Jača sajber kriminal u Srbiji, uhapšena već 73 lica | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jača sajber kriminal u Srbiji, uhapšena već 73 lica

U regionalnoj vežbi Srbija, BiH i CG zajedno ujedinjene protiv sajber kriminala, koji je u porastu i kod nas. U Srbiji tokom 2018. i 2019. slobode zbog sajber kriminala lišena čak 73 lica.

  Izvor: Promo.

Regionalna vežba sa simulacijom slučajeva sajber kriminala i finansijske istrage eksperata iz Srbije, BiH i Crne Gore počela je 8. aprila u Beogradu i u njoj će do 11. aprila učestvovati predstavnici policije, digitalni forenzičari, tužioci, sudije i stručnjaci iz uprava za pranje novca.

Vežba iPROCEEDS se sprovodi u okviru zajedničkog projekta EU i Savet Evrope i u naredna četiri dana će eksperti pokušavati u simulaciji sa realnim uslovima da pronađu i zaplene imovinu nastalu od krivičnih dela na internetu.

Učesnici će završiti u četvrtak u 13 sati i tim svake zemlje će objasniti kako je vodio istragu, kako je sarađivao sa drugim timovima i šta su uspeli da urade, a onda će stručnjaci iz Saveta Evrope predstaviti kako su to oni radili. Istraga je počela u jednog zemlji, a zatim je nastavljena u drugim državama.

Zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u MUP-u Dragan Jovanović je kazao da je to odeljenja tokom 2018. godine podnelo ukupno 116 krivičnih prijava protiv 127 osoba koja su izvršila krivična dela. Dodao je da je lišeno slobode čak 57 ljudi, koji su izvršili 189 krivičnih dela. "Posebno je važno da smo od posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal prošle godine primili čak 778 zahteva za prikupljanje obaveštenja. Istim tempom smo krenuli i ove godine i u prva tri meseca podneli smo 35 krivičnih prijava protiv 40 lica za 39 krivičnih dela. Uhapšeno je 16 lica i privedeno nadležnom tužilaštvu".

Kako je rekao, to su krivična dela koja pokrivaju finansijske prevare na internetu, zloupotrebe i falsifikovanje platnih kartica, digitalno nasilje nad decom, seksualna eksploatacija dece i drugo. Jovanović ističe da Srbija već 10 godina sprovodi akciju Armagedon, koja je usmerena na suzbijanje seksualne eksploatacije dece na internetu.

Pročitajte i ovo: Deca zavisna od interneta i igara, roditelji nemoćni

Naglasio je da svi treba na internetu da se ponašaju pametno i bezbedno, a ne da se na internetu i društvenim mreža olako slikaju i objavljuju dokumente kao što su pasoš ili lična karta i daju podaci o platnim karticama, svom kretanju, letovanjima, objavljuju slike dece i slično. "Oni koji to rade tako postaju lakša meta internet predatorima i prevarantima. Nikada nemojte da dajete podatke o svojoj platnoj kartici, pin kod i druge, na internet sajtovima za koje niste sigurni čiji su i koje plaćanje vršite", rekao je Jovanović.

Kaže da je to odeljenje MUP-a imalo pristup "dark vebu" i da je učestvovalo prethodnih godina u većem broju međunarodnih policijskih akcija, od kojih su neke bile usmerene na kriminalne aktivnosti na "dark ili deep" vebu. Jovanović je dodao da naši organi sarađuju u tome sa FBI i mnogim drugim međunarodnim partnerima, kao i da je u tim akcijama bilo i naših državljana, koji su bili otkriveni i uhapšeni. Naglasio je da je prethodnih nekoliko godina obeležila velika migracija raznih podatka na Cloud, kao i zloupotreba kriptovaluta, koje su na velika vrata ušle u kriminalne tokove. Jovanović je rekao da se u narednim periodu može očekivati trend velikih globalnih sajber napada, kao što se dogodilo prošle godine.

Konsultant Saveta Evrope Najdžel Džons je govoreći o današnjem skupu rekao da je reč o program u okviru Saveta Evrope, koji treba da pruži podršku zemljama potpisnicima Deklaracije iz Budimpešte o visokotehnološkom kriminalu. "Reč je o seminaru u kojem će učesnici iz Srbije, BiH i Crne Gore praktično vežbati na simulaciji otkrivanja sajber kriminala i napraviti istragu koja počinje u jednog zemlji a onda se nastavlja u drugim zemljama", rekao je Džons.

Pročitajte i ovo: Hakovanje mozga već u upotreb - kako i šta se hakuje

Kaže da kriminalci danas koriste napredne metode kao što je "dark veb" da bi se kupovale nelegalne stvari i materijali, a onda koriste Bitcoin i kriptovalute za izvođenje svojih finansijskih transakcija. "Suština je u tome da se shvati da ne može ovu vrstu istrage da obavi jedna organizacija ili institucija u samo jednog zemlji već je potrebna saradnja na međunarodnom nivou i takav je i scenario", poručio je on.

Prema njegovim rečima, brojne su pretnje koje danas postoje u toj oblasti i stalno se menjaju. "Prošle i ove godine najveći problem su bili maliciozni ransomware virusi i softveri koji šifruju kompjuter na neki način i prave probleme. Sve te finansijske transakcije se odvijaju preko Bitcoin-a", naglasio je Džons.

Predstavnik EU na vežbi Marčelo Repić je pohvalio rad srpskih vlasti u borbi sa sajber kriminalom. "Kapacitet srpskih vlasti nisu tako loši i bolji su u odnosu na neke druge oblike kriminala. Srpske vlasti su učestvovale u tri međunarodne istrage u 2018. godini". Repić je istakao da je u Srbiji došlo do poboljšanja i u drugim oblastima, kao što su sprečavanje zloupotrebe platnih kartica, ulaska u tuđe kompjutere i mreže na nedozvoljen način... Naveo je da je Srbija usvojila strategiju za suzbijanje sajber kriminala od 2019. do 2023. godine.

Repić je dodao da EU finansira dva projekta u Srbiji u oblasti finansijskih istraga i protiv pranja novca.

Zamenica šefa misije Saveta Evrope u Beogradu Irina Sahakian Veter je rekla da žele da pomognu zemljama da podignu svoje kapacitete za borbu protiv sajber kriminala u skladu sa deklaracijom iz Budimpešte. Ukazala je na povezanost finansijskih tokova i sajber kriminala navodeći da prema podacima UN pet odsto globalnog BDP-a ili dva triliona dolara godišnje čine digitalne transakcije.

"Jedini način za borbu je saradnja profesionalne zajednice preko granice", poručila je ona.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Hakovanje mozga Kaspersky Lab
Izvor: Kaspersky Lab UK

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA