Power bank nam je spasio EXIT, evo zašto nije svejedno koji ćete kupiti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Power bank nam je spasio EXIT, evo zašto nije svejedno koji ćete kupiti

Evo kako da odaberete najbolju prenosivu bateriju u zavisnosti od vaših potreba.

 Kako odabrati power bank pri kupovini, kako nam je spasio EXIT Izvor: Smartlife

Petrovaradinska tvrđava je i ovog jula bila epicentar zabave, a na njoj smo imali priliku da boravimo na EXIT-u, najvećem muzičkom festivalu u Srbiji, i uživamo u pozitivnom ritmu koji su zadavali neki od najpoznatijih svetskih, ali i domaćih imena. Iako je dobar provod bio zagarantovan, jedan od najvećih problema sa kojima smo se suočavali tokom prethodnih festivala jeste da su naši uređaji prerano ostajali bez baterije. Međutim, to smo ove godine uspešno promenili, a sve zahvaljujući odličnom izboru power bank-a.

Prošle godine smo od ranog jutra već bili u Novom Sadu, a to je značilo da je naš telefon trebao da izdrži sate i sate sedenja u kafićima Zmaj Jovine ulice, fotografisanje, pozive i listanje interneta, a zatim i sam EXIT i snimanje atmosfere - sve do svitanja i povratka kući. Power bank koji smo tada koristili za putovanja je bio kapaciteta od 20.000 mAh, odnosno cigla po svojim dimenzijama, te stvarno nismo imali gde da ga smestimo, već smo se nadali da nas baterija našeg mobilnog uređaja neće izdati.

Rezultat je bio taj da smo do 20 časova već bili na 30% baterije, da je do ponoći telefon već bio prazan, ali i taj da smo se spletom okolnosti razdvojili od grupe u kojoj je bio naš savestan vozač koji je trebao da nas vrati nazad. Nakon što se veče završilo, nismo imali mogućnost da ga pozovemo, a ni on nas, već smo umesto toga umorni morali da pešačimo do autobuske stanice kako bismo uhvatili prevoz.

Poučeni lošim iskustvom rešili smo da ne ponovimo istu grešku i ove godine, već da kupimo power bank koji će više odgovarati našim potrebama - da ima dovoljno kapaciteta za sve što nosimo, da bude dovoljno kompaktan, kao i da ima portove zbog kojih ne moramo da kupujemo nove kablove.

Ni ovaj put telefon nije uspevao da izdrži sve što smo od njega zahtevali. Kada se Fabrizio Marra pojavio pred nama na IQOS Together. X House stage-u, već smo spali na 20 odsto. Srećom, imali smo čime da ga napunimo, a rezultat je "brdo" odličnih slika i videa koje smo uspeli da zabeležimo, bez bojazni da ćemo opet ostati izolovani zbog prazne baterije.

Zato smo rešili da za vas pripremimo vodič o kupovini prenosive baterije. Mnogi od vas je već poseduju, ali ako niste među njima ili kao i mi nemate onu koja je dovoljno praktična, onda je ovaj vodič baš za vas. Nije svaki power bank isti, pa kupovina onog koji će odgovarati vašim potrebama nije jednostavna kao ulazak u prodavnicu i biranje prvog modela na koji ruka padne. Evo na šta treba da obratite pažnju:

Oprezno sa kapacitetom

Kapacitet baterije power bank-a je ključna stavka u izboru istog. Ova karakteristika se meri u miliamper-satima, a što je njen broj veći, veći je i broj uređaja koji se u potpunosti mogu napuniti od 0 do 100%.

Velika većina današnjih pametnih telefona dolazi sa baterijom kapaciteta između 4.000 do 5.000 mAh. Međutim, usled gubitaka koji se javljaju, power bank od 5.000 mAh ne može da u potpunosti napuni takav pametni telefon.

Osim ako na proizvodu nije jasno naznačeno da je u pitanju izlazni kapacitet, računajte da je ova stavka 2/3 reklamiranog kapaciteta, odnosno da je pravi kapacitet prenosive baterije od 10.000 mAh zapravo 6.600 mAh, na primer.

Da li nudi brzo punjenje?

Prilikom kupovine power bank-a, važno je da u specifikacijama uređaja proverite izlaznu struju. Ova stavka, koja se meri u amperima (A), je veoma važna kako biste utvrdili da li vaš uređaj može brzo da se puni.

Brzina kojom će se neki uređaj puniti isključivo zavisi od "dogovora" između njega i prenosive baterije - neće se puniti brže od onoga što podržava, kao ni od onoga što power bank može da omogući. Zato, preporuka je da birate powerbank koji može da obezbedi 2.1 A izlazne struje ili više.

Dostupni portovi

 Power bank portovi Izvor: Smartlife

Još jedna bitna stavka na koju treba da obratite pažnju jesu dostupni portovi na prenosivoj bateriji. Trenutno se nalazimo u periodu tranzicije ka USB-C portovima, te je važno da vaš power bank nudi sve što je potrebno da taj period pregurate bez problema.

Nema potrebe da kupujete dodatne kablove - preporuka je da iskoristite onaj koji već imate. Gotovo svi novi pametni telefoni se napajaju preko USB-C porta, a isti port ćete naći na novijim kutijicama bežičnih slušalica ili na IQOS bezdimnim uređajima koji ne proizvode vatru i dim, pa bi bilo idealno da se i vaš power bank napaja preko istog.

Ono što će vam osigurati najbolju kompatibilnost sa većinom kablova na današnjem tržištu jeste da se na power bank-u nalazi najmanje po jedan USB-C i USB-A port, a bilo bi idealno kada bi punjenje preko USB-C porta bilo dvosmerno, jer su kablovi sa ovim konektorom na oba kraja sve češći.

U čemu ćete ga nositi?

Prenosive baterije dolaze u raznim veličinama i oblicima. Zato je veoma važno da znate u čemu ćete ga nositi. Ukoliko je u pitanju ranac, slobodno možete uzeti power bank koji je po svojim dimenzijama sličan cigli, kao naš od 20.000 mAh. Međutim, ukoliko nosite manju torbu ili na raspolaganju imate samo svoj džep, možda je najbolje da to bude neki pljosnati dizajn.

 Power bank Izvor: Smartlife

Naravno, dimenzije i težina prenosive baterije najviše zavise od njenog kapaciteta, pa ćete možda morati da napravite kompromis ukoliko vam je prenosivost bitna.

Nije svejedno ko je proizvođač

Izbegavajte kupovinu power bank-a koji je proizveden od strane anonimnog ili vama nepoznatog proizvođača. Ukoliko se na njemu nalazi ime poznatog brenda, gotovo je sigurno da je proizveden po svim neophodnim standardima.

Ukoliko kupite prenosivu bateriju anonimnog proizvođača, vrlo lako se može desiti da je u pitanju inferiorno rešenje čije komponente nisu kvalitetne, ali i ono koje ne nudi potrebne sigurnosne funkcije. Posledice ovoga mogu biti kvar uređaja koji punite, pa čak i eksplozije samog power bank-a.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA