Evropski prosek je... Da li su DECA u SRBIJI previše na INTERNETU? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski prosek je... Da li su DECA u SRBIJI previše na INTERNETU?

Stručnjaci upozoravaju na moguće opasnosti.

  Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/YakobchukOlena

Deca u Srbiji u proseku, poput vršnjaka u drugim evropskim zemljama, provode tri sata dnevno onlajn, vikendom između četiri i sedam časova dnevno, a prekomerna upotreba interneta i prevencija zavisnosti od digitalnih tehnologija biće tema ovogodišnjeg panela povodom Dana za bezbedniji internet.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić upozorava na to da deca i mladi, odnosno njihovi roditelji i nastavnici još uvek ne prepoznaju na vreme problem prekomerne upotrebe tehnologija.

Možda će vas zanimati

Matić za Tanjug kaže da je prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja "Deca Evrope na internetu", koje je uključilo i učenike u Srbiji, veliki broj dece ugrožen, ali još uvek nije potražio pomoć.

Matić je navela da je to istraživanje pokazalo da čak trećina učenika u Srbiji ima probleme zbog količine vremena koje provodi na internetu i da zbog toga ulazi u sukobe sa porodicom ili prijateljima.

SAZNAJTE: Uznemiravajući podaci: Šta vaša deca najviše gledaju na internetu?

Nešto manje od polovine bezuspešno pokušava da provodi manje vremena na internetu i zapostavlja druženje i obaveze, loše se oseća kada ne može da bude na internetu, a skoro petina zbog interneta, uglavnom zbog video igara, zanemaruje osnovne biološke potrebe kao što su potreba za hranom ili snom.
Kako je rekla, pored onlajnpredatora, krađe podataka, i drugih učestalih problema na internetu, jedna od ozbiljnih opasnosti je i prekomerna upotreba.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ovogodišnji Dan bezbednog interneta obeležava sutra organizovanjem interaktivnom panel-diskusijom "Zavisnost od interneta - dijagnoza?", a Matić kaže da je cilj Dana za bezbedniji internet, koji se sutra obeležava pod sloganom "Zajedno za bolji internet", da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi.

OBAVEZNO PROČITAJTE: Ne kačite slike dece na internet, prijavite svaki oblik zloupotrebe

Navela je da se Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pridružilo Međunarodnoj inicijativi Dan bezbednog interneta, koju je 2004. pokrenula mreža Insejf-Inhoup uz podršku Evropske komisije, i u duhu međunarodne poruke "Zajedno za bolji internet" nastoji da uključi što više tema i partnera u zajedničkoj misiji podizanja svesti o tome koje su to sve i prednosti i opasnosti korišćenja novih tehnologija.

"Smatramo da je upravo prevencija od svih tehnoloških rizika ključ za uspešno informaciono društvo, pri čemu je prioritet razvoj digitalnih veština bez kojih mladi ne mogu biti pripremljeni za poslove budućnosti, niti mogu da praktikuju bezbedno onlajn ponašanje", kaže za Matić.

PROVERITE: Da li je i vaše dete internet zavisnik?

Podsetila je da je pre tri godine uspostavljen Nacionalni kontakt centra za bezbednost dece na internetu, čiji su partneri, pored MUP-a, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prosvete i Centara za socijalni rad, i Ministarstvo zdravlja.

"Pored toga što smo sa domovima zdravlja stalno na vezi i prosleđujemo im prijave građana o uočenim problemima koje njihova deca imaju usled prekomerne upotrebe, sproveli smo i obuke u 27 domova zdravlja, u koje je bilo uključeno 150 zdravstvenih radnika", rekla je Matić.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA