ŠTA VAM RADE DECA? Novi Instagram alati za roditelje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA VAM RADE DECA? Novi Instagram alati za roditelje

Društvene mreže su postale novo dečje igralište, pa zbog toga stalno rade na bezbednosnim funkcijama, posebno kada se radi o mlađim korisnicima.

Čak je i modernim roditeljima teško da prate razvoj društvenih mreža, pa često nisu svesni sa čime se sve njihova deca susreću na platformama kao što su Instagram i TikTok.

Novi trendovi su tu najopasniji, a priče o njima često zvuče kao urbane legende.

Možda će vas zanimati

Društvene mreže su postale novo dečje igralište, pa zbog toga stalno rade na bezbednosnim funkcijama, posebno kada se radi o mlađim korisnicima.

Istina je da većina platformi ne dozvoljava registraciju mlađih od 18 godina, ali za svaku zabranu postoji rešenje.

Meta, kompanija u koju se Facebook pretvorio, nedavno je najavila nove alate i funkcije. U pitanju su dodaci koji bi trebalo da povećaju bezbednost na Instagram mreži. Najava je došla dan pre nego što će izvršni direktor Instagram odeljka - Adam Mosseri, pred američkim Kongresom svedočiti o potencijalnim opasnostima za decu i tinejdžere.

Među novim alatima je onaj koji tinejdžere usmerava ka korisnim temama, potom funkcija Take A Break koja bi trebalo da ih udalji od društvene mreže, te opcija koja korisnike sprečava da ih taguju ukoliko nisu među njihovim pratiocima.

Tu je i funkcija koja roditeljima i starateljima omogućava da prate koliko vremena njihovi najmlađi provode na mreži, nakon čega mogu da im postave ograničenje. Tinejdžeri će uskoro moći i da obaveštavaju roditelje ukoliko prijave nekog drugog korisnika, a zbog nedoličnog ponašanja.

Alati za roditelje stižu u martu 2022. godine, a iz kompanije kažu da i dalje sprovode istraživanja u saradnji sa ekspertima iz različitih oblasti. Mnogi se raduju novinama, budući da deca nisu bezbedna na socijalnim platformama, jer im prete mnogi poremećaji, na primer telesna dismorfija (utisak da s njihovim telom nešto nije u redu).

Instagram i funkcije za roditelje
Izvor: Smart Life/@ABC News

Ono što pogađa sve Instagram korisnike, na mlađe utiče još više. Niko nije otporan na lažne slike sveta kojima nas bombarduju sa svih strana, pa ne bi bilo dobro da nove generacije poveruju da se tako živi i da sve drugo nije dobro. Pritisak da se izgleda i živi savršeno nije zdrav odnos prema životu.

Instagram je, istina, već sakrio broj lajkova ispod postova, ali je problem veći od takmičenja u broju sviđanja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA