Ovaj USB kabl je najopasnija stvar koju možete utaknuti u svoj telefon i računar | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovaj USB kabl je najopasnija stvar koju možete utaknuti u svoj telefon i računar

Autor Ilija Baošić

Često pozajmljujete kabl da napunite telefon? Možda ste u opasnosti.

 O MG kabl jedan od najopasnijih alata za hakovanje pametnih telefona Izvor: Hak5

Često smo skloni da ignorišemo posledice koje može imati korišćenje neoriginalne dodatne opreme nepoznatih proizvođača. Slično tome, neko bi mogao da pomisli - kakvu štetu mogu da učine USB kablovi? Kratak odgovor je - veliku. Ako ste neko ko vrlo često pozajmljuje USB kabl za punjenje telefona ili perifernih uređaja, onda definitivno morate da znate o strašnom O.MG Elite kablu.

O.MG Elite kabl izgleda kao običan kabl za prenos podataka ili punjenje koji proizvođači telefona isporučuju sa svakim uređajem, i upravo je to ono što ga čini još opasnijim. U stvarnosti, to je kompjuter koji bi mogao da napravi veliku štetu, uključujući krađu podataka i primenu zlonamernih kodova, između ostalih zlonamernih aktivnosti. Dakle, šta je ovaj O.MG Elite kabl?

O.MG Elite kabl je USB kabl normalnog izgleda koji je opremljen implantom koji može da se poveže sa veb serverom i uspostavi USB komunikaciju. Ima čak i Wi-Fi pristup, omogućavajući hakerima da kradu i pristupaju podacima sa daljine. O.MG Elite kabl je tako pametno dizajniran da čak i izvežbane oči neće moći da razlikuju normalan kabl od O.MG Elite kabla.

Na ovogodišnjoj DEF CON konferenciji je prikazana nova i poboljšana verzija O.MG Elite kabla, koja sada može da obavlja dvosmernu komunikaciju preko interneta, a takođe se može koristiti za izvođenje napada ubrizgavanjem tastera. Kabl takođe ima ugrađenu memoriju, sposobnu da zadrži do 650.000 ključnih unosa i može da snimi sve, od lozinke vašeg telefona do mrežnih bankarskih akreditiva.

O.MG Elite kabl je dostupan u formatima USB Tipe-C, USB Tipe-A i Lightning i može se koristiti sa skoro svim modernim uređajima, uključujući Android i iOS uređaje. Potpuno sposobna verzija O.MG Elite kabla je dostupna svima i prodaje se za 179,99 dolara, što je znatno skuplje od običnih kablova. Međutim, za nekoga ko bi možda želeo da hakuje telefon ili ukrade korisničke podatke, ovo bi i dalje trebalo da zvuči jeftino.

Upravo su ovakvi kablovi ono na šta upozoravaju stručnjaci sajber bezbednosti, zato dobro razmislite na kojim mestima ćete puniti svoje uređaje.

OMG Cable
Izvor: LinusTechTips

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Btw

Зато и има луциферијански симбол!

Luc

Bogu fala nisam od onih na kohe bi neko pukao 200$ da bi kao ukrao neke podatke. A i da jesam sigurno nisam budala koji telefon koristi za bilo kakve osetljive podatke, o bankarskim transakcijama da ne govorim.