MOŽDA RADITE ZA AMERIČKU VOJSKU, A DA TOGA NISTE SVESNI: Ova aplikacija pravi špijune od vas | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOŽDA RADITE ZA AMERIČKU VOJSKU, A DA TOGA NISTE SVESNI: Ova aplikacija pravi špijune od vas

Aplikacija Premise plaća korisnike širom sveta da obave određene zadatke za malu novčanu naknadu. Ono čega korisnici nisu svesni je da su ovako možda obavljali špijunske zadatke za američku vojsku i vladu.

  Izvor: SmartLife / Pexels / Maria Orlova

Prema izveštaju koji je nedavno objavio The Wall Street Journal, navodi se kako je napravljen sistem za prikupljanje informacija od startapa koji je potekao iz San Franciska 2013. godine. Premise je započeo kao aplikacija za prikupljanje podataka o internacionalnim razvojnim poslovima za vlade i nevladine organizacije. U međuvremenu Premise je počeo da radi za Nacionalnu bezbednost SAD i da svoje usluge nudi kao alat za nadzor.

Škljoc tu i tamo

Korisnici su dobijali razne zadatke, koji su se uglavnom sastojali od pravljenja fotografija prodavnica, supermarketa, bankomata, bolnica, crkava i slično. Pored fotografija, od korisnika je traženo da upišu i svoja zapažanja i prikupe dodatne informacije poput npr. brojanja bankomata na određenoj lokaciji. Za zadatak od par minuta korisnici su dobijali između pet i deset centi, dok su za poslove koji zahtevaju više vremena naknade bile proporcionalno veće.

Možda će vas zanimati

Pored prikupljenih podataka, Premise je takođe prikupljao metapodatke korisnika i prodavao ih svojim klijentima. Govorimo o podacima kao što su tip telefona koji neko koristi, gde se nalazi i koje aplikacije ima instalirane na telefonu. Otprilike ono na šta pristanete kada instalirate najveći broj aplikacija, a što je napisano sitnim slovima u uslovima korišćenja.

 Fotografisanje pametnim telefonom
Fotografisanje pametnim telefonom
Izvor: SmartLife / Unsplash / Charlotte Butcher

Bogat izvor podataka - fleksibilna globalna radna snaga

Do 2019. godine, Premise je imala preko 600.000 korisnika iz 43 zemlje, koji su obavljali zadatke, uključujući zemlje sa Bliskog Istoka koje su interesantne američkim informacionim službama. U izveštaju se navodi i da su polovina Premise klijenata privatne firme koje traže komercijalne informacije. One su preko Premise tražile informacije o konkurenciji, lokacijama prodavnica i drugih informacija koje se mogu pribaviti javno i posmatranjem.

Premise je u poslednjih nekoliko godina počela da radi i za američku vojsku i vlade drugih zemalja, reklamirajući se kao fleksibilna, globalna radna snaga koja može da obavlja bazično izviđanje i prikuplja javne informacije i mišljenja javnosti.

Možda će vas zanimati

Kreatori Premise aplikacije su samo iskoristili činjenicu da skoro svaki pametni telefon ima odličnu kameru i internet konekciju i da vam omogućava da budete plaćeni za naivne zadatke, da bi se te informacije kasnije prodavale zainteresovanim strankama. Prema zvaničnim informacijama Premise je zaradila najmanje 5 miliona dolara u poslednje 4 godine samo od vojnih projekata, uključujući one za američko vazduhoplovstvo i vojsku.

Altruisti pre svega

CEO Premise Mauri Blekmen je u izjavi za The Wall Street Journal rekao da su podaci koje su oni skupili svojom aplikacijom pomogle nekim vladama kako da naprave najbolju strategiju za oklevanje po pitanju vakcinacije, podložnost stranim uticajem ili pogrešne informacije na izborima. Blekmen dodaje i da su podaci prikupljeni Premise aplikacijom pomogli da se locira i bolje odredi priroda aktivnosti bandi u Hondurasu, na šta su posebno ponosni. S obzirom na to da su zadaci koje korisnici dobijaju u skladu sa javno dostupnim informacijama, Blekmen ne smatra da to ljude čini špijunima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Ceo svet radi za američku vojsku, hteo ili ne. Sve ostalo su ruske bajke i balalajke.