Zaštitite decu od digitalnog nasilja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštitite decu od digitalnog nasilja

Međunarodni dan bezbednog interneta danas se obeležava širom sveta sa ciljem da se promoviše bezbedna, odgovorna i pozitivna upotreba digitalnih tehnologija za decu i mlade.

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

 pedofil dečak nasilje seksualno zlostavljanje silovanje dete žrtva Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock


Zabrinjavajući podaci o uznemiravanju maloletnika na društvenim mrežama.

Istraživanje koje je sproveo Unicef pokazuje da je uznemiravanje na društvenim mrežama doživelo 18 odsto osnovaca i 17 odsto srednjoškolaca, a u ulozi žrtve snimanja mobilnim telefonom ili kamerom našlo se 12 odsto učenika srednjih i devet odsto učenika osnovnih škola.

Posebno zabrinjava podatak da je čak 15 odsto ispitanih srednjoškolaca prihvatilo da se sastane sa osobom koju su upoznale preko interneta. Samo jedan odsto žrtava nasilja među školskom decom zatraži pomoć odraslih u školi, a da se mnogo više njih obrati za savet svojim vršnjacima.

Istraživanje sprovedeno u okviru projekta “Prevencija digitalnog nasilja”, pokazuje da je čak 84 odsto srednjoškolaca bar jednom izložilo sebe nekom od rizika na internetu.

Zato je ovaj dan, a reč je o Međunarodnom danu bezbednosti na internetu, prilika da se podstaknu svi društveni akteri - deca i mladi, roditelji, nastavnici, socijalni radnici, donosioci odluka, kompanije i mnogi drugi - kako bi se udružili u iznalaženju novih načina za stvaranje bolje i bezbednije upotrebe interneta i digitalnih tehnologija.

Podsećamo vas na tekstove MONDA koje smo objavili u vezi sa ovim problemom:

DA LI JE I VAŠE DETE ŽRTVA SAJBER NASILJA?

KAKO ZAŠTITI DETE OD UZNEMIRAVANJA NA INTERNETU

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook-u, Twitter-u i Instagram-u.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA