6 mesta na kojim ne treba da punimo svoje telefone | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 mesta na kojim ne treba da punimo svoje telefone

Autor Ilija Baošić

Prazna vam je baterija? Nemojte pogrešiti.

 Izbegavajte da punite telefon na ovim lokacijama Izvor: Unsplash

Svima nam se dešava da zaboravimo ili ne stignemo da napunimo telefon. Ovo može predstavljati pravi problem kada smo daleko od kuće. Srećom po nas, sve je više javnih mesta koja će nam olakšati muke i dozvoliti da potpuno besplatno dopunimo bateriju.

Možda će vas zanimati

Ipak, iako nam javne stanice za punjenje mogu izgledati kao dobrodošlo rešenje, njihovo korišćenje nam može stvoriti ogromne probleme. Zašto? "Te stanice za punjenje i USB portovi se mogu lako modifikovati, ne bi li se kriminalcima omogućio pristup našim telefonima, uključujući instaliranje malicioznog softvera na uređaje", kaže Džejms Gopel, profesor sajber bezbednosti na Univerzitetu Dreksel.

Evo koja mesta su najopasnija za punjenje uređaja:

  1. Aerodromi
  2. Železničke / autobuske stanice
  3. Turističke atrakcije
  4. Tržni centri
  5. Hoteli
  6. Kafići

Ove lokacije imaju veliku posećenost, a kriminalci ih obožavaju jer mogu da dopru do ogromnog broja žrtava. Potrebno je, ipak, razlikovati četiri vida punjenja telefona na javnim mestima i njihov nivo sigurnosti.

Najsigurniji metod punjenja jeste utičnica u koju ćete priključiti svoj punjač telefona (ako ga nosite sa sobom). Hakeri na ovaj način ne mogu da pristupe vašem uređaju, a čak i ako je utičnica oštećena, punjači naših telefona su odavno pametni, te je malo verovatno da baterija telefona može pretrpeti oštećenje.

Drugi najsigurniji metod punjenja je bežično punjenje. Razmena podataka između telefona i bežičnog punjača je prosto "rukovanje", gde uređaj kaže punjaču da može da počne punjenje. Naravno, potrebno je da vaš pametni telefon poseduje mogućnost bežičnog punjenja.

Preostala dva vida punjenja koja možete naći na javnim mestima su USB port u koji ćete priključiti svoj kabl, odnosno već postojeći USB kabl koji ćete priključiti u svoj telefon. Upravo o ovakvim vidovima punjenja nas upozoravaju stručnjaci sajber bezbednosti. Portovi i kablovi su česta meta kriminalaca, a kroz njih dolaze do svojih žrtava. Generalna preporuka je da ih izbegavate, ali ako već morate da ih koristite, neka to ne bude na navedenim mestima.

Pogledajte kako izgleda USB kabl koji ne može da se zamrsi:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NN

Najbolje da ne zivimo.

beogradska seljačina

Oženio sam hakerku, svaki dan me napada, skida pare sa računa, upomoć?!

Dušan

Kakvi sajberi, kakvi hakeri, kakvi napadi? Šta će to da mi uzme sa telefona? Šah možda? Ima na Play store! Para nemam, slikam cveće i drveće. To može lopov i sam da slika. Što se tiče punjenja, nikakako u vozovima starije generacije! Napon je vrlo prljav i varira, tako da može da eksplodira punjač, i da strada telefon!

Najnovije

Uređaji

Testovi