se vrši nad decom.

Možda će vas zanimati

U pitanju je platforma koja po prvi put povezuje sve nadležne institucije za borbu protiv nasilja. U saopštenju stoji da će se svaka prijava nasilja na nivou države naći na jednom mestu, a zainteresovani će na platformi moći da prate i tok rešavanja prijava.

Trenutno se radi na planiranju i razvoju softverskog rešenja koje će omogućiti da se svaka prijava nasilja adekvatno evidentira, kako bi u svakom trenutku bio dostupan status prijave, tok rešavanja slučaja, te obrazloženja o nerešenim problemima.

Cilj je da se obezbedi detaljna analitika svih prijava, da bi u svakom trenutku moglo da se oceni kako se vode slučajevi.

Na platformi se radi od marta 2021. godine, a opisuje se kao prva nacionalna platforma za sva pitanja zaštite i prevencije različitih tipova nasilja koje uključuje decu. Građani za sada mogu da se edukuju o tome kakve vrste nasilja postoje, a na istom mestu će moći da prijavljuju slučajeve nasilja, čim ta funkcionalnost bude omogućena.

Budući da je nasilje poslednjih decenija u konstantnom usponu, kako u svetu, tako i u Srbiji, ovakva rešenja su značajna. Najvažnije je to što građani mogu da se informišu o tome kako funkcionišu institucije, šta se sve podrazrazumeva pod nasiljem koje uključuje decu, te kako mogu da utiču na prevenciju nasilja kojem bi mogli da budu izloženi i oni iz njihovog okruženja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA