"RODITELJI PRE ROĐENJA OTVARAJU DECI PROFILE": Greške roditelja u vezi sa društvenim mrežama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"RODITELJI PRE ROĐENJA OTVARAJU DECI PROFILE": Greške roditelja u vezi sa društvenim mrežama

Da li deca mlađa od 13 godina treba da imaju svoju društvenu mrežu i profile?

Odluka kompanije Facebook da plasira na tržište Instagram za decu koja su mlađa od 13 godina je izazvala mnogo komentara.

Iako još uvek nema naznaka da će se to zaista dogoditi, odnosno nema ni okvirnog datuma, povela se diskusija o tome da li je zaista tako nešto potrebno deci i kako se takve stvari zloupotrebljavaju.

Možda će vas zanimati:

Gosti jutarnjeg programa televizije Prve su bili stručnjak za visokotehnološki kriminal Saša Živanović, stručnjak za bezbednost na internetu Katarina Jonev i profesorka nemačkog jezika i majka devetogodišnjeg dečaka, inače TikTokera, Jasna Marin Dimitrijević.

Majka popularnog TikTokera Lava je otkrila da zajedno sa svojim sinom vodi njegove profile na društvenim mrežama:

"Prijavljen je preko mog Google naloga, istovremeno kao i na njegovom telefonu prijavljen je i na mom telefonu. On ima devet godina i od početka ja pratim sve što on radi, prosto ne postoji mogućnost da on primi poruku ili komentar a da je istovremeno ne dobijem notifikaciju o tome" - istakla je Jasna Marin Dimitrijević.

Upitana kako reaguju na negativne komentare, ova majka devetogodišnjeg TikTokera je otkrila: "Na TikToku su bili neki strašni komentari, mi smo ih zajedno čitali i komentarisali, pa potom brisali i blokirali te ljude koji imaju svoje probleme, a da ih ja ne bih pogoršavala meni je lakše da ih blokiram. Ja prosto ne mogu da shvatim takve stvari, pogotovo ne kod male dece. Nikada neću shvatiti potrebu da se piše o ružnim stvarima, toga ima svuda, uvek postoji neko ko sedi i čeka da napiše nešto loše".

Stručnjak za bezbednost na internetu, Katarina Jonev je potom upitana da li bi dozvolila svom detetu mlađem od trinaest godina da samostalno vodi svoj Instagram profil: "Ja sam neko ko se poprilično trudi da maksimalno sačuva privatnost svog deteta (beba od šest meseci), na mom profilu ćete videti njegovu rukicu, njegovu nožicu, ali ne i njegov lik. Dugo se bavim bezbednošću na internetu, prosto znam kako određene fotografije mogu da budu zloupotrebljene, tako da se zaista trudim da i sektor bezbednosti i privatnosti na takav način zaštitim" - istakla je Jonev koja je dodala da deci ne treba zabranjivati tehnologiju, te napominje da su zabrane "mač sa dve oštrice".

"Cela ova tema je "tresla se gora, rodio se miš" iz prostog razloga jer su deca nama itekako prisutna na internetu i društvenim mrežema. Oni veoma jednostavno slažu za godine i potom dobiju samostalan profil. Najefikasnije je to da roditelj zna da dete želi da ima samostalan profil i najbitnije je da roditelj bude uz dete dok se otvara nalog. Kada deci damo telefon u ruke, nebitno koliko godina ima, moramo prosto da krenemo sa pričom o bezbednosti na internetu, moramo prosto da ga uvodimo u tehnologije koje će jednog dana koristiti"  - rekla je Katarina Jonev koja je dodala da deca mlađa od 13 godina ne bi trebala da budu na društvenim mrežama "jer nisu na dovoljnom zrelom nivou da imaju svoje samostalne mreže, nisu ni u emotivnom i socijalnom smislu razvijeni i nemaju dovoljno razvijenu kritičku svest koja je potrebno u vremenu Instagrama sa svim opasnostima koje idu uz tu mrežu".

Možda će vas zanimati:

Stručnjak za visokotehnološki kriminal Saša Živanović je istakao da je bilo pet milijardi korisnika društvenih mreža: "Roditelji pre rođenja  deteta otvaraju profil svog deteta, majke kad su trudne, pa slike ultra zvuka, pa beba se rodila, prvi koraci i prvi osmeh. Stvara se digitalni identitet deteta koje još uvek nije rođeno. Dete u starosnom uzrastu do 13 godina nije sposobno da razluči kakve su sve opasnosti i posledice od izazova društvenih mreža" - istakao je Živanović.

Živanović napominje da ukoliko deca moraju da otvore profil, da je potrebno da stave pravi broj godina: "Protiv sam toga da deca koriste društvene mreže, danas je prisutna velika marketinška kampanja na društvenim mrežama, oni žive od toga i žele da zarade. Na primer postoji promocija kockanja, decu od malih godina uvlačite u kocku a sve to kreće kroz igru. Potrebno je navesti prave godine deteta prilikom otvaranja profila da bi određeni sistemi u operativnom sistemu i društvenim mrežema definisali sadržaj koji je prikladan za decu. Znate da se i političke partije i terorističke organizacije reklamiraju preko mreža" - rekao je Živanović koji je napomenuo da su istraživanja otkrila da je korišćenje mobilnih telefona dovelo do sve veće depresije kod dece.

Na to se nadovezala voditeljka programa Jutro koja je istakla da je Instragram najgori po tom pitanju. 

"Internet nasilje je u porastu, upravo ti ružni komentari i zloupotreba fotografija, poruke koje ne vidimo, poruke koje deca dobijaju u svom inboxu, sve to utiče na njihovu psihu, pogotovo dece uzrasta od deset godina. Mi zaista imamo povećan broj samopovređivanja jer deca se plaše da kažu roditeljima da se nešto loše dešava. Misle da su sami i da nemaju kome da se obrate za pomoć, na takav način pokušavaju da dođu do pažnje roditelja. Nažalost smo imali situacije bilo kroz izazove ili kroz maltretiranja vršnjaka koje uključuju internet, to je pokušaj ubistva ili samoubistva. To je nešto što je zaista strašno i nešto čemu moramo kao društvo stati na put" - smatra Katarina Jonev koja je dodala da roditelji moraju da sa decom gledaju sadržaj kako bi objasnili šta je pogrešno, a šta ne.

Da li deca mlađa od 13 godina treba da imaju svoju društvenu mrežu i profile?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Koja app napravi veće pikove oksitocina, u tu i takvu se pumpa lova. Klasična pijaca. Mi se, kao i uvek, jako čudimo posledicama.