NEMAČKA POLICIJA ZATVORILA RUSKO ILEGALNO TRŽIŠTE: Zaplenili Bitcoin u vrednosti od 23 miliona dolara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMAČKA POLICIJA ZATVORILA RUSKO ILEGALNO TRŽIŠTE: Zaplenili Bitcoin u vrednosti od 23 miliona dolara

Nemačka federalna kriminalna policija, Bundeskriminalamt (BKA) objavila je da je zatvorila Hydra, najveće ilegalno dark web tržište na svetu.

 Borac sa mačem stoji pred hidrom sa pet glava Izvor: Shutterstock/rudall30

Prema informacijama koje su sakupili istražitelji kroz Hydra tržište je prošlo preko 5 milijardi dolara u Bitcoin transakcijama, što ga čini najvećim ilegalnim dark web tržištem na svetu. U procesu zatvaranja zaplenjeno je oko 23 miliona u Bitcoin digitalnom novcu koji je bio povezan sa ovim tržištem.

Možda će vas zanimati

Različiti blokčejn analitičari su potvrdili da je 5. aprila u okviru 88 transakcija zaplenjeno 543,3 BTC. Proces koji je prethodio zatvaranju Hydra tržišta bio je opsežna istraga koju je sprovela centralna kancelarija za sajber-kriminal (ZIT), zajedno sa drugim pripadnicima policije u procesu koji je trajao više od 8 meseci.

7 godina uspešnog rada

Hydra je rusko dark web tržište osnovano 2015. godine koje otvoreno kao direktna konkurencija Ruskom anonimnom tržištu (RAMP), koje je poznato po velikoj trgovini narkoticima, hakerskim uslugama, krivotvorenim dokumentima i ukradenim kreditnim karticama.

Sajber-kriminalci koriste ova tržišta da prodaju ukradene kreditne kartice, SIM kartice i falsifikovana dokumenta i lične karte, prikrivajući svoje digitalne transakcije kroz regionalne menjačnice i druge popularne taktike kao što su Bitcoin Bank Mixer.

Interesantno je da je godišnji obim transakcija ovog tržišta prelazio 1,6 milijardi krajem 2021. godine, što je ogroman rast u odnosu na 6,6 miliona dolara 2016. godine. Tržište je imalo preko 19.000 registrovanih naloga prodavaca i preko 17 miliona korisničkih naloga, a samo u prva tri meseca obrt je bio veći od 425 miliona dolara.

Možda će vas zanimati

Kada neko pokuša da pristupi ovom sajtu, dobiće veliki banner koji kaže: “Platformu i kriminalni sadržaj zaplenila je Federalna kancelarija kriminalističke policije (BKA) u ime Kancelarije državnog tužioca u Frankfurtu na Majni tokom međunarodne koordinisane operacije policije.”

 Hydra sajt - zatvoren
Hydra sajt - zatvoren
Izvor: Hydra marketplace/Screenshot

Hydra je samo jedna u nizu policijskih akcija koje su sprovedene ove godine, a koje imaju za cilj da onesposobe sva ilegalna tržišta. Od početka 2022. godine policija je zatvorila UniCC i Canadian HeadQuarters, te četiri ruske prodavnice specijalizovane za kupovinu ukradenih kreditnih kartica: Ferum Shop, Sky-Fraud, Trump's Dumps i UAS.

How Scary Is The Dark Web?
Izvor: BuzzFeedVideo

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ginko

Izgleda da sam ja glup ali ajde da pitam opet: 1 kako je moguće da se zapleni Bitkoin kad su nam godinama pričali da je to nemoguće? 2 zar transakcije moraju da se obavljaju centralizovano preko neke berze, jel nije to transakcija između pošiljaoca i primaoca direktno i enkriptovano? Nešto tu debelo nije u redu!

nest

@Ginko U danasnjem svetu sve je centralizovano, sve se zna.. ostalo su price za malu decu...

Hmmm

@Ginko Ako posedujes fizicke wallet-e za BitCoin veoma je lagano pristupiti mu. A moguce je i digitalnom. Ne moze tebi niko da uzme iz wallet-a, ali moze da ti uzme wallet koji je njima neupotrebljiv, ali ni ti ne mozes da ga iskoristis :D