APPLE TUŽIO KOMPANIJU KOJA PRAVI PEGASUS SOFTVER: Vlada SAD ih stavila na crnu listu i zacementirala sudbinu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE TUŽIO KOMPANIJU KOJA PRAVI PEGASUS SOFTVER: Vlada SAD ih stavila na crnu listu i zacementirala sudbinu

Apple želi da zabrani kompaniji NSO Grupa da koristi bilo koju od Apple tehnologija, jer ih oni koriste da ukradu podatke sa iPhone telefona.

 Apple prodavnica, logo Izvor: SmartLife / Unsplash / Zhang Kalyv

Nakon što je WhatsApp tužio NSO Grupu zbog hakovanja nihovih korisnika, Apple je odlučio da se pridruži i predao tužbu pred sudom u Kaliforniji. Apple tvrdi da je NSO Group, izraelska kompanija koja pravi spyware softver koristila rupu u iPhone softveru da pokupi podatke sa pojedinih Apple telefona.

"Izrael finansira ovu grupu"

U tužbi Apple traži "permanentnu zabranu za NSO Grupu za korišćenje bilo kog Apple softvera, servisa ili uređaja". Predstavnik kompanije iz Kupertina rekao je da se "NSO Grupa finansira od strane vlade Izraela i da troši milione na sofisticirane tehnologije za nadzor, bez bilo kakvih posledica, i da to mora da se promeni. Apple ima najbezbednije potrošačke uređaje na tržištu, ali su privatne kompanije koje podržavaju vlade postale još opasnije."

Možda će vas zanimati

"Pegasus softver je dizajniran tako da omogući udaljeni pristup mikrofonu, kamerama i drugim podacima na iPhone i Android uređajima", navodi se u Apple saopštenju za javnost. Ovaj softver je dizajniran tako da može da inficira telefone bez bilo kakve akcije od strane korisnika i bez ostavljanja tragova na uređaju, što su potvrdili novinari udruženja Pegasus Project.

Pegasus je pratio novinare, aktiviste i političare

Apple predstavnici su takođe citirali izveštaje u kojima se navodi da je Pegasus softver korišćen ciljano na novinarima, aktivistima i političarima, uprkos tvrdnjama NSO grupe da je klijentima kao što su vlade zabranjeno da koriste Pegasus softver protiv takvih meta.

Trn u oku kompaniji Apple je to što oni veoma polažu u bezbednost svojih uređaja, a Pegasus softver je pokazao da oni nisu baš bezbedni kao što tvrde, i sve to uz pomoć alata kompanije Apple, čemu sada matična kompanija želi da stane na put.

Deo tužbe navodi da je NSO Grupa prekršila ugovor sa Apple jer su kreirali više stotina Apple ID-jeva da bi pomogli da se podaci šalju ka metama.

Kako je NSO Grupa hakovala iPhone

NSO Grupa je prvo kreirala novi Apple ID, da bi onda slali fajl meti preko iMessage (nakon što bi utvrdili da oni koriste iPhone), koji je tako napravljen da isključi čuvanje podataka o logovanju za iPhone. Onda bi se omogućila prikrivena instalacija Pegasus špijunskog softvera, da bi se dozvolio pristup kameri, mikrofonu i podacima unutar telefona. Sve je ovo bilo moguće zbog načina na koji je iMessage iscrtavao GIF-ove i PDF-ove, bezbednosnog propusta koji je postojao u iMessage od samog početka.

Možda će vas zanimati

Apple navodi da su oni "zatvorili vrata" koje je NSO Grupa koristila u bezbednosnoj zakrpi u iOS 14.8. Zahvaljujući bezbednosnim unapređenjima u iOS 15 Apple kaže da nije bilo više napada na uređaje koji imaju novu verziju operativnog sistema.

Pegasus špijunski softver, šta je i kako radi VIDEO
Izvor: The Guardian

Sve pare na borbu protiv ovakvih organizacija

Apple u svojoj tužbi protiv NSO navodi i da će početi ozbiljniju saradnju sa organizacijama koje se bave istraživanjem sajber-nadgledanja kako tehnički, tako i finansijski. Oni dalje navode da će distribuirati 10 miliona dolara zajedno sa svim što budu naplatili od NSO Grupe kako bi se borili protiv ovakvih stvari grupi istraživača Citizen Lab, koja je bila deo Pegasus Project udruženja i pomogča da Apple otkrije i zakrpi ovaj bezbednosni propust.

NSO Grupa na crnoj listi SAD

NSO Grupa je nedavno dodata na crnu listu vlade SAD koja sprečava da američke kompanije prodaju ili obezbeđuju tehnologiju toj kompaniji, ograničavajući tako pritup tehnologijama koje su ključne za ovu kompaniju. Ovo se pokazalo kao bolan udarac za NSO Grupu, kako za zaposlene u ovoj kompaniji, tako i za njihovo poslovanje.

NSO Grupa je prodavala svoje alate za špijuniranje autoritativnim vladama kao što su Saudijska Arabija, Bahrein, Ruanda i Meksiko, koje nisu poznate po tome da pridaju mnogo značaja ljudskim pravima i privatnosti.

Zalaganje za istinu

Sa druge strane, u izjavi za The Guardian, NSO Grupa je izjavila: "Hiljade života je spaseno širom sveta zahvaljujući tehnologijama NSO Grupe koje koriste njeni klijenti. Pedofili i teroristi mogu slobodno da rade u tehnološkim sigurnim utočištima, a mi dajemo vladama legalne alate za borbu protiv toga. Grupa NSO će nastaviti da se zalaže za istinu”.

Šta mislite? Ko je ovde u pravu? Apple ili NSO Grupa?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kliker

Mozda da pitate AV kako su kripto telefoni otkriveni preko nekog softvera, zna covek verujte mi.