SRUŠEN MIT O PUNJENJU BATERIJE TOKOM NOĆI: Ovo je istina i pridržavajte se toga | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRUŠEN MIT O PUNJENJU BATERIJE TOKOM NOĆI: Ovo je istina i pridržavajte se toga

I konačno da stavimo tačku na raspravu o tome da li punjenje mobilnog telefona tokom noći oštećuje bateriju (i sam telefon) ili ne…

  Izvor: SmartLife/Evropska Komisija

Već smo govorili i u prilog tezi za punjenje telefona noću, ali i protiv nje i ovo je jedna od onih uvek gorućih tema koje izazivaju najviše sukoba mišljenja naših korisnika, posebno kad je baterija u pitanju.

Dosad smo imali priliku da čitamo o tome na različitim stranicama istraživačkih kompanija, nezavisnih laboratorija i drugih ustanova, ali se proizvođači telefona sami nisu oglašavali.

Možda će vas zanimati

Ovog puta imamo baš jedan takav slučaj - da je trenutno jedan od najvećih proizvođača telefona rekao svoje mišljenje o tome da li punjenje telefona noću oštećuje bateriju ili ne.

U svakom slučaju - odgovor će iznenaditi mnoge, sigurni smo!

Mnogi korisnici mobilnih telefon često ostave svoje telefone noću na punjaču i odu u krevet, znajući da kad se probude njihov uređaj će biti pun, logično.

Međutim, punjenje telefona preko noći oštetiće bateriju, jer kako tvrdi kompanija Huawei, a ko se bolje razume u te stvari, nego kompanija koja prednjači u razvoju tehnologija za brzo i pametno punjenje uređaja, punjenje preko noći, ipak ubrzava degradaciju baterije telefona.

Često nemamo drugog izbora, nego da svoj telefon ostavimo na punjaču preko noći. Međutim, to znači da baterija telefona ostaje potpuno napunjena duži period, odnosno dok se ne probudimo. Kad je anoda baterije duže vreme u stanju visokog potencijala, anodni materijali će se postepeno razgraditi i oslobađati kiseonik, koji potom oksidiše molekule rastvarača u tečnom elektrolitu da bi se stvorio gas ugljen-dioksida.

Ovaj postupak reakcije je nepovratan. Kako vreme prolazi, anodni materijali i tečni elektrolit se neprestano troše, degradacija baterije se postepeno nakuplja, a baterija stari. Kao rezultat toga, performanse baterije su kompromitovane u različitim aspektima, a to su smanjen kapacitet i povećan unutrašnji otpor, između ostalih.

Kompanija Huawei svojim korisnicima uređaja sa EMUI 9.0 i novijim savetuje da odmah aktiviraju opciju Pametnog punjenja, koja se nalazi u Podešavanjima telefona, pa u meniju Baterija, kako bi aktivirali AI način punjenja, koji predviđa navike korisnika prilikom punjenja i ne dozvoljava da dođe do oštećenja baterije prilikom punjenja.

Ovo, naravno važi i za HONOR korisnike starijih telefona, dok su dve kompanije još uvek bile jedno, koji imaju istu opciju na raspolaganju na svim svojim EMUI 9.0 i novijim telefonima i onima sa Magic 2.0 i novijim softverom.

Šta da rade drugi korisnici

Svi ostali korisnici trebalo bi da nabave brzi punjač za svoj uređaj, ako ga uređaj podržava i nisu ga već dobili s telefonom, ali i da pune telefon u ciklusima tokom dana, ne da ostavljaju telefon na punjaču tokom noći. Takođe, dokazano je bolje puniti bateriju, ako podržava brzo punjenje, kraće i u više ciklusa tokom dana, nego uvek od nule do vrha.

I još jedna stvar - ne dozvoljavajte da vam se telefon ugasi zbog ispražnjene baterije često, pa koristite telefon tako da do isključivanja ne dolazi i punite ga na vreme.

Još saveta o punjenju baterija dali smo vam na linku.

Kako vi punite svoj telefon, vodite li računa o bateriji?

Anketa

Da li punite telefon noću?

  • Punim kad stignem.

    51.71% (920)

  • Da, nastaviću tako.

    33.73% (600)

  • Da, ali sad više neću.

    14.56% (259)

Da li punite telefon noću?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Taske

Bitno je samo da ne koristite telefon do njegovog potpunog isključivanja i da ne stoji na punjaču predugo, poželjno je i da ga ne koristite dok se puni i to je to... Ja se iskreno više ne cimam oko toga, stavim ujutru kad ustanem telefon na punjač, isuširam se, obrijem kad ono hop - telefon već na 95/100% . To je magija punjača od 65w

Tommy Gavin

Da demantujem Huawei - Huawei-jem. Njihov P9 Lite iz 2016. g. vječno punjen po cijelu noć i dalje drži bateriju duže od 1 dana. Jedino što mu ne valja je ograničeni kapacitet skladišnog prostora, 16 gb, koji onemogućava instaliranje većeg broja aplikacija, ali na uređaju i dalje sve savršeno radi. Tako da, slobodno punite noću...

Moje iskustvo

Novu i dobru bateriju ne treba ostavljati dugo na punjaču kada se napuni. Oslabljenu bateriju treba ostavljati jer se tako donekle poporavi.